USB WiFi adapter vs WiFi prijemnik sa antenama

Discussion in 'Internet i mobilni provideri, umrežavanje' started by Vedo, Aug 7, 2012.

 1. Vedo

  Vedo Moderator

  Router je odaljen od PCa nekih 12-13 metara (razdvojeni su jednim full beton zidom i jednim zidom od rigipsa). Kupio sam prvo TL-WN723N ( http://www.tp-link.us/resources/images/ ... 23N-04.jpg ) i hvata sa njim PC WiFi svih 5 linija signala, znaci odlican je prijem. A posto mi je router dobar (300 Mbps, N standard), uzmem danas TL-WN881ND 300Mbps Wireless N PCI Express Adapter w/ 2x 2dBi Antenna ( http://www.amazon.com/gp/product/B0079X ... B0079XWMEI ), hajde reko nek i prijemnik bude 300 Mbps, N.

  Ali, sa ovim TL-WN881ND mi je prijem WiFa svega 1 chiza, tj "very poor". Okretao i komplet kuciste, da bi antene bile direkt usmjerene ka routeru - signal se neznatno poboljsa. Ubacim opet ovaj mali USB WiFi - signal pun.

  Jel moguce da ovaj mali stick hvata bolje neg ovo PCIex cudo sa 2 antene?!

  Da li bi sa ovim: http://www.next.ba/Linksys-bezicni-USB- ... 91672.aspx imao dobar prijem kao sto imam sa trenutnim USBom, a ovaj je koliko vidim 300 Mbps N ?
   
 2. h2o

  h2o Aktivista

  Mislim da su ti problem antene na adapteru, samo su 2dBi. Promjenom antena bi vise osjetio napredak nego promjenom adaptera, a i jeftinije je. One od 8dBi sam vidjao da su po 12 do 15 KM.
   
 3. ColdFire

  ColdFire Overclocker

  Antene promjeni . Mada ti stickovi nisu losi , ali kao ste rece kolega jeftinije je antenice isprobati .
   
 4. GW

  GW Moderator

  Nije nikako logično da taj USB adapter ima bolji prijem zbog inferiorne antene. Moguće je da je ta kartica neispravna.
   
 5. h2o

  h2o Aktivista

  Ne mora po automatizmu ici da mali USB adapter ima i vrlo losu antenu.
   
 6. Vedo

  Vedo Moderator

  Ma upravo.. Hajde vidit cu jel mi tip voljan vrati pare za ovu PCIex kartu, pa onda zaganjat sta dosta jace, da vise proradi kako treba.
   
 7. ColdFire

  ColdFire Overclocker

  Koristio sam ta dva USB-a na 2 razlicita laptopa ( kad im prne karta po deafultu ) i mogu reci da nisu za podcijenit . Jedan je cak bio bolji od deafulta :lol:
   
 8. Vedo

  Vedo Moderator

 9. Mujka

  Mujka Komšija

 10. heroic

  heroic Komšija

  Sto se tice ove PCIex kartice, imao sam identican problem, USB stick je puno bolji od doticne kartice :D
  Cak sam pokusao sa drugom karticom, antenama...itd iz nekog razloga ne moze da se mjeri sa tim USB adapterom. Ista je cijena, 34KM, oba uredjaja su 300Mbps N-wireless, ali eto USB je puno bolji.
   
 11. kvaju

  kvaju Komšija

  Susjed mi zeli od susjede internet da posudi :)

  Prikazuje mu 2 crtice signala na laptopu, dali sa ovim stikovima moze on da pojaca domet svoga laptopa da mu bude bolji signal, tj brzi internet?

  I ako moze preporuka koji stick da uzme ako mu moze pomoci.
   
 12. Zeleni

  Zeleni Network Ninja

  Zna li susjeda za to? :)

  Mozda usb kartica sa direkcionalnom antenom.
   
 13. kvaju

  kvaju Komšija

  Može li samo preporuka neke, pošto nemam pojma šta je to, da mu kažem uzmi to i to (model neki ili slično)

  Hvala ti
   
 14. Vedo

  Vedo Moderator

  Googlaj "tp-link range extender", nadji model pa ga trazi po lokalnim radnjama.
   
 15. kvaju

  kvaju Komšija

  Ok hvala ti.
   
 16. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  Znamo svi da je komunikacija na internetu DVOSMJERNA. LAPTOP posalje request za google.com, gateway (susjedov AP) mu to isporuci. Znaci, nemate apsolutno nikakve koristi ako vi pojacate samo jednu stranu. Da bi WiFi mreza uredno i stabilno radila, signal mora biti priblizno podjednak na obje strane i iznad nekakvog minimuma-relativna stvar (jacina signala koji laptop odasilje do AP-a, i jacina signala koju AP odasilje do laptopa). Taj range extender je zapravo samo repeater, koji bi se nakacio na komsijin AP i tebi slao signal do laptopa. A sta ako je losh signal od AP-a do range extendera? Neces dobiti apstolutno nista jer si pojacao samo jednu stranu. Znaci treba pojacati i komsijin signal, a to mozes samo pojacalom, drugacijom antenom, promjenom lokacije AP-a....
   
 17. Zeleni

  Zeleni Network Ninja

  U teoriji da. U praksi je malo drugacije. Nece bit ogromna razlika, ali daleko bolje nego sad.
   
 18. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  zela, ja govorim upravo iz prakse. bilo je slucajeva kod npr ZONA ISP-a, da u AP sibnu 400mW snage (RAK propisuje maximalnu snagu od 100mW ili 20 dB na 2,4Ghz), i korisnici imaju dobar signal i na udaljenosti i do 10km, ali klijentima internet ne radi ili nikako ili jako loshe, jer klijenti imaju loshu opremu, antenu koja nije usmjerana i koja razbacuje signal najvise gdje ne treba i sl. obicnu WLAN PCI karticu (one su obicno do 50mW snage ili 18dB). Tu se stvara nekakva zabluda, jer klijent jadnik vidi da je dobar signal, ali ne vidi kakav signal on odasilje (provider ga vidi na AP-u ali suti jer zeli korisnika pod svaku cijenu).
   
 19. Zeleni

  Zeleni Network Ninja

  Ma ovo je low end oprema.
  Dosta routera salje relatnivno jak signal, radi zidova i reflekcije i sta vec ne.
  Problem obicno lezi u klijentu, bas to sto ti kazes.

  Kad smo bili na karibima, dosta restorana i kafea ima besplatan wireless, a ti s broda ne mozes komunicirat. Nabavio direkcionalnu antenu, i nema zime :)
  Zato kazem, da ce mu mozda bit bolje sa direkcionalnom, iako nema slicne antene na routeru.
   
 20. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  e ovdje je bitnije pitanje, da li se od komsije uzima internet uz njegov pristanak, ili se krade :D ako je uz komsijin pristanak, bolje je kupiti kakvu finu antenicu kod njega, i kakvu finu antenicu za laptop ili tad eventualno taj range extender.