Odabir Laserskog Color printera?

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by X-Factor, Oct 26, 2009.

1. X-Factor

X-Factor Komšija

Imate li neku preporuku za laserski color printer visoke rezolucije (da je bar vise od 600x600dpi). Treba mi mogucnost printanja na masnom papiru, foto papiru, da je u stanju printati full sliku preko cijele strane bez margina. Format ne mora biti veci od A4, mada moze i A3 ako nema ogromne razlike u cijeni, i pozeljno je da se ispintani sadrzaj ne razmazuje, narocito ako dodje u dodir s kapima vode. Znaci kvalitet jednog color casopisa A4 formata? Moze li nekih 3000 KM pokriti takve zahtjeve? Laik sam po tom pitanju, pa bi svaki savjet dobro dosao. Koliko bi jedan toner mogao podnijeti full A4 strana, brzina printanja nije toliko bitna. Ne zelim refilovati toner svaki mjesec i za to izdvajati 700 KM :)

2. apdejt

apdejt Overclocker

Malo si ovdje nabacao nerealne zahtjeve.

3. GV

GV Komšija

Nemoj HP 3700, jako spor, 3 kolor tonera oko 1000 KM (dok je pod garancijom moraš kupovati originale) toneri traju po papirima za 6000 strana pri pokrivenosti papira 5%(čitaj tekst i poneki grafikon) ful kolor štampa daj bože 1000 stranica, otisak prilično blijed u odnosu na ono što vidiš na ekranu da ne kažem nebo i zemlja. Ovi laseri u boji su jako skup sport, u ofisnoj upotrebi sa 10 tak kompjutera i dosta štampanja običnih dokumenta par hiljada godišnje samo toneri. Koliko stranica za štampanje je u pitanju?

4. X-Factor

X-Factor Komšija

U pitanju je stampanje od preko 10 000 color stranica sedmicno. Potreban je stvarno dobar laserski printer, pa moze se protegnuti i do 5000 KM, obavezno je da moze printati full page bez margina, to je glavni uslov.
    Imam ponudu za HP 4700DN , cijena ~4500KM, kakva su misljenja, moze li ovaj printer printati full page, bez margina, jesu li slike bar prihvatljive kvalitete??

5. wizard

wizard Aktivista

Uzmi sebi polovan kopir sa RIP opcijom. Pogledaj PM!!!

6. X-Factor

X-Factor Komšija

Ne ide meni, a pouzdanost je drama bitna, garancija i servis je obavezan, tako da ne vjerujem u polovnu robu.

7. wizard

wizard Aktivista

Ma ne, to je samo primjer. Niko ti ništa nije pokušao prodati nego ti kažem šta može zadovoljiti tvoje potrebe. A za nov bi trebao da izdvojiš nekih 35,000.00KM. Pošto mi je bilo mrsko tražiti po netu, nabacio sam ti taj link, a nisam ga htjeo reklamirati tu stranicu. MA znaš šta mislim, dude!!!!!
    P.S.: u Sa. imaš firmu koja se bavi uvozom i distribucijom polovnih kopira na koje daju garanciju i na koje imaš ovlaštene servisere koji se brinu i održavaju iste. Ipak ti je sedmični tiraž malo veći za neki printer i moj ti je savjet da ipak dobro razmisliš!!!
    Sretno.

8. X-Factor

X-Factor Komšija

Hvala drug, pogledat cu tu opciju...

9. apdejt

apdejt Overclocker

Na stampu od 10.000 stranica sedmicno racunaj na full servis svakih malo, (mislim mjesec-dva). Ja na poslu imam Kyoceru FS-5025N+duplex unit, nakon nekoliko HP-ova i Epsona i sljedeci ozbiljniji printer je opet ili Kyocera ili Xerox. Na standardnim testovima sa 5% pokrivenosti izvlaci do 16.000 kopija a ja mjesecno izvucem do nekih max. 5000-8000 kopija recimo. I racunaj na to da ak ces stampati na papirima tezim od standardih 80 gr na cesce servise. Jos uvijek mislim da su zahtjevi koje si naveo u prvom postu nerealni pogotovo sa ovom stampom od 10.000 sedmicno pa to ima non-stop da imas problema sa zagrijavanjem, magnetisanjem i svim ostalim sto moze praviti problem. Za ove potrebe su stvari od nekoliko 10k KM i to nema sanse da zadovoljis sve stvari koje si naveo jer su jednostavno nerealne. Printeri do 3000 - 4000 su najobicnije igracke za stvari koje si ti naveo.

10. X-Factor

X-Factor Komšija

Danas cu pogledati Xerox ponudu, dobio sam jos par preporuka. Svjestan sam da su to igracke za ovakve stvari, ali trenutno je nemoguce investirati recimo 30 000 KM za te stvari. Treba mi nesto za jedan pocetak printanja jedne da kazem brosure, pa cemo kasnije skontati neku ozbiljniju stvar.
    Kakva je ponuda Geneleca sto se tice Xerox masinerije? :)

11. apdejt

apdejt Overclocker

Nema toga kod nas, mi smo se odlucili za Kyoceru, ja imam dvije poprilicno ozbiljne ali nista sto bih udovoljilo tvojim zahtjevima i vjeruj sto vise citam ovaj post to vise ne znam sta bih ti iskreno prepourcio, jer ja imam odlican printer, vise nego pet puta manje zahtjeve nego ti i opet mi je printer na redovnom servisu, a ponekad na "random" servisu :) ali to je neizbjezno uz velike kolicine stampe koje imam, samo je dobro sto im je servis fakat jedan od najboljih sa kojim sam imao priliko raditi.

12. apdejt

apdejt Overclocker

Ej a jesi li ti razmisljao o kakvoj OffSet masini ???

13. X-Factor

X-Factor Komšija

Budi slobodan da preporucis kakvu god hoces masinu koja je u stanju da printa A4/A5 full stranu, prihvatljive kvalitete, posto se vecinom radi o slikama sa malo texta :)
    Naletio sam na polovan stroj, kosta 4000KM, koliko je ovo zavala sto se tonera i servisa tice?
    http://www.office.xerox.com/multifuncti ... enus.html#

14. apdejt

apdejt Overclocker

heheheheheh

Evo ti jedan iskren savjet. Otidji do kakve stamparije i iznesi im svoje zahtjeve pa da vidis sta ti se isplati ili ne. Mozda ti nisam trebao preporucivati OffSet masinu jer stare po 15-20 god. znaju dostici cijene od preko 10000 KM ali su upravo stvari koje trazis, i nije to samo kupi i gotovo, postoji nesto sto se zove obuka ali ti opet naglasavam da printer za ove potrebe neces pronaci jer jednostavno trazis postojanu stampu na svim papirnim medijima sto laseri nisu u stanju postici i jos hiljadu i jedan djavao koji si naveo. O cijenema tonera da ne govorimo (4x min 150-400 KM)

15. X-Factor

X-Factor Komšija

Uh nasikirah se sada :)
    Hvala ti puno na savjetima, valjda cu uspjeti nesto naci, ili investitore primorati da uloze vecu cifru...

16. GV

GV Komšija

Ovoliko stranica ti je najbolje dati nekoj štampariji da ti radi i puno jeftinije, printeri koji su vama cjenovno dostupni nisu za te namjene

17. wizard

wizard Aktivista

Štampanje full colora na A4 formatu, jednostrano (znači samo jedna strana bez margina) na offset mašini te izađe i to na kunstdruck papiru teškom 135g iznosi 800,00KM.

18. apdejt

apdejt Overclocker

http://www.baros.com.ba/katalog.pdf

500 primjeraka kataloga iznad na 16 str. full color, 3 mm margina, uvez, u Tz je kostalo nesto iznad 900 KM necu da navodim firmu, jeste da su mi malo zafrkali vektorski fajl razgrupisali i poremetili layere, ali ajde nema veze samo jedna greskica. I samo da jos naglasim usluge "pro" stampe se ne isplate raditi u SA jer su do 300 % skuplje u odnosu na TZ, a cuo sam da je RS najjeftinija u tom pogledu odnosno poslu stampanja.

19. wizard

wizard Aktivista

OK jer je kataloški papir od 5o g. Ovdje je ipak Kunstdruck (visoki sjaj) papir od 130g. Sam papir košta skoro tri puta više od običnom plain papira od 50 g. Fazon kod kataloga je u tome što se radi u A2 formati i u jednom prelazu radi više stranica. Dočim, ovdje je bila priča o A4 formatu gdje bi se moglo raditi na A3 formatu. NA četvorobojci bi to bio samo jedan prelaz ali večina naših firmi ima jednobojku, odnosno dvobojku. Na jednobojci za jedan full color moraju biti 4 prelaza i to :crna,crvena,žuta i plava. Iz tog razloga ,variraju cijene toliko.

20. apdejt

apdejt Overclocker

Nije ovo vidjelo papira od 50 g, korice su 180 gr, unutrasnjost 130 gr. sve naravno moderno i glosssy. Razlike cijena stampe u cijenama u SA i TZ je i dalje ogromna krenuvsi od sito preko tampon pa do offset stampe i dalje stojim iza toga da je u RS to najjeftinije za izraditi. A sto se tice izrade A4 se moze raditi na A3+, A2+, A1+, A0+, ma mozes manje vise na svim vecim koji su za to isplativi znaci da ides na minimum skarta. Cak sta vise sada kontam ne znam nikoga ko radi A4 na jednu kopiju vec je to uvijek vise pa na hidrauliku na sjecenje.