Zaštita za komp (spaljena napojna)

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by sgt. bull, Sep 18, 2016.

 1. sgt. bull

  sgt. bull Aktivista

  Da skratim priču, bratov novi računar je radio savršeno pola godine. Sinoć je krenuo da opraši računar i mahnuo (doslovno dotaknuo) onom anti-nešto krpom (nešto kao specijalno za elektroniku) i u sekundi mu je izbilo osigurač i spržilo napojnu. Sreća u nesreći je što je samo napojna stradala, pa je u pitanju "samo" 200 maraka. Planira(mo) opet istu uzeti jer je kvalitetna ali eto, kontam da zatražim i drugo mišljenje - da li je pametno uzeti istu napojnu ako je već jedna riknula. Also, ima li neki način da se zaštiti od ovakvih stvari? UPS ili nešto slično, nešto tipa ovoga?
   
 2. KingT

  KingT Veteran foruma

  Zastita ti je da kada cistis racunar da iskopcas kabal napojne iz uticnice ili napojne jedinice, ili da iskljucis napojnu na prekidacu (ja preferiram i jedno i drugo).
  I koja je napojna a ja cu ti reci koliko je kvalitetna.
   
 3. sgt. bull

  sgt. bull Aktivista

  U pitanju je CoolerMaster G650M

  P.s. računar je bio zatvoren. Nije otvaran nego je doslovno sjedio na stolu i samo ga je dotaknuo i bilo je gotovo.
   
 4. mobsterc

  mobsterc Komšija

  Nesto tu nije ok, nema kako i cime nisam 'dirao' racunar dok je maticna bila pod naponom, mijenjao procesore, ram i sl. pogotovo recimo ln2 oc, gdjr bas svega bude.
   
 5. sgt. bull

  sgt. bull Aktivista

  Pa do čega može biti onda? Da se ne igram bezveze sa čovjekovim računarom, nisu male pare u pitanju. A ako je neki još gori problem, da ga danas-sutra ne opizdi struja pa da ne ode sve u tri lijepe...

  Šta može biti to "nešto" što nije ok? Da nije do utičnice? Struje?
  Sve radilo pola godine, bez ikakvih problema i onda ovo se desi, doslovno kada je dotaknuo računar.

  Konfiguracija je:
  i7-6700k (nije oc-an, na sebi ima hyper 212 evo montiran sa dva coolera)
  Asus z170-a
  DDR4 HyperX 32 GB (2400 mhz je, ne sjećam se tačno)
  Samsung SSD 850 Evo 250gb + neki externi hdd
  Kučište je Cooler Master Elite 430

  Napajanje je bilo Cooler Master G650M, modularno, viška kablovi su uredno u latici.

  Grafičke nema jer mu trenutno nije potrebna, čovjek se bavi kodiranjem pa mu je bitnije da ima jak proc i puno rama.
  Jedini eventualni problem može da pravi cooler na procu jer je visok pa SKORO pa dira stranicu od računara. Mada je ne dotiče, osim ako se baš gurne stranica kučišta da udara u nj.
   
 6. Aldiin

  Aldiin Overclocker

  Ja ne bih išao na Cooler Master G650M, nije mi nešto.
   
 7. cryptex

  cryptex Novi član

  G650M je sve osim kvalitetno. EVGA G2.
   
 8. sgt. bull

  sgt. bull Aktivista

  Interesantno, likovi koji se bave popravljanjem računara danas su mi rekli da je ta napojna iznimno kvalitetna i da je ona jedan od razloga da sve ostalo nije otišlo u mp3
   
 9. KingT

  KingT Veteran foruma

  Ta napojna nije ni blizu iznimne kvalitete. Nije sad da kazemo jeftino kinesko smece ali je entry level koji bi ja stavio u neki nezahtjevan racunar. 200KM za tu napojnu je grehota ali to je nasa stvarnost u BiH IT prodavnicama i nasim "strucnjacima".
   
 10. cryptex

  cryptex Novi član

  Koji li su to "strucnjaci". Kao osoba koja je koristila cooler master napajanja, ne bih ga stavio u racunar ponovno da mi neko PLATI! A imao sam V850 (koji je gorio zbog losih konektora/kablova), i kratko vrijeme Silent M2 PRO (Na kojem je na konektoru bilo 11.32V).
   
 11. KingT

  KingT Veteran foruma

  V850 je za CM radio Seasonic, kvalitetno napajanje, imalo je problem sa konektorima ako se dobro ne "ustekaju" u napojnu pa su se znali pregrijati i istopiti.
  Ja trenutno imam Cooler Master V1200 Platinum koje je vrh (takodje ga radio Seasonic). Nije svaka Cooler master napojna smece.
   
 12. Qler

  Qler Veteran foruma

  Ja već cca 6 godina imam ovu napojnu, fala bogu nikakvih problema

  Sent from my Lenovo P1a42 using Tapatalk
   
 13. sgt. bull

  sgt. bull Aktivista

  "Stručnjaci" se bave time i time plaćaju račune tako da ne dovodim u pitanje njihovo znanje. Ono što mene interesuje jesu normalne voltaže. Našli smo zamjensku za sada, no problem je što na " CPU Graphics voltage" u AI suite stoji crveno i stoji oko 0,050-0,080 V. Interesuje me jel' to ok. Gledali smo u drugim programima, većina ih ni ne registruje tu voltažu (u pitanju je, očito, integrisana grafička).
  Što se ostalih tiče, CPU core voltage je oko 1,33; +3,3 je 3,392; CPU System Agent Voltage je 1,088; a DRAM je 1,200V. Jesu li te voltaže ok? Treba mi odgovor za ovo jer mi je to trenutno boljka a za napojnu se još da prokontati.
   
 14. cryptex

  cryptex Novi član

  Kablovi su uredno ustekani bili, radilo 3 mjeseca. Najednom izgorio PCIE. Doduse garancija ispostovana. Znam da ih je seasonic radio (tacnije ove prije v1200 su KM3 jedinice, za nju ne znam koja je), ali im je kvaliteta opala. Za sada jedino vjerujem EVGI (tj sve od super flowera sa EVGA imenom)
   
 15. cryptex

  cryptex Novi član

  Eventualno senzor zeza. Nikad ne vjerovati doduse softverskim citanjima. A ti strucnjaci, opet da se dodajem ustvari nemaju pojma u 90% ako su u pitanju "strucnjaci" iz nasih radnji.
   
 16. KingT

  KingT Veteran foruma

  AI Suite nije mjerodavan, samo direktna mjerenja sa multimetrom daju prave vrijednosti.

  V850 je KM3 platforma (Gold efikasnost), V1200 je XP3 platforma (Platinum efikasnost).
   
 17. BiceBolje

  BiceBolje Komšija

  Što se tiče tvrdnji da je ta napojna nekvalitetna, to je čisto pretjerivanje. Nekvalitetno napajanje je recimo neko SPIRE od 400W koje je lako kao pero, ali i one znaju vući bezveze računare dugi niz godina u nekim ne tako lijepim uvjetima (loši naponi, velika prašina). Ovo je napajanje je OK, i sa samo tim procesorom bez grafičke je bilo više nego dovoljno. Da je vrhunsko nije, pa evo sada kada pogledam review i šta je sve u njemu, najviše spominju prosječan kvalitet kondenzatora (najveća zamjerka da su deklarisani samo do 85C). Ostalo je solidno. I pošto nema grafičke, i možda ako zna da je neće biti nešto od