Problem sa postavljanjem HDD-a u kućište

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by MadbaLL, Nov 24, 2021.

 1. MadbaLL

  MadbaLL Overclocker

  da li bi mi neko znao objasniti kako da postavim i fiksiram HDD u ovaj njegov box kao na slikama:

  [​IMG]
  [​IMG]
  posebno me zbunjuju ovi šarafi s navojem koji su na ovom HDD na slici.
   
 2. Tyger

  Tyger Aktivista

  Trebali su ti doći ti šarafi uz kućište (šaraf sa plastičnim klizačem)
   
  MadbaLL likes this.
 3. MadbaLL

  MadbaLL Overclocker

  došao mi je paketić raznih šarafa, ali BEZ šarafa sa ovim navojem kao na gornjoj slici.

  šta mi je činiti?
   
 4. Qler

  Qler Veteran foruma

  Da nisu već uvrnuti u kućište

  Sent from my S21 Ultra using Tapatalk
   
 5. BiceBolje

  BiceBolje Overclocker

  Morali su doći. Ili je neko prije toga otpakivao pa zaboravio vratit, ili je neka greška u fabrici, ili si ih zametnuo ili izgubio :D
   
 6. MadbaLL

  MadbaLL Overclocker

  nisu mi poslati uz kućište. malo sam se raspitao, radi se u stvari o gumicama koje se nataknu na šarafe. set šarafa sam dobio, ali ne i te gumice (nisu zapakovane uz šarafe, nego odvojene).

  ako ih ne uspijem nabaviti, ima li načina da postavim HDD?
   
 7. NaLe!

  NaLe! Aktivista

  Koliko vidim, malo više od tog slota imaš za obične vijke da stegneš. Ako ništa, imaš čak i u Bingu set lohajza (probijači rupa) ~ 9km, pa možeš to iskružiti iz komada gume ili čak starog kaiša (kožari imaju meku kožu). Ako si blizu ul. Safeta Zajke, imaš firmu EuroGuma, siguran sam da će ti dati uzorak gume, ako ne možeš drugdje da nađeš. Također u firmama koje prodaju pneumatsku opremu (poput Zulexa - također na kraju/početku ulice Safeta Zajke), možeš iskoristiti PA crijevo 4/6mm (ili ako si sretan debelostjeno 3/6mm). samo osiječeš komadiće skalpelom. Ne treba ti više od 10cm, a metar je oko 3km - dodaj podlošku M3 s jedne strane. Ako ćeš malo jače gurnuti, stavi 4-5 M3 podloških na vijke i ne treba ti ništa drugo.

  Također, ako si u prolazu prema Tz, mogu ti isprintati plastične, samo ako imaš neke dimenzije (okvirne, isprintat ću +-2-3mm pa što god ti godi).
   
  MadbaLL and Decerto like this.
 8. dmr

  dmr Veteran foruma

  moze za hdd i obicni lim sarafi za kuciste (ti drugi sto kazes da ne odgovara navoj), samo malo teze idu ali urezu sebi navoj :)
   
 9. MadbaLL

  MadbaLL Overclocker

  momci iz intelcoma (kojima se ovom prilikom zahvaljujem) su mi dali hardverske šarafe sa malo većom glavom šarafa, tako da su uletili u "šinu".

  međutim, treba ih pritegnuti da bi HDD bio učvršćen. eh sad, sa desne strane (gdje je prostor za PSU) nije bio problem, izvadio napojnu i pritegnuo, međutim s lijeve strane nikako ne mogu, jer je preuzak prostor (što se vidi na slikama gore), tako da bih morao skinuti onaj prednji plastični poklopac. zna li neko kako se to skida, bez da bilo šta polomim?

  i ne mogu a da ne prokomentarišem kako danas glupo prave ova ležišta za hdd, na starim kućištima je to 5min posla kako je jednostavno napravljeno, ovo je baš kretenski.
   
 10. NAILS

  NAILS Moderator

  Nisi napisao koje kućište. Elem, mislim da su ti ovo zakacke koje drze prednji panel:

  [​IMG]

  Ako ne, onda su ti sa unutrašnje strane.
   
 11. MadbaLL

  MadbaLL Overclocker

  Ovo kućište je u pitanju: https://www.inter-tech.de/en/products/case/gaming-tower/thunder

  Mislim da nije to, jer s unutrašnje strane imaju kao neki plastični nosači sa prorezom koji se raširi kad prođe kroz rupu :).
   
 12. NAILS

  NAILS Moderator

  Ito kao kod mene. Stisneš ove pinove da se provuku vani:

  [​IMG]

  Imaš ih 6, evo rupe:

  [​IMG]
   
  MadbaLL likes this.
 13. MadbaLL

  MadbaLL Overclocker

  pa to sam i pretpostavljao, ali strah me da nešto ne slomijem, ta plastika mi nikako ne uljeva povjerenje. ali očigledno mi nema druge :)
   
 14. Decerto

  Decerto Komšija

  kakva su ostala kucista to je dobro. Kod vecine nemas ni te push tabove,nego samo udaris sakom iznutra da izbije taj front cover :D .
   
 15. NaLe!

  NaLe! Aktivista

  Ako ti ne bode oči, stavi vijak, stegni ga malo, ubaci vezicu između glave i diska i pritegni. Stegni vezicu kroz otvore. Kod mene je par godina HDD na dva vijka s jedne strane i nema problema.
   
  MadbaLL likes this.