SUSE SLED LICENCA na HP 4720s

Discussion in 'GNU/Linux i Mac operativni sistemi' started by Tesla, May 17, 2011.

 1. Tesla

  Tesla Aktivista

  Pozdrav svima, eh dobio sam ovaj laptop na koristenje od firme a sa njim i SUSE SLED 11 OS za koji se znam placa 1godisnja licenca. Medjutim dobio sam ga sa windowsama originalnim koje su naknadno kupljene ( win 7 ) pa me interesuje da li mogu slobodno instalirati ovaj SUSE i da li to sto je kupljen sa HP laptopom znaci i da ima neku posebnu vrstu licence ( permanentnu po mogucnosti :) )

  Inace koristim linux i vise mi odgovara, a DVD koji sam dobio sa njim je recovery tako da bi kompletan HDD bio izbrisan a sistem instaliran from the scratch kako se to kaze.

  Hvala na odgovorima.
   
 2. Esh

  Esh HWB

  Nadji na stranici ili HP-a ili Novella tacan model OS-a i provjeri opcije za licenciranje. Na HP-ovoj stranici bi vjerujem cak i trebalo biti precizirano sta i kako.
   
 3. Tesla

  Tesla Aktivista

  hah sve sam prerovio ali jos nishta.

  Nasao sam u sustiti samo ovu liniju SuSe Linux Enterprise Desktop (SLED 10) is a certified operating system for the notebook PC(s) .

  Tako da mislim da je ipak certificiran.

  Hvala na odgovoru naravno, i valjda ima jos neko ko je dobio ovaj licenciraci i koristi ga. Vidjet cemo.
   
 4. Esh

  Esh HWB

  Sta je s dokumentacijom uz laptop i taj OS?
   
 5. Tesla

  Tesla Aktivista

  Dokumentacija je veoma stura i prema PN tesko se moze doci do bilo kakvih informacija. Jedini forumi vezani za ovaj PN su u sloveniji i moze se proizvod naci na hrvatskim HP stranicama koliko se sjecam ali nema nikakvih dodatnih informacija.

  Veoma sturo, nepregledno i neshvatljivo oskudno pakovanje samog notebook-a pored meni sasvim zadovoljavajucih performansi.

  Ma pregazit cu ga veceras pa kud puklo da puklo, upravo se radi backup :)

  U pitanju je PN WT087EA#BED
   
 6. Tesla

  Tesla Aktivista

  Eh evo da se javnem, instalirao sam ovaj originalni SLED i morao sam ga aktivirati naravno preko NET-a i licenca je ipak za 1 godinu, i mogu reci da sam prezadovoljan. Ovaj SLED je pravljen posebno za ovaj laptop.

  Probavao sam razne distribucije na ovom laptopu ali mi se stalno javljao problem loseg cpu scalinga, sto je ovdje fenomenalno rijeseno, cak bolje nego na windowsu usudio bih se reci.

  Kada kazem loŇ° cpu scaling, mislim na konstantan rad ventilatora i lose baratanje frekvencijama procesora. Cak mi ni open SUSE nije radio to kako treba sve dok nisam isntalirao SLED.

  Uglavnom ako neko uzme ovaj laptop i dobije SLED preporucujem za koristenje.