Polaganje javnog ili ispita opšteg znanja u BiH

Discussion in 'ICT školovanje i zapošljavanje' started by Reventon, Feb 25, 2019.

 1. Archiebald

  Archiebald Novi član

  Napisao sam ti već gore, jer sam skontao da se raspituješ za SSS, polažeš ga u Ministarstvu pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona.

  Možeš se prijaviti i bez toga, ali si dužan (ukoliko te prime) položiti ga u roku od 6 mjeseci. Pročitaj član 81. stav (4) Zakona o državnoj službi TK
   
 2. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  Pitao sam u ministarstvu pravosudja TK, ovo su mi odgovorili
   
 3. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  Pa i rečeno ti je više puta na ovoj temi.

  Sent from my SM-G950F using Tapatalk
   
 4. Eldorado

  Eldorado Komšija

  IOZ u Sarajevu polažeš a uvjerenje kad poloziš mozes podici u Tuzli u Privrednoj komori na Trgu.

  Tako je barem bio slucaj kod mene.

  Šta bi za SSS jel isti IOZ? Ili se to odnosi na VSS 180 i više ECTS bodova.

  Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
   
 5. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  Pitao sam ovog u ministarstvu pa cu javiti kad dobijem odgovor.
   
 6. Ronaldo_9

  Ronaldo_9 Aktivista

  Barem u moje vrijeme, teži je bio stručni ispit za SSS nego ovaj ispit općeg znanja. Čak bi se usudio reći da je taj stručni ispit za SSS jedna od najozbiljnijih stvari koje se polažu radi obavljanja poslova u organu uprave. Od nas troje koji smo bili na ispitu, mislim da sam samo ja prošao od prvi put.
  Ja sam dobro oznojio m..da da ga položim. Ako budeš trebao neki info pošalji na private. Većina je ovdje navela otprilike kako sve ide.
   
 7. Archiebald

  Archiebald Novi član

  Sve zavisi sta si ih pitao, ali evo ovdje ti je vise puta objasnjeno. Ako si pitao za IOZ, tako se zove ispit za VSS, zato ti je tako i odgovoreno, da si pitao za strucni ispit za namjestenike (SSS), dobio bi drugaciji odgovor.

  Ako je posao sa VSS, tacnije ako konkurises za posao sa VSS, to su poslovi drzavnih sluzbenika, te konkurse provodi Agencija za drzavnu sluzbu FBiH, i samim time kod njih polazes i taj ispit opceg znanja, tacnije ti konkurises tako sto saljes njima prijavu za konkurs (konkurse mozes vidjeti i na njihovoj web stranici), onda oni kada zavrsi rok za prijave, provjere dokumentaciju kandidata, i ko god nije prilozio ovjerenu kopiju certifikata da je polozio IOZ, organizuje besplatno polaganje tog ispita u Sarajevu i zovu te da polazes zajedno s ostalim kandidatima koji nemaju IOZ a prijavili su se, jer to je jedini nacin da polozis IOZ, kada jednom polozis taj ispit ides u dalju konkursnu proceduru za taj posao, i taj isti IOZ ti vazi za sve naredne konkurse koje provodi Agencija za drzavnu sluzbu FBiH. To je sve sto se tice poslova sa VSS.

  Sto se tice poslova sa SSS, to su poslovi namjestenika, te konkurse ne provodi Agencija za drzavnu sluzbu FBiH, nego ih provodi organ koji zaposljava, npr. ministarstva, zavodi sudovi...Za taj posao prijavu na konkurs saljes organu koji zaposljava, ne Agenciji, i za te poslove ti je potreban strucni ispit za SSS, koji se polaze u tvom slucaju u Ministarstvu pravosudja i uprave TK, s tim kako sam ti vec rekao, mozes konkurisati i biti primljen i bez tog polozenog ispita, ne mogu te zbog toga odbaciti kao nepotpunu dokumentaciju i sl, ali si duzan da taj ispit polozis u roku od 6 mjeseci od dana kad si primljen na posao. Naravno, uvijek je bolje da taj ispit imas polozen prilikom konkurisanja, jer su ti vece sanse da bas tebe odaberu i prime, ali cisto da znas da mozes konkurisati i bez njega, pa ga naknadno poloziti kad te prime, kad budes imao platu (ili ti ustanova u kojoj radis odluci platiti), obzirom da nije bas jeftin, mislim da se krece izmedju 300 i 400 KM, ne znam tacan iznos, zato se neki odluce da ga poloze tek kada budu zaposleni, a neki opet odluce poloziti i prije nego sto konkurisu, pa i njega priloze uz dokumentaciju. Ista stvar, kao i za IOZ, taj ispit (uvjerenje) ti vazi za sve naredne konkurse, kada ga jednom polozis, polozio si, ali opet naglasavam, to je ispit samo za poslova sa SSS.

  Ja sad ne znam tacno, jel ti planiras da konkurises za posao sa VSS ili sa SSS i dali uopste imas zavrsen fakultet, ali uopste nije komplikovano za shvatiti, za posao sa VSS polazes IOZ preko Agencije za drzavnu sluzbu FBiH (jer oni provode konkurse sa VSS), i on ti vazi samo za poslove VSS i takve konkurse, ne mozes njega priloziti na posao sa SSS, jer ti nece uvaziti, a isto tako i za SSS, ispit polazes u Ministarstvu pravosudja, i on ti vazi samo za poslove SSS, ne mozes ga priloziti za posao VSS, jer ti nece uvaziti. Kontradiktorno jeste, obzirom da se radi o istim ili slicnim ispitima, ali tako je kako je.
   
 8. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  Ja sam takodjer polagao strucni za namjestenike u Ministarstvu za pravosudje i upravu Ze-Do kantona. Kad sam primljen na posao, imao sam probni rad od 2 mjeseca i u roku od ta 2 mjeseca sam morao poloziti strucni ispit za SSS (mozda to netko zove i upravni ispit). Ja sam jedini kojem je Sud to platio (bilo oko 450KM) a inace kad je uradjena reforma pravosudja 2004. godine, tada je uvedena i obaveza da to zaposlenici moraju poloziti i dat im je rok. Svi su sami sebi platili i to ispolagali (jer je to tada bilo mnogo para). Nakon sto polozis, dobijes certifikat. Sjecam se da sam ucio sva tri Ustava, Zakon o Vladi, Zakon o VSTV-u, Zakon u upravnom postupku, Zakon o pečatu, Zakon o grbu i zastavi ili kako se već zove, način kako se bira vlast u BiH, FBiH, kantonima, općinama itd itd... Na ispitu je bilo 5 ispitivača ako se dobro sjećam, svi su postavili po neko pitanje, svaki iz svoje oblasti. Nakon toga smo napisali neko jednostavno rješenje, kako bi pokazali da znamo koji su dijelovi rješenja (zaglavlje, dispozitiv, obrazlozenje, pouka o pravnom lijeku...) i to je to.
   
 9. Jana

  Jana Novi član

  Lijep pozdrav, Eldorado.
  Vidim, tema nije mnogo stara, pa da pokušam i zamolim, ako mozes i meni da posaljes na mail literaturu za polaganje Ispita općeg znanja.
  Bila bih ti veoma zahvalna.
   
 10. Ronaldo_9

  Ronaldo_9 Aktivista

  Imaš na ovom linku materijala za pokupiti. Nije se tu puno promijenilo.
  http://drzavni-ispit.foto55.com/ispitna pitanja.html