Polaganje javnog ili ispita opšteg znanja u BiH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reventon, Feb 25, 2019.

 1. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  Zna li neko proceduru polaganja javnog ispita ili ispita opšteg znanja kod nas? Gdje, šta, nisam upućen baš nikako?
   
 2. Eldorado

  Eldorado Komšija

  Ja sam ga u Sarajevu polagao kod agencije ispit opceg znanja FBIH.

  Nista strasno mogu litetaturu poslati ako zatreba, pitanja su na zaokruzivanje pa se to da nauciti brzo.

  Pomoci barem mogu oko "Prava" iako su cini mi se Ekonomisti polagali sa mnom taj dan.

  Imaju 4-5 oblasti.

  Prati konkurse gdje ima navedeno polaganje ispita, prijavom na konkurs besplatno je polaganje ispita.

  Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
   
 3. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  OK hvala. Ako imas u digitalnom obliku da mi posaljes na mail?

  Znaci ima vise vrsta tog testa, posebno za svaku oblast, ekonomija, pravo itd? Mislio sam da je taj test uopsten, za sve isti?

  Jel to sa ove stranice
  http://drzavni-ispit.foto55.com/ispitna pitanja.html
   
 4. Eldorado

  Eldorado Komšija

  Otprilike to je to sa neta sto se moze naci i dovoljno je, barem nisam ucio nista dodatno.

  Nisam siguran jel za sve isti Opci test, nama pravnicima je opet lakse to poloziti jer smo imali svaku oblast na fakultetu.

  Posalji mi na p.p mail pa cu ti proslijediti svoj materijal. Uglavnom nista strasno, imaš negdje test polaganja na internetu pa mozes igrajuci se testirati dok klikas pa provjeris znanje.

  Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
   
 5. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  Ispit općeg znanja se polaže prilikom konkurisanja na konkurse Agencije za državnu službu FBiH, dok je kod ADSBiH Javni ispit.

  Uglavnom, konkurišeš na neki od konkursa ADSFBiH, pratiš stranicu o terminu polaganja istog. Tematika su one klasične oblasti: kancelarijsko poslovanje, sistem državne uprave, upravni postupak i upravni spor, radni odnosi u javnom sektoru i državna služba, osnovi evropskih integracija itd.

  Kad položiš IOZ polažeš stručni koji se odnosi na tematiku samog radnog mjesta, sastoji se od testa 10 pitanja, 70% moraš zadovoljiti da ideš na intervju. Ako te još šta zanima pitaj.
   
  Reventon likes this.
 6. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  Aha, ma to mi je bilo nejasno, dali se sama pitanja na testu odnose konkretno na posao na koji se konkurise, u ovom slucaju kancelarijsko poslovanje ili je test iz svake oblasti po nesto. Jer mi glupo da osoba sve ono mora uciti, pogotovo ako konkurise na posao sa SSS.
   
 7. Eldorado

  Eldorado Komšija

  Opci test moras poloziti svakako, a javni ispit polazes za svaki konkurs. (Mada opet nisam siguran u ovo)

  Uvijek mi opci test traze.

  Opci je jedan i to ostaje zauvijek.  Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
   
 8. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  IOZ i Javni ispit su ekvivalenti, prvi na ADSFBiH, drugi na ADSBiH i oba su uvjet sa izlazak na strucni ispit u vezi konkretnog radnog mjesta.

  Za polozen Javni ispit dobije se certifikat i vazi za sve konkurse i BiH i FBiH, dok IOZ se uvijek iznova polaze na svakom konkursu i vazi naravno samo na Federalnom nivou.

  Sent from my SM-G950F using Tapatalk
   
 9. Loki

  Loki Komšija

  Preporuka je i doći na neki od prethodnih termina kao "slušač" jer su ispiti javni i može svako doći da sluša druge kako odgovaraju. :D
   
 10. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  IOZ i JI se polazu pismeno, ne znam sta ce da slusa. :)

