Zna li ko kakvo je trenutno stanje sa protokolima/providerima/serverima za chat ? Trebalo bi mi nesto robusno i relativno jednostavno i obavezno freeware/open-source da se moze dignuti na vlastiti server. Prije dvije godine sam bio postavio Openfire server za XMPP/Jabber i jednostavnu Java aplikaciju za user-to-user text-only chat. Sad bi mi trebalo nesto slicno ali sa eventualno malo vise mogucnosti (tipa grupe, slanje slika/fajlova, neki mini-klon Slack-a). Malo sam guglao i nasao ovo: http://www.spikaapp.com/ Po opisu bi odgovaralo perfektno, cak ima i iOS/Android code-a za client side sto bi mi ustedilo vremena, ali ne znam koliko je kvalitetno/futureproof i ima li boljih rjesenja ? Ili opet Openfire dignuti i nesto brzinski za iOS/Android sklopiti... Hvala !
Zaboravih reci da korisnici vec imaju akaunte, tako da dodatna registracija bi bila peglanje. Client-side code bi vjerovatno isao kao dio postojece mobile aplikacije (koja se bavi drugim stvarima mimo chat-a).
Hvala @Ninja Jesi koristio ti rocket ? Izgleda mi na prvu kao cak i overkill za ovo sto mi treba. Moram bolje sutra pogledati, vidim da ima i Vagrant fajl pa probam sa njim lokalno.
Nisam koristio, vidjeh na nekim mjestima da su ga hvalili kao odličnu open source alternativu za Slack.