http://www.benchmark.co.yu/article.php?sid=4797 link preuzet sa bih.comp.hardware, ocekujte par mudrih kasnije : )
meni se cini kao jedan sasvim solidan posao. opremu i neke resurse nabavljaju od kvalitetnih proizvodjaca te vec lagano stvaraju distribucione kanale. ako budu dovoljno konkurentni sa cijenama, vjerujem da bi mogli napraviti pravi bum u ovim dijelu evrope. kao i milion puta do sada, pokazalo se da uz malo dobre volje i zalaganja i nesto tako se moze napraviti.. bilo bi smijesno sada da spominjem bih u tom kontekstu, ali da bi se tako nesto i *ovdje* desilo potrebno je privuci investitore povoljnim aranzmanima i slicno. jedna madjarska ili ceska imaju desetine ovakvih tvornica...
znam da mađarska sklapa ibm-ove diskove i audi TT ma stvarno super da se tako nešto dešava u ovim našim područjima.
Ma ja sam ti skeptican prema ovim europejcima sto prave takve stvari , slabo sta balkanska velika ruka moze uraditi Al ne stvarno , to je dobro ali ipak se mora priznati da Tajvanci , Japanci i ostali kosooooki narodi to bolje rade , jel se ko jos sjeca IBM-ove serije sto se proizvodila u Madjarskoj ?
heh, krvava je to serija bila.. zapala me 2 diska : ) pa ne mora znacit da je ono sto se napravi na tajvanu bolje od onog u evropi.. u sustini nema razlike, osim sto komponente klase c salju na balkan: )
Ama , kazem ti Japanci su super-ljudi , šta ti misliš ko je izmislio kamikaze ? ko još zna da su imali i protu-tenkovske kamikaze ? haha da ih vidiš samo Ne ozbiljno ... Kad malo razgledas oko sobe sve je iz nekih daleko-isočnih zemalja , većinom Kina , Tajvan , Thailand ... i stvarno oni su dokazali da to najbolje rade - elektroniku i one sitne stvare Nema toga šta Rus nije krekovo Nema toga šta Japanac nije smanjio Nema toga šta Bosanac nije razvalio Davno je neko ovo izreko na newsima :lol:
? Hajd sada argumentiraj to sto si rekao. Proizvode bolje ? Bolje rade elektroniku ? Japan je od prvog svjetskog rata bio jaka idustrijska nacija. I dan danas drze status jedne od jacih. Sto, zato sto uvoze malo, a izvoze gomilu. Kazes da kina, tajvan i thailand rade elektroniku. Zasto ? Zato sto se ni jednoj firmi ne placa 20$ na sat nekom europljaninu nego 1$ dnevno nekom tajvancu. Air Jordan tene se proizvode na tajvanu za 15$ po komadu + 2$ plate onoj zeni sto ih sijeljepi. Kolko kod nas kostaju, ili koliko bi kostale kad bi se pravile kod nas ili u US. Heh.
Nebih da argumentiram jer se to nemože , ja samo kažem svoj utisak , možda sad trebao reci odmah , al nema veze... Ali ima nekih stvari , kao one mobilne mreze u Japanu sto su triputa bolje nego Evropske , Sony Mini roboti , PlayStation :twisted: ...ah nebih stvarno dalje , ali evo Mađarska je pokazala sa IBM diskovima ...
:| Pa diskovi su pravljeni po specifikacijama IBMa. Znaci greska u dizajnu I sto sve velike firme imaju love da se bave robotikom. Normalno da ce kad radniku plati sicu a vamo uzme 3-4000 dolara za jedan tv. Pa nije niko s marsa pao. TAS u Sarajevu je golfa 2 sklapo, haj reci da je bio ista losiji od onog njemackog.
Ma ja jos stojim iza toga da su Japanci najbolji u tom poslu ... A to za radnu snagu i stoji ... ali zasto se onda to ne otvara na balkanu , istocnoj evropi , mitl istoku , africi , juznoj americi ... nego samo ove kosooke zaposljavaju ...
Zato sto nam je infrastruktura sranje, i manje vise zato sto balkan svako malo eksplodira radi nekog sranja