Problem sa računarom

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Mimi, May 2, 2013.

1. Mimi

Mimi Novi član

Pozdrav,
    prije godinu dana imao sam računar kojem je bila već treća godina i odlučio sam ga malo unaprijediti (iako je već bio tip-top). Kupio sam DDR3 2GB RAM-a i mislio sam to da mi na dual channel radi sa DDR2 2GB RAM-om. Nisam znao kako to radi niti sam provjeravao kako se dual channel radi pa sam samo provjerio da li mi matična ima dual channel (ima) i stavio sam RAM na DDR3 slot. Upalio sam ga i bilo mi je čudno ispočetka jer vidim samo crno na monitoru; sačekao sam 30-tak sekundi i osjetio sam miris koji se osjeti kod lemlenja. Ugasio sam ga odmah, izvadio DDR3 RAM i upalio. Ništa. Izvadio DDR2 RAM i stavio samo DDR3 RAM i upalio. Ništa. Tada sam počeo paničariti i zabrinuo sam se. Mislio sam da je grafička otišla (koja je odlična bila) pa sam uzeo ASUS-ovu neku od prijatelja i opet ne radi. Proguglao sam na drugom računaru i pročitao da postoji mogućnost da je sve otišlo (matična, grafička, RAM.. sve). Uhvatio sam se za glavu i ostavio računar da skuplja prašinu. Kupio sam laptop i imam ga evo već godinu dana. Super je sve ali ne mogu igrati Tribes: Ascend na njemu a 'došlo mi' nešto. Je li moguće da se može šta spasiti sa tog računara jer Yahoo!Answers je veoma pouzdan? Da kupim kakav procesor, grafičku da probam da li se može šta izkombinovati ili da kupujem novi? Konfiguracija ako je potrebno: ASRock 1600 twins P35, ATI Radeon HD2600XT 256MB DDR4, Intel Dual core 1.8GHz, 2x1GB DDR2 Kingston (već bila) + 1x2GB DDR3 Kingston (kupljena) i nebitni ostatak (napojna, DVD, Floppy, zvučna, HDD itd.)

Hvala unaprijed.

2. efo

efo Komšija

prijatelju, ddr2 i ddr3 ram ne mogu raditi zajedno... to sto ta ploca podrzava i ddr2 i ddr3 ne znaci da mozes stavljati i jedno i drugo i ocekivati da ce raditi :D trebas staviti ili jedno ili drugo. moguce da je ddr3 ram pregorio, zasto nisi probao samo sa ddr2?

3. Mimi

Mimi Novi član

Pa probao sam i sa DDR2 samo "Ugasio sam ga odmah, izvadio DDR3 RAM i upalio. Ništa. Izvadio DDR2 RAM i stavio samo DDR3 RAM i upalio. Ništa."

4. KingT

KingT Veteran foruma

Evidentno je da si sprzio i memoriju i maticnu plocu, a i onako je sve to zastarilo da ti i ne bi bilo od neke velike koristi, Dual Core na 1.8 GHz nije vise ni za surfanja netom, HD2600XT sa 256MB memorije je ispod svakog minimuma za danasnja vremena.

Imao sam P5QC plocu od Asus-a koja je podrzavala DDR2 i DDR3 memoriju ali naravno ne istovremeno kao sto si ti pokusao da ucinis.

5. efo

efo Komšija

ne bih se slozio da nije ni za surfanja, za toga je svakako dovoljno, plus sa HD2600XT i youtube i sve u flashu ce ici bez ikakvih problema... igre su druga stvar, mada se i sa ovim moze ponesto poigrati, nije uopste toliko losa grafa. najveca mana je 256MB rama na istoj

6. zoi

zoi Veteran foruma

Pretjera ti King. Imam jarana koji normalno surfa na 2,66 Pentiumu sa 1GB DDR1 RAMa i nekom integrušom iz tog vremena. Jedino mu FULL HD na YT šteka. Naravno, igre može zaboraviti, ali ostalo je tu.

7. KingT

KingT Veteran foruma

Sto bi rekao Duro u TLN: "mislim da se nismo najbolje razumjeli , ja sam mislio vise figurativno..."

Naravno da se moze surfati al u globalu je to slabo, imam C2D E6750 2.66GHz masinu pa znam kako je iskustvo na njoj, proc obicno radi na 50% zauzeca cak i na idle sa Win 7 64.

Sa Win XP moze ici sasvim dobro.

8. zippoo

zippoo Veteran foruma

pa probaj naci istu ili slicnu maticnu plocu i prebaci komponente na nju
    ako si sprzio maticnu i taj ddr3 ram,onda ti je ostalo sve ispravno,sasttavi to i ili koristi ili prodaji

mozes i posebno prodati te ispravne komponente a poznato je da se kod maticne nema sta popravljati,ili radi ili ne radi ;)

9. Reznor

Reznor Overclocker

Re: AW: Problem sa računarom

KingT nigdje veze. Imam najslabiji X2 240 na 2.8 GHz i manje od 2 GB RAM (256 MB shared) i YT i surfanje rade fino i na W7 i na Linuxu. Zauzece je ispod 50%. Igre ne igram, sestra igra HOMM3 i sasvim nam je dovoljno.

10. Haker

Haker Veteran foruma

Evo tipican primjer kako potrosacko drustvo djeluje na covjeka.

11. Mimi

Mimi Novi član

Imao sam ga 3 godine (+ siće) i nikada nisam imao problema ni sa kojom igrom (Skyrim je znao zezati ponekad doduše), da je spor, da zablokira, pregrije se itd. Stvari koje dosta uspore su Ask, Bing, Windows Update, razni toolbari.. Probati ću sa nekim komponentama ako mognem nabaviti od prijatelja pa vam javim.

Možeš li malo pojasniti šta si mislio pod tim?

12. Haker

Haker Veteran foruma

Odnosilo se na KingaT

Sent from my HTC Desire S using Tapatalk 2

13. anel007

anel007 Komšija

ne vjerujem da je na tebe mislio ovim, ne beri brigu ;)