Windows 7 usable memory

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Pelikan, Jan 17, 2011.

 1. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

  Imam 4GB RAM-a, ali pise da je usable samo 2.99GB, a u task manageru pise da je 1GB hardware reserved ali ploca nema integriranu graficku pa ne kontam na sta ide citav 1GB RAM-a :roll: U bios-u je enabled memory remap i unchecked maximum memory. Windows je 32-bitni i trebalo bi da podrzava do 4GB RAM-a?

  [​IMG]
   
 2. Vedo

  Vedo Moderator

  wrong, pisano zilion puta vec, 32bitni OSovi su limitirani na oko 3 GB rama, a max 2 GB mogu uposliti po aplikaciji. Jedino logicno rjesenje ti je prelazak na 64bitni OS, win 7 64bit je odlican, nema te igre / aplikacije koja na njemu ne radi ;)
   
 3. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

  Sto mi bezveze posla napravi... Citam svugdje, pa i na Microsoftovoj stranici, pise 4GB RAM-a na 32-bita a onda procitam negdje drugo da je to u realnosti blize 3GB :roll: Tesko napisat tacnu vrijednost...
   
 4. forzamilan

  forzamilan Veteran foruma

  možeš ti xp x32 natjerati da ti prikazuje 4gb rama ali ih neće moći koristiti, do 3,25gb zavisno od chipseta.
   
 5. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

  Prikazuje ono ljudima i 24GB, ali ih ne koristi. Fazon je sto oficijelno pise da moze koristiti 4GB rama, a ustvari koristi 3.25, i to da ga natjeras. Jel ja mogu uradit upgrade na 64 (da iz windowsa pokrenem setup) ili moram format?
   
 6. Vedo

  Vedo Moderator

  pozeljno je format.
  a to sto 32bitni OS "vidi" 4 GB su dodali, koliko se sjecam, u SP1 za Vistu pa nadalje, ocito cisto da ljudima koji imaju 4 GB odahne dusa i da im Win pokazuje sav kupljeni ram. A da ga koristi - ne koristi!
   
 7. bhd

  bhd Veteran foruma

  Isti problem i kod mene, pu, pa valja sve iznova isnstalirat, a sto nemam wind 64 to je vec nesto drugo ./
   
 8. Ninja

  Ninja Komšija

  Na koji način ste uopšte donijeli odluku da instalirate 32-bitni OS kad već imate 64-bitni hardver? Mogao bih razumjeti da je Windows XP u pitanju, ali za Win7 zaista nema opravdanja.
   
 9. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

  Eh da je bilo izbora u 2 iza ponoci... Nit se razumijem plaho u to, bitno da sam ja naucio na tezi nacin :D