  Sent from my SM-G950F using Tapatalk
   
 11. Archiebald

  Archiebald Novi član

  Puno korisnih, ali i pogresnih informacija. Ovo o cemu vi pricate je za VSS, momka je zanimalo polaganje za SSS koje je ipak malo drugacije. Nije istina da IOZ moras svaki put iznova polagati, nego je isto kao i Javni ispit, jednom kad polozis, polozio si, dobijes certifikat i prilazes uz dokumentaciju za svaki naredni konkurs, a strucni ispit koji dolazi nakon IOZ je ono sto se svaki put polaze i vezano je za struku, odnosno radno mjesto na koje konkurises, i svaki put moze biti drugacije, dodje nesto kao "razgovor za posao", gdje se polaze prvo pismeno, kao sto neko rece, 7/10 pitanja moras tacno odgovoriti, a nakon toga, ako prodjes, ides na usmeni. Nakon toga se formira lista uspjesnih kandidata, koja se dostavlja rukovodiocu tog organa, i rukovodilac s liste uspjesnih kandidata bira koga ce zaposliti. U slucaju da te ipak nazovu da polazes IOZ, a vec si ga polozio, npr u prelaznom periodu dok ti jos nije stigao certifikat, a konkurisao si jos negdje nisi imao kad da ga prilozis uz dokumentaciju, prilikom telefonskog razgovora, samo im das do znanja da si polozio tog i tog datuma, oni to provjere, i poslije te zovnu samo na stručni. Naravno, kada dobijes certifikat, i prilozis ga uz dokumentaciju za neki naredni konkurs, zovu te samo na strucni.

  Za SSS je drugacije. SSS se polaze u Ministarstvu pravde, u tvom slucaju TK, nije besplatno, osim ako firma ili organ u kojem si poceo raditi plati za tebe. Ne znam tačno koliko je, mogu provjeriti, ali znam da nije bas ni jeftino. Međutim, ti mozes konkurisati na posao u drzavnom organu za namjestenika (SSS) i bez strucnog, po Zakonu o drzavnoj sluzbi rukovodilac organa moze primiti namjestenika i koji nema polozen strucni ispit, ali si duzan u tom slucaju da ga polozis u roku od 6 mjeseci, inace ces biti razrijesen. Naravno, vjerujem da rukovodioci organa ipak prednost daju kandidatima koji imaju polozen strucni, ali cisto da znas da mozes konkurisati i bez njega, a u slucaju da budes primljen, moras u roku 6 mjeseci poloziti strucni za SSS.

  Nadam se da sam pomogao, ukoliko trebas jos nekih informacija, slobodno me kontaktiraj.
   
 12. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  Čovjek je pitao za polaganje IOZ ili Javnog, ne stručnog za SSS koliko sam pročitao u prvom postu.
   
  Last edited: Feb 26, 2019
 13. senad_986

  senad_986 Komšija

  @Alibegovic: IOZ se položi jednom i vrijedi za svaki naredni konkurs, a stručni ispit se polaže za svaki konkurs posebno.
   
 14. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  Znam, ali jedno vrijeme ljudima nisu davali certifikate za IOZ (tamo iza 2010) kao za JI, bar su tako govorili. Ja imam certifikat JI, ne IOZ. Sa certifikatom JI ides direktno na strucni i na drzavnom i federalnom nivou, dok sa IOZ samo na federalnom.

  Sent from my SM-G950F using Tapatalk
   
 15. Eldorado

  Eldorado Komšija

  Ovo je poenta al za VSS ovo važi.
  Za SSS vjerujem da je drugacije al u prvom postu nije navedeno SSS ili VSS.

  Ja sam IOZ negdje 2015 god rijesio validno mi je za svaki konkurs u drzavnoj sluzbi.

  Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
   
 16. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  Jesi siguran da IOZ certifikat važi na drzavnom nivou? Ako važi, to nisam upratio.
   
  Last edited: Feb 27, 2019
 17. Loki

  Loki Komšija

  Alibegovic likes this.
 18. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  @Archiebald
  Mene interesuje za sss IOZ ili javni ispit svejedno je, gdje se polaze i kako, konkretno za Tuzlu? Ako imas mogucnosti da se raspitas pa mi javi.
   
 19. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  IOZ ili Javni ispit je za VSS.
   
 20. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  Ako je tako onda nista. Nije za mene, osoba koja konkurise rece da se trazi od dokumentacije i to, ali je bilo vise oglasa za vise pozicija, medju kojima i SSS i VSS poslovi pa i meni nejasno.