razlika izmedju access pointa i routera

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by Sheremet, Nov 18, 2007.

 1. Sheremet

  Sheremet Novi član

  koja je razlika izmedju wireless access pointa i wireless routera?
   
 2. GV

  GV Komšija

  Wireless access point bi trebalo da pripada IP provajderu tj. na pristupnu tačku/e se spajaju svi kojima oni omogućuju wireless pristup internetu, wireless router bi trebalo da bude dio lokalne mreže recimo u nekom uredu, kući i sl. na koji se priključuju kompovi radi pristupa nekoj drugoj mreži ili internetu. Doduše moguće je i imati access point kao pristupnu tačku za lokalnu mrežu, recimo ako se među rajom dogovorite da se povežete na taj način i ako ste ralativno blizu i imate optičku vidljivost, koliko je to zakonski dozvoljeno to je drugo pitanje jer je možda potrebna i neka dozvola za to jer to već zalazi u domenu RAK-a jer access point prima i odašilje signale. Također postoji problem zaštite od neautorizovanog pristupa takvoj mreži itd,itd,itd. Za više podataka google
   
 3. Looney

  Looney Komšija

  Nema to veze sa RAK-om, to je slobodna frekvencija.
   
 4. Nani

  Nani Komšija

  Imas puno razlika, jedna od njih je da AP radi sa mac adresama gdje je u zavisnosti od tipa AP-a recimo po jednoj linux AP kartici moguce dodati od 32-64 maca. Router ne radi sa mac adresama vec sa IP adresama.
  AP radi na osnovu opticke vidljivosti gdje izvrsava listen primitvu odnosno salje beacon signal osluskujuci da li neki racunar izvrsava search/connect primitivu.
  Router u svojoj memoriji cuva listu routera sa kojima je dosad komunicirao bez obzira da li se radi o wireless ili obicnom routeru.
  AP posto radi na principu mac adresa gdje se na njega mogu konektovati svi uredjaji sa upisanom mac adresom u memoriju odnosno na linux AP karticu ako se radi o Linux AP-u.
  Takodjer postoje AP-ovi na koje se direktno kace wireless routeri i koji rade sa odredisnim IP adresama drugih wireless routera racunajuci metriku pomocu hopova ili lukova. Ova je kombinacija puno skuplja pa provideri biraju na koji ce naci povezivati AP-ove.
  Router ima 2 adrese, jednu prema LAN-u odnosno switchu koja je privatna a druga je globalnog oblika i usmjerena je ka externom linku. Posto se vise privatnih adresa moze prevesti u 1 globalnu router koristi portove dok AP radi iskljucivo na bazi tabele u kojoj su pohranjene mac adrese bas kao i neka vrsta switcheva, gdje se mac adresa prevodi u IP adresu pomocu tzv Adrress Resolution protokola ARP, obrnut proces je RARP, Reverse Address Resolution Protokol.
  Postoje periferni i samo jedna centralni AP koji hvata signale ostalih perifernih AP-ova, obicno onog najblizeg.
  Centralni AP je direktno spojen na (wireless)/ruter odnosno na NAT/firewall mashinu.
  Dalje se grana na druge routere i switcheve.
  Danasnji napredni AP-ovi rade na principu GSM baznih stanica, po principu ako je losa opticka vidljivost switcha se na modifikovanu edge transmisiju.
   
 5. Bimbrlok

  Bimbrlok Aktivista

  Posto i mene ovo zanima jel imam u planu da uradim jednu wireless mrezu u krugu od jedno 100 d0 150m jeli bolje uzeti ruter ili AP stim da bi stavio jednu antenu na ruter ili AP i ako gledam cijene ruter je jeftiniji e sad kvalitet i marka u to se bas i ne razumijem najbolje