[SOLVED] A760G ne rade usbovi na prvom bootu

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Reznor, Jan 3, 2013.

 1. Reznor

  Reznor Overclocker

  Dakle, situacija je slijedeca: prvo ukljucivanje racunara rade mis i tastatura sve do prvog boot-a OS-a. Nakon toga mis i tastatura koji su spojeni na usbove na maticnoj ne rade. Kada restartujem (na tipku), na svakom slijedecem bootu radi bez problema. Desava se isto i na Windowsu i na Linuxu, koji su na dva razlicita diska. Prije toga na samom startu rade i mis i tastatura, sve dok ne dodje do boot-a, mogu uci u bios i sl.
  Probao sam ponovo flashati bios, koji je vec zadnja verzija. Ovako mi se nesto nije ranije desavalo, vec je skoro pocelo. Sta bi moglo biti problem? Ovo mi je vec druga ploca, prvu su mi zamjenili u Genelecu i skroz su bila crkla sva cetiri usb-a odjednom, to je bilo prije vise od godinu. Na te usb-ove nikad nista drugo nije spojeno osim misa i tastature.
  Konfiguracija:
  BIOSTAR A760G M2+
  AMD X2 240
  HD3000 int.
  Logitech RX250 i Internet 350 mis i tastatura.
  IDE: 20 GB (Windows 7), 80 GB (storage)
  SATA: 120 GB WD1200JD (Arch Linux)
  Sony Optiarc AD-7240S DVD RW SATA

  Hvala unaprijed.
   
 2. Reznor

  Reznor Overclocker

  Re: AW: A760G ne rade usbovi na prvom bootu

  Evo danas mi se dvaput desilo treci put ok. Danas mi je zaledilo na boot meniju, tastatura - svijetli num lock dok mis uopce ne svijetli. Zar bas niko nema ideju? Da li je moguce da je do napojne da ne daje struju usbovima, ima joj prilicno godina?

  Gesendet von meinem Xperia Neo V mit Tapatalk 2
   
 3. selvin

  selvin Moderator

  Re: A760G ne rade usbovi na prvom bootu

  Jesi probao pojedinacno? Ili drugu tastaturu/mis?
   
 4. Reznor

  Reznor Overclocker

  Re: AW: A760G ne rade usbovi na prvom bootu

  Jesam, pojedinacno, ni da trepnu lampice kad ustekam/istekam. Probacu onda drugu tastaturu/mis.

  Gesendet von meinem Xperia Neo V mit Tapatalk 2
   
 5. Reznor

  Reznor Overclocker

  Re: A760G ne rade usbovi na prvom bootu

  UPDATE: Uzeo sam napojnu jedinicu FSP 350 W za 15 KM, imao neku Mercury 500 W, koja je bila u staroj konfi i nije radila probleme. Ali tada na K8N nije koristila dodatna 4pina koja koristi na ovoj ploci. Fortron koji sam uzeo ima 20 pina a ova prijasnja 20+4. Nemam diskretnu graficku.
  Na maticnu je takodjer spojen zaseban com port.
  Rezultat: sve isto. Probao sam spojiti ocev mis Logitech U96 na prednje USB-ove koji su od kucista, isto ne radi, trepne LEDica na misu na sekundu i to je to. Kad restartujem na tipku opet radi ok. Evo jos nekih uzrocnika na koje sumnjam:
  http://ompldr.org/vaDE1NA
  ova dva kondenzatora mi se cine napuhani blago, ne znam cemu sluze.

  Druga stvar na koju potencijalno sumnjam su diskovi. Mogu li oni imati kakve veze? Jedan ima dosta bad sektora, iako radi, a planiram ga izvaditi svakako.
  Problem je tesko izazvati opet, jer trebam preklopiti prekidac od produznog i duze ga vrijeme ostaviti bez dotoka struje da bi se problem vratio.
  Jos jedan simptom je da racunar tada radi usporeno. Treba mu dosta dugo da boota u OS.

  Evo video

  http://www.youtube.com/watch?v=n0th4ErR ... OQ&index=1
   
 6. Reznor

  Reznor Overclocker

  Re: A760G ne rade usbovi na prvom bootu

  Samo da javim da je ovo rijeseno. Dakle, problem su predstavljala dva zaokruzena kondenzatora (link na sliku je u postu iznad).
  Oba su kapaciteta 1000uF, 10v, ovi novi su 16v. Ovi OST kondenzatori su losi i prave se naravno u Kini, a dolaze na gotovo svim maticnim plocama. Kvalitetni kondenzatori su Rubycon, Nichicon i drugi iz Japana, a ako koga vise interesuje neka posjeti badcaps.com
  Kondenzatore sam uzeo nove a zatim odnio elektronicaru koji radi odmah blizu kuce. Osim sto USBovi sad rade nema vise linija po ekranu, ja zadovoljan.