Thinkpad T41 problem s RAM-om?

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by forzamilan, May 4, 2011.

1. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

Jučer mi je u ruke došao IBM Thinkpad T41 1,8ghz 768mb ram, 60gb hdd. Prilikom otvaranjam mozile računar bi 'zakovao' i jedino reset riješava problem. Probam dignuti novi sistem, dođe do pred kraj instalacije i smrzne ali bez bsod. I tako 5-6 puta. Probavao sa usb sticka, sa cd-a ali nema šanse završiti instalaciju. Stavim bios na default i odvrtim memtest i za 15-20min izbaci mi 10-ak errora. Kontam nema šta jedna pločica rama defektna 100%. Izbacim jednu probam instalaciju, problem isti. Probam i drugu kombinaciju ali bez uspjeha. Sad kontam kolika je mogućnost da su baš obe pločice crkle tj. defektne? Dao sam frendu laptop da on ubaci svoj ram i proba dignuti sistem. Volio bih čuti vaše mišljenje ukoliko bi i sa ispravnim ramom problem bio isti koji bi uzrok mogao biti? Laptop je relativno čist, nema prašine, pastu nisam nanovo nanosio na procesor.

2. Dog_Father

Dog_Father Moderator

Cest problem kod T40/T41 modela je hladni lem grafičkog procesora. Ja sam svog rasturio upravo zbog toga. Ako i sa ispravnim modulima pokaze greske, to je to.

3. forzamilan

Dog_Father sumnjao sam na ploču ali to mi je bila najcrnija slutnja. Probat će jaran i ram zamjeniti i testirati. Eventualno hdd još da zamijenim da i tu minimalnu sumnju otklonim. U slučaju hladnog lema na grafičkom procesoru nema pomoći osim komplet zamjene ploče?

4. Dog_Father

Dog_Father Moderator

Ja sam pokusao sa rernom, pa mi poispadale komponente sa ploce. To ti je zadnja solucija.

5. System_X

System_X Aktivista

nova ploča :wink:

6. forzamilan

Izgleda da bi ipak moglo biti do rama. Naime sa novom ispravnom pločicom rama podignut sistem i sve radi bez problema. Kad se ubaci stari ram problemi opet nastupaju. Uglavnom javim ako bude promjena.