Problem GPU driveri/Win 7/Win 10

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by sgtPepper, Jun 12, 2017.

 1. sgtPepper

  sgtPepper Overclocker

  Pozdrav raja,

  Kod komšije se peglam evo dva dana sa instalacijom Windowsa (neki 10+ godina stari računar) i imam jedan vrlo čudan problem. Prvo sam pokušao instalirati Win 7 (prethodno je bila Vista) i sve se instalira fino, međutim kada uđem u Windows
  samo vidim wallapaper. Mislio sam da se neće pravilno da boota, ali imam kursor miša pri tom wallpaperu i dozvoljava mi da kreiram novi folder. Kada uđem u kreirani novi folder i u adress baru foldera vidim da je sve normalno instalirano i da radi. Dalje, kada pritisnem start tab, ne izbacuje mi ništa, ali Windows je pravilno bootan.

  Nisam znao do čega je, pa sam instalirao Win 10 (internet je bio isključen) i ovaj put je sve OK bilo, međutim Win 10 je po defaultu instalirao neki generički display driver. Nakon toga sam priključio internet, uradio update drivera i javio se potpuno isti problem kao kada sam instalirao Win 7 - učitan windows, dolje vidim start screen i tabove (ovaj put sam mogao ući u start screen), međuti mu tabove ne mogu. Što je najgore, vidim da su otvoreni programi (npr skype, chrome) ali isto kao da su negdje pobjegli.

  Da li se iko suočavao sa ovim problemom ?
   
 2. dmr

  dmr Veteran foruma

  koja je graficka? Ako ima hdmi ili neki drugi video izlaz osim tog na kome si sad prikljuci na njeg monitor pa podesi da ti dvi ili koji vec hoces defaultni.
   
 3. sgtPepper

  sgtPepper Overclocker

  HD 3450 je grafička. Probat ću svakako sa tom opcijom, ima li iko još neko rješenje ?
   
 4. dmr

  dmr Veteran foruma

  ma to je 100%, tako je i kod mene. Kad instaliram drivere hdmi postane defaultni video izlaz pa moram naknadno podesiti da je to dvi, pogotovo ako nesto imas prikljuceno jos u grafu (mozda tv na hdmi) Ako imas tv prikljucen na grafu samo ukljuci tv i odradi na tvu da je dvi primarni :)
   
 5. Decerto

  Decerto Komšija

  Moguce da ti taj monitor pokazuje kao sekundarni ko sto dmr kaze,pa ti samo pokazuje wallpaper bez start menua itd.Idi na display settings i podesi samo da ti je taj monitor primarni i to je to.
   
 6. sgtPepper

  sgtPepper Overclocker

  Našao sam problem. Koji sam glupan, nisam provjerio monitor. Iz nekog razloga oba priključka bila priključena na njemu kao i u grafičkoj. Izbacio sam CRT i ostao DVI, radi fino. Hvala svima !
   
 7. dmr

  dmr Veteran foruma

  CRT? Mislis VGA bio prikljucen i DVI, pa slika isla po def na VGA? :)
   
 8. zippoo

  zippoo Veteran foruma

  hah to je opcija "Project" i bilo ti je upaljeno sigurno na "extend" :D
  a i nekim cudom,windowsi citaju HDMI uvijek kao defaultni pa na njega i bace sliku a monitor cesto ostane crn i svi misle da je neki problem
  mene je ovo trznulo par puta ali konacno sam mu dohakao i sada samo upalim TV i gle cuda,na tvu desktop :D
   
 9. sgtPepper

  sgtPepper Overclocker

  Ma da, VGA izlaz. Najgore 2x sam dizao sistem dok ne skontah šta je ...
   
 10. dmr

  dmr Veteran foruma

  pa rekoh ti odmah :D