Ovo je jedan od boljih PSU calculatora koji je dizajnirao PSU Editor Phaedrus2192 sa Overclock.net.. Veoma jednostavan za koristenje a sto je najvaznije prilicno pouzdan sto se tice ocitanja snage napojne jedinice potrebne za vas sistem.. UPDATE: Od 31.1.2012. PSU Calculator je dostupan u finalnoj verziji V1.11. DOWNLOAD LINK The Source Official Website
Zgodan alat, a iskoristit cu priliku da napomenem sve da vecina proizvodjaca hardvera nudi informaciju o potrosnji u specifikacijama proizvoda, kao i da se u vecini slucajeva taj podatak odnosi na maksimalnu potrosnju (bez overclockinga).
Ako ovaj "Total" znaci koliko trosi a ne koje mi napajanje treba, onda je ovo pogresno ocitavanje. Nema sanse da mi trosi 400W tamam kada bih imao jos jednu kartu i da trose kao sto pise koliko je deklarisani max.. 100W. Potrosnja mog PC-a ne bi trebala preci 250W. Ni blizu 400W.
To se odnosi na snagu,"rang" napojne koju bi trebao imati/kupiti.. Pa nece ti napisati da kupis napojnu jedinicu od 250W.. BTW vecina mainstream,brendiranih 400W napojnih jedinica ima "stvarnu snagu na 12V+ railu od 300 - 350W..
Tek sad' dole vidim da ima napajanja i po 400W a ne 400W+ kao preporuka sto ipak nije prikaz potrosnje. Pa onda ovo za mene nije kalkulator vec savjetnikl. Trebaju prikazati potrosnju komponenata a posebno preporuku za napajanja sto ce svima i izgledati tako. Il ije ovo bas za amatere kojima nije bitna potrosnja vec koje ce napajanje sta gurati. Sena - Karta ne moze da trosi vise od 100W da je ne znam koliko opteretim a CPU 135W plafon plafona i ako imam ocitavanje da vuce max 115W.
Pa zato se i zove "PSU Calculator" a ne "Power draw/consumption calculator".. Ovaj program iskljucivo daje preporuku za "rang" napojne koji treba uzeti za odredjenu konfiguraciju.. Ako zelis da znas potrosnju odredjene komponente,review-a pun net.. :wink: