Od neki dan mi se počeo javljati problem sa HDDom (Seagate 500gb momentus). Kad upalim laptop treba mu i 10-15 minuta da podigne sistem. Windows je snimljen na SSDu i prije mu je trebalo nekih desetak sekundi maksimalno za podizanje sistema. Ako izvadim ovaj HDD, sistem se podiže normalno za 5-10 sekundi. Pokušavao sam ga prikopčati i eksterno, preko usba, i radi sasvim normalno (odmah ga prepozna). Odradio sam onaj check disk, ne prijavljuje nikakve greške, bad sectore ili nešto slično. Ima li neko ideju šta bi moglo biti u pitanju, i savjet šta uraditi?
Ja sam imao sličan problem sa SATA-om, i riješio ga promjenom kabla Tek sad vidim da je kod tebe laptop....
Da ne pravim novu topic,kod mene je isti hdd (seagate momentus) samo 750gb verzija.Prije mozda 4-5 dana sam primjetio da je usporio drasticno.Znaci kad ulazim u WoW igra se loada nekih 30 sekundi dok je prije bilo mozda 5 sekundi vrh.Radio sam read benchmark sa hd tune-om i vidim da ima ove padove sa npr.80 mb read brzine na 3mb,itd...jel ovo skoro pa izdahno ili ? Evo slika ispod : Na "health" tabu pokazuje da je sve uredu,nema losih sektora,current pending i reallocated je 0...ima mnogo seek errora iako status pise da je OK. edit: radio sam defrag,chksdk /r,nista se nije promijenilo u vezi read brzine.
ništa čudno za seagate diskove, nikada nisam imo problem sa hitachi (danas HGST) diskovima, a samo jednom me zadesio problematičan WD (model black serije) - time sam prešao na WD Red diskove koji su praktično neuništivi. 2 hitachi deskstar 7k1000.d već preko 5 godina stoje u kućnom NAS-u bez i najmanjeg problema. Seagate diskovi nažalost inače imaju najveći fail rate u poređenju sa ostalim. https://www.backblaze.com/blog/hard-dri ... r-q2-2015/