Ima li neko iskustva u plaćanju na bankovne račune u inostranstvu? Koji način je najpouzdaniji, najjednostavniji i najjeftiniji? Oni koji kupuju na Ibeju vjerovatno znaju da većina Njemaca i Austrijanaca ne koriste PejPol, nego samo bankovno plaćanje. Sad me zanima kako to uraditi međunarodno. Znam za IBAN sistem, ali su tu provizije $$$kupe (mislim da kreću od ~20 KM po transakciji pa naviše).
I mene ovo interesuje ... jednom sam to radio sa likom iz Svicarske preko Western Uniona, ali provizija ispade 10-15€
otvoris devizni racun za Eure npr., dobijes IBAN i SWIFT code, posaljes ta 2 coda zajedno sa tvojim imenom/prezimenom/adresom kao i imenom/adresom tvoje banke i onda ti neko tamo moze placati. Ista stvar i kad je obrnuto. Al ima i tu khm khm stvari, radio za jednu firmu iz Swi i poslali mi ljudi lovu, zovu me iz banke, kazu leglo Vam je na racun toliko i toliko CHF, a Vas devizni racun je samo za Eure, dodjite i otvorite jos jedan racun za CHF inace ne mozete podici pare. Ono, majku mu, valjda su oni mogli to pretopiti u Eure i stavit na moj postojeci racun, al jok, lakse je meni ici i otvarat racune
Znam i ja za IBAN i SWIFT, i to je sve super i fino i radi, ali je provizija tolika (desetine maraka) da se isplati samo za transakcije od par stotina maraka pa naviše. Zato i pitam kakvi drugi načini postoje.
Imate li obojica paypal racun? Ako nemate, nije mu tesko da registruje jedan. Najsigurnije, najbezbolnije i najjeftinije placanje prema vani.
Čovjek je ovako postavio pitanje, jasno i glasno. Dakle, on hoće slat lovu nekom vani, što mi je nejasno, obično je obrnuto. :smt005 PS: Nihade, ako hoćeš preko ebaya plaćat nekom vani na račun, moja topla preporuka je da ne ideš ništa drugo osim paypala, jer ćeš vrlo vjerovatno ostat bez love i naručenih stvari. :smt006
Odakle je samo informacija da banke naplacuju desetine maraka provizije? Obicno ima neki minimum, a mislim da je oko 10KM, sve preko je obicno oko pola procenta.
proviziju naplacuju + UniCredit banka ti uzima 1% od iznosa koji zelis podici ako taj iznos ne stoji 7 dana kod njih (da bi ono mogli dilati sa tvojim parama, sta drugo). Znaci ne uzimaju jos taj 1% ako pustis da ti lova stoji na racunu 7+ dana pa je tek onda podignes. Eto i taj info ako koga interesuje.
Kao što sam rekao, većina prodavača (~75% po mojoj iskustvenoj procjeni) na Ibeju u Njemačkoj i Austriji ne koriste PejPol, i većini od tih se gadi sama pomisao da ga koriste (mrze ga, nisam 100% siguran zašto, mislim da je zbog masnih provizija za prodavače). Znači ja hoću od tih ljudi da kupim stvari, ali ne mogu platiti PejPolom. Pitanje je kako onda platiti, a da provizija ne bude veća od iznosa transakcije. :S
Zašto jednostavno ne odes u svoju banku. Kazes državu i banku na koju uplacujes i neka ti kazu provizije.
Kako god im platiš mimo paypala, rizikuješ da ne dobiješ ni jare ni pare. Nema šanse da vratiš lovu ako ne dobiješ robu. Pa bujrum.
Cesto vrsim ino placanja (doduse za firmu) i provizija iznosi tacno 0,2% od cifre koja se prenosi. Minimalni iznos provizije je cini mi se 20 KM. Ako su u pitanju neke sitnije uplate vjerujem da ti se ne isplati ovaj nacin placanja.
Čemu ovakve peripetije. Jednostavno nađi drugog prodavca koji prihvata paypal i plati sa 0% provizije.
Išao sam u svoju banku (ProCredit). Kažu "može IBAN/SWIFT, minimalna provizija je negdje oko 17-20 KM...", a ja na to kratko kažem "ne morate mi dalje objašnjavati". Naravno da znam da bez PejPola imam rizik od prevare, i nije mi to nikakav problem jer imam znatno iskustvo po Ibeju (preko 100 onih bodova). @Alibegovic: Imaš pravo. Šta više, čemu ovakve peripetije, kad se nakon ovog ukidanja viza mogu komotno odseliti iz Bosne u Austriju i Njemačku i onda tamo trgovati bilo kojim načinom do mile volje. Hvala ti na konstruktivnom prijedlogu. Jesi li razmislio da ja možda ne mogu tek tako birati prodavače, ako je stvar koju ja kupujem superrijetki ciclung za falcnu specijalnog izdanja šaršavnog štrifungera iz 1987. godine?
Onda izdvoji tih 20KM priovizije i kraj price. Ak otvoja banka tako veli, ..ili, idi po bankama i objasni situaciju. Koja ponudi najmanje, otvoris racun i kupis zeljeni proizvod.
Ako kupuješ "superrijetki ciclung za falcnu specijalnog izdanja šaršavnog štrifungera iz 1987. godine" vjerujem da imaš i 20KM za proviziju banke cak sto vise i to sto svjesno prihvacas rizik placanja na neciji privatni bankovi racun za ebay transakciju, onda vidim da imas love na pretek. Kao i sto kolega iznad rece, bujrum plati sa provizijom banke i mirna bosna.
Hamo pipa je napisao minimalna provizija, a ne minimalna transakcija. I opet ne bi bilo 40 feninga, nego 4. Za 2% bi bilo 40 feninga. Po njegovom, za transakciju ispod 10.000KM, provizija je 20KM. Sve preko je 0.2% od iznosa transakcije.