Telemach oficijelni thread

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by burner, Jun 5, 2007.

1. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Ne znam o kojoj je cifri rijec, ali Telekomu je mozda jeftinije presaltat korisnike na koaksijalnu mrezu gdje imaju bakar nego kopat drzavu i postavljati optiku.
    Sa druge strane TM BiH nije kompletna firma, vec samo tehnika, support i uredi a to se poprilicno jednostavno moze spojiti sa BHT-om, takodjer sam TM je nastao akvizicijom malih Cable operatera, koji se opet mogu izdvojit i prodati ako za to ima potrebe.
    Ja takodjer mislim da je ovo veliki udarac na konkurentnost pogotovo u FBiH i da dugorocno nece biti dobro za trziste.
    Zlatno doba TM-a je proslo onog momenta kada im je mjesecna pretplata presla BHT, jer je to znacilo da investitori pocinju izvlaciti pare.
    Mislim da ih je pokopalo to sto nisu dobili GSM licencu.

2. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

Imaju preko 250 mil KM na računima

3. zoi

zoi Veteran foruma

Nema šta biti ni skupo. Platformu neće preuzeti, GSM licencu nemaju, ostanu korisnici i infrastruktura.

4. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

Telemach BiH je imao dobit oko 12 mil KM i cca 600 zaposlenih, a dobit im je manja nego prošlogodišnja, ne znam za CG i Sj. Makedoniju, vjerovatno ista tendencija pada. BHT je mislim već za 9 mjeseci nadmašio prošlogodišnju dobit. Što reče Stihoklepac nemaju GSM infrastrukturu i jasno opadaju pa prodaju dok mogu. Baš me interesuje koja je cijena bila za ovu akviziciju, ne vjerujem da je preko 200 mil. Dodatno, reorganizacija u Telecomu stupa od aprila, najavljivala se preko godinu dana.

5. zoi

zoi Veteran foruma

Koji su detalji reorganizacije?

6. AggressoR

AggressoR Komšija

Sjebat internet . hhh

Samo se nadam da ce internet ostati u granicama trenutne ponude telemacha.
    (cijena - brzina)

7. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

Ukidaju se neke Izvršne Direkcije i objedinjuju se u zajedničku, fokus kako rekoše na mrežnoj strukturi i korisnicima. Vjerovatno i dodatna centralizacija. Kako će to sve izgledati, vidjet ćemo i da li je samo šminkanje ili ne.

zippoo and zoi like this.
  8. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

Priprema terena za prodaju Telecoma za koju godinu. Mark my words. Trojka hvala ti.

Ajdin87 likes this.
  9. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

Državu komplet treba privatizovati, Elektroprivredu i Telecom pogotovo. Telecom ima trećinu radnika viška, redom sve neto plate preko 2500 KM. Više bi državi vrijedio kao efikasna firma u okviru FBiH a ne kao politički plijen i uhljeljavanja.

10. zoi

zoi Veteran foruma

EP nipošto privatizovati.

11. bhd

bhd Veteran foruma

Ovo je jedan od najboljih poteza od rata na ovamo, ako gledamo sa strane drzave. Napokon drzava kupuje nekog...
    Da li ce se privatizovati, vidjet cemo.

12. zippoo

zippoo Veteran foruma

Svaka im cast ako ukinu direkcije. Direkcije se ponasaju kao firme u firmi i uprava nema nikakvu kontrolu nad njima a leglo su uhljeba.
    Reorganizacija firme je must have a ova akvizicija TMa ce pokriti podrucja gsje BHT nije bio dostupan.
    Samo da ne budu koristili monopolski polozaj na nelogicno pljackanje gradjana.
    A od privatizacije nece biti nista,prestanite pisati gluposti kao djeca od 10 godina.
    Niti treb aprivatizovati ove velike drzavne firme...treba samo domacinaki upravljati sa njima i ulagati u poboljsanja i eto dobiti.

Last edited: Jan 10, 2025
  13. bhd

bhd Veteran foruma

najvishe uplaceno ya poplave je doslo iz bh telekoma.

14. zippoo

zippoo Veteran foruma

Kada bi se firma svela na domacinsko upravljanje,bila bi puno korisnija i korisnicima,drustvu i drzavi. Tripple win...ali vidjeti cemo sta ce se desiti.
    Evo konacno pocinju neke promjene,od kako je Trojka preuzela BHT,najavljivali su skeniranje cijele firme i reorganizaciju. Evo cijelu proslu godinu su to radili,sada je vrijeme i za neke konkretne stvari.
    Ova prica oko kupovine jos nije finalizirana,tako da sve ovo treba uzeti sa rezervom,jer mozda Konkurencijsko Vijece i ne odobri akviziciju,jer bi defakto postali monopolisticka firma u FBiH.

15. selvin

selvin Moderator

Poprilično sam siguran da ce konkurencijsko vijece odobriti to. Dosad je telemach tuzio telecom konkurencijskom vijecu x puta i uvijek izgubili. Bez obzira sto bi telecom imao monopol u nekom regijama, ipak je konkurencijsko vijece na nivou cijele BiH.

16. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Premalo drzi trzista telemach da konkurencijsko vijece obori akviziciju. Da je na nivou kantona Sarajevo pa i moglo bi.

17. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

I aerodrom naravno!

18. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Do sada niti jednom nisu nista konkretno uradili. Ublehasi i stranacki misevi i dalje kolo vode.
    Novi direktor se naobecavao za dva mandata, a sta ce na kraju biti ptice znaju.

19. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ako je vjerovati Avazu i podacima...Telemach je imao veci broj korisnika od BHTa i to prilicno
    Tako da,kada se spoje ove dvije firme zajedno,ide monopol
    BH Telecomova kupovina Telemacha je daleko od završene stvari: Poznato šta je problem

Mada ima i ova "Kvaka" u zakonu :D
    "

20. zippoo

zippoo Veteran foruma

Obzirom da znas koja stranka je upravljala BHTom i za sta im je BHT sluzio,dobro je da smo imali i ovo i da ga nisu prodali jos davno. Inace,nije da nisu razmisljali ali komplet taj dio drustva,koji podrzava tu i takvu politiku je bezmudan,tako da nisu oni smjeli prelomiti .

A sada,ako dodje do ove akvizicije i ako se ojaca prisustvo na trzistu i ponudi korisnicima bolja usluga...porasti ce i dobit i ne vidim nijedan jedini razlog da se ovakv firma prodaje.
    Jedino ako ne misle da grade neku Nuklearnu Elektranu od tih para,pa da imamo struje narednih 100 godina,onda je to druga prica.
    A znamo da je ovo u domenu naucne fantastike,tako da...popustiti pricu o prodaji,jer o tome se prica od 2010. godine ovako forumski a u realnosti niko o tome i ne razmislja.

A vezano za ovu vijest u globalu...gdje ima vatre ,ima i dima...evo izjava trenutnog direktora BHTa.