Starija napojna upit

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Vedo, Jun 2, 2023.

 1. Vedo

  Vedo Moderator

  Sestrin malac kupio GTX 1060 6GB, al mu napajanje nema viska 6 pin adapter. PSU u pitanju je DPS-320RB B. Zna li neko koji je ovo form-factor?

  Moze li neko molim vas baciti sa OLXa link za neki PSU koji je slicnih dimenzija (da mu moze stati u ovo HP kuciste), da ima sve potrebne kablove koji mu idu u maticnu (vidim da je 2x6pin i 1x4pin) a da ima i taj dodatni 6pin za graficku?

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 2. Majesco

  Majesco Aktivista

 3. Vedo

  Vedo Moderator

  CPU mu je Core i3 4130 (54 W TDP), 2x 8GB RAM, SSD. Napajanje je 320W, TDP za 1060GTX je 120. Teoretski bi trebalo biti dovoljno.

  Iz PSUa (koliko vidim na slikama) ima samo jedan SATA napojni kabal sa par ovih SATA konektora. Ako uzmem tako neki 2xSATA na 6pin adapter, može li on dovoljno struje dati grafi?


  https://procomp.ba/ostali-kablovi/61299-savio-sata-to-pci-e-6-pin-ak-20-cable.html

  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 4. nivla

  nivla Komšija

  jel ovo nema standardni 20/24 pin sa napojne
  ovo je hpov small form factor i glavni razlog sro su nepopularne polovne ove masine, nit mozes prepakovati na neko kuciste i napojnu uz razumnu cijenu nit mozes kupiti jacu napojnu
  uglavnom napravili su kinezi 24p na 6p kabl za napajanje pa mozda nadjes i kod nas takav adapter i spakujes sa normalnom koja ima prikljucke koji ti trebaju

  p2 4p 6p power supply google mozda ima i na olx


  ima na piku adapter za obicnu napojnu prave ljudi https://olx.ba/artikal/43553599/adapter-kabal-prelaz-psu-hp-atx-24-pin-to-na-6-pin
   
  Last edited: Jun 3, 2023
 5. Vedo

  Vedo Moderator

  E sad, ak uzmem taj adapter: 6pin sa tog adaptera će ići u grafu pretpostavljam?
  Koliko vidim na slikama, u ploču idu još 2x 6pina. Znaci treba mi neka napojna sto ima 2x 6pinove? A to imaju samo skuplje napojne koliko znam, nemaju ovi polovnjaci za 30-40KM

  EDIT: sad vidim na netu da u ploču ustvari ide 1x4 pin i 1x6 pin. Znaci sad samo još naći napojnu polovnu koja ima bar 1x 6 pin

  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
  Last edited: Jun 3, 2023
  Tensai likes this.
 6. Tensai

  Tensai Komšija

  Mislim da imam bash taj form factor napojnu istu takvu samo 500W i ima jedan 6 pin konektor. Koliko vidim da odgovaraju i dimnezije.

  https://imgur.com/a/99EFiTJ
   
 7. Vedo

  Vedo Moderator

  Kupljena od kolege Tensaia napojna, kupljen taj HP adapter sto je kolega Nivla linkao. Sve spojio, pritisnem Power na kućištu, ventovi se ne vrte, kućište počne da pišti i crvena lampica blinka..
  Sad kontam jedino rješenje je da uzmemo i novu ploču, koja nije HP, već “standardna”, pa Tensaiovo napajanje direkt u nju, nemam druge ideje..

  Pitanje je sad dal ovo HP kućište ima standardne priključke koji idu na ploču a koje služe da se upali PC kad pritisnes Power tipku na kućištu..


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 8. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  Sve je to staro, ali kad si vec poceo jest g* onda idi do kraja :) A ne vrijedi sve zajedno 300KM.

  Nego, jesi siguran da je do maticne? Jel radio racunar sa starim napajanjem, prije graficke? Taj procesor ima igpu.
   
 9. Reznor

  Reznor Overclocker

  To se i meni desilo nekad davno s IBM plocom, ne dobih to originalno napajanje i isti simptom, svijetle lampice, ali nista se ne desava :D
  Dobijem originalnu PSU i naravno ploca je fried :D
  Trik je da svaka moze imati specifican pinout na 24pin prikljucku, a onda i sa adapterom ne mora znaciti da je za svaku plocu isti raspored pinova.
  Nista, uzmi novu plocu radije, a te brendirane konfiguracije treba izbjegavati za bilo sta zahtjevnije osim za neki office rad, koristio sam ih dosta, kod kuce, na faxu itd.


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 10. Vedo

  Vedo Moderator

  Radilo sve ok sa starim PSUom i integriranom grafom


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 11. dmr

  dmr Veteran foruma

  probaj opet staru PSU!?
   
 12. Ragnarok

  Ragnarok Komšija

  Vedo, koliko ja vidim sa slike kod stare napojne 12VCPU i 12VMain su na istom railu, 12V Main ti daje 16A mislim da nije dovoljno za GTX 1060 a i destabilizuje 12VCPU.
  Svakako ta napojna nije namijenja za GTX 1060, form faktor je klasnicno HP nestandardni.
  Na žalost ne vidim naljepnicu sa 500W napojne pa ti ne mogu reci koliko 12V daje iako ako je 500W i ima 6-pin za VGA onda bi trebala da radi osim ako napojna nije ispravna.
   
 13. Vedo

  Vedo Moderator

  Hvala drug. Kupili su novu ploču i novi PSU, radi sada sve savršeno sa 1060.


  Sent from my iPhone using Tapatalk