Uslovi, privatnost i pravila ponašanja na forumu

Discussion in 'Sadržaj, prijava problema i prijedlozi' started by Esh, Mar 15, 2008.

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. Esh

  Esh HWB

  * Da bi upisali poruku na Hardware Base forum, potrebno je prvo da se registrujete. "Gost" korisnicima je omogućen pregled, ali ne i upisivanje poruka. Svaki korisnik ima pravo na samo jedan korisnički račun (account). Pozivamo da se prilikom registracije umjesto vlastitog identiteta koristi nadimak (nickname). Registracijom na forum prihvaćate sva pravila ponašanja navedena ispod, kao i navedena na drugim dijelovima stranice (Terms and Rules, Privacy Policy, itd.).

  * Prilikom registracije, savjetujemo vam da koristite jedinstvenu lozinku koja se sastoji od kombinacije malih i velikih slova, odnosno brojeva i specijalnih znakova, a koju ne koristite za prijavu na bilo koje druge forume, portale ili servise. Također, savjetujemo vam da kroz forum obavezno aktivirate multi-factor (2FA) provjeru, odnosno zaštitu te da često mijenjate svoju lozinku. Hardware Base, administratori i moderatori ne odgovaraju u slučaju eventualne zloupotrebe vašeg naloga ili lozinke u bilo kojoj situaciji.

  * Pozivamo korisnike da na forum nikada ne postavljaju detalje vezane za vlastiti ili identitet drugih osoba, adrese, telefone ili slične podatke koji bi mogli iskoristiti za idenetifikaciju.

  * Zabranjeno je korištenje uvredljivih nadimaka (nicknamea), avatara i potpisa (signature).

  * Hardware Base, administratori i moderatori ne odgovaraju za navode ili komentare korisnika foruma ili web stranice, niti odgovaraju za transakcije ili iskustva prilikom korištenja sekcije sekcije “oglasi” gdje korisnici foruma vrše interakciju isključivo na vlastitu odgovornost.

  * Prilikom prenošenja dijela sadržaja sa trećih stranica obavezno navedite izvor!

  * Strogo su zabranjene rasprave na temu "crackovanja igara", emulatora, objava poruka ili uputa sa linkovima koji vode na warez, stranice sa nelegalnim sadržajem ili streaming servisima, pozivi na “account sharing” kao i sve slične radnje kojima se narušavaju autorska prava u bilo kojem pogledu.

  * Strogo je zabranjeno vrijeđanje članova foruma ili grupa po bilo kojoj osnovi, kao i objava poruka koje nisu u skladu sa tematikom HardwareBase.net stranica.

  * Od vas se očekuje da se prema ostalim članovima odnosite sa poštovanjem, odnosno onako kako vi očekujete da se neko prema vama odnosi.

  * Zabranjeno je reklamiranje drugih kompanija i društava, osim u slučaju da je to direktni odgovor na postavljeno pitanje.

  * Izbjegavajte objavu komentara koji se ne tiču teme - rasprave (off-topic), kao i otvaranje tema vezanih za politička, nacionalna i religijska dešavanja.

  * Na zahtjev korisnika koji je u mogućnosti da dokaže / potvrdi vlasništvo nad forumskim nalogom isti nalog ćemo izbrisati uz opcionalno zadržavanje poruka na samom forumu.

  * HardwareBase.net Forum koristi e-mail adrese korisnika samo za komunikaciju vezanu za rad samog foruma te iste ne proslijeđuje trećim licima.

  * Ukoliko imate neko pitanje ili problem, nakon registracije i pristupanja forumu koristite opciju "Search" (pretraživanje). Vrlo je vjerovatno da je neko prije vas imao sličan problem ili interesovanje pa je shodno tome moguće da se o tome već raspravljalo. Ponavljanje takvih tema nije popularno i vjerovatno će završiti bez odgovora. Prilikom pretraživanja koristite ključne riječi.

  * Prije nego što postavite pitanje - otvorite novu diskusiju, pronađite odgovarajuću sekciju. Forum je podijeljen je na više smislenih kategorija (Hardver, Softver, Potrošačka elektronika, Oglasi itd.) i odgovarajućih potkategorija kako bi se korisnici što lakše snašli te u odgovarajućoj sekciji našli više informacija o određenoj tematici. Hardware Base forum je prije svega namijenjen raspravi o računarima pa se savjetuje da izbjegavate druge teme ili da za to koristite odgovarajuću sekciju. Za prodaju / potražnju koristite isključivo sekciju Oglasi.

  * Prilikom postavljanja pitanja - otvaranja nove diskusije, vodite računa da svaku temu imenujete smisleno, tako da se iz naziva može zaključiti o čemu se radi. Poruka sa nazivom "Pitanje" ili "Pomoć" neće dobiti na pozornosti kod ostalih korisnika.

  * Hardware Base nije shopping servis i ne dozvoljava korištenje Foruma za masovnu prodaju artikala, ne učestvuje kao middleman u oglasima za prodaju koji postavljaju korisnici foruma niti može davati bilo podršku po tom pitanju, kao arbitar u slučaju sporova ili na drugi način. Takve interakcije su isključiva odgovornost onih koji u njima učestvuju.

  * U situacijama kada autor teme ne traži procjenu određene komponente ili servisa, zabranjeno je javno diskutirati traženi iznos, osim ukoliko nije riječ o direktnoj ponudi za kupovinu. U suprotnom, takvi komentari će se brisati. Eventualne sugestije vezane za iznos mogu su se poslati putem privatne poruke.

  * Korištenje afrikata (naših znakova) nije uslovljeno, no pokušajte da vaše poruke sadrže barem znakove interpunkcije kako bi bile što razumljivije ostalim korisnicima.

  * Objavljivanje komentara na stare poruke može se smatrati spamom te se isti u pravili brišu uz upozorenje autoru, osim u slučaju da autor iznosi nove informacije koje mogu promijeniti tok rasprave.

  * Forum tj. njegove pojedinačne sekcije je zabranjeno koristiti za privatne diskusije. Za takav tip razgovora - diskusije, iskoristite opciju PM (private messaging).

  * Slike na forum ubacujete korištenjem BB kodova. To znači da vam je trenutno potreban neki host na kojeg ćete uploadovati svoju sliku. Ukoliko koristite avatar ili sliku u potpisu, vodite računa da budu odgovarajućih dimenzija!

  * Vodite računa o dimenzijama slika. Na forum nemojte dodavati slike koje izlaze iz okvira stranice, niti one koje svojom veličinom usporavaju učitavanje. U takvim slučajevima jednostavno ostavite link do vaše slike, ili pak koristite manju sliku - thumbnail ili sakrijte sliku korištenjem BB kodova.

  * Administratori i moderatori rade na očuvanju reda i kvaliteta foruma. Ukoliko se vaša poruka (post) kosi sa nekim od pravila, može biti obrisana, prepravljena ili zaključana. Ukoliko primijetite poruke ili ponašanje koje je u suprotnosti sa ranije navedenim uputama, o tome možete obavijestiti moderatore putem PM-a. Također, ukoliko smatrate da je moderator napravio neopravdanu korekciju, možete ga kontaktirati putem PM-a ili u krajnjem slučaju i administratora foruma.
   
Thread Status:
Not open for further replies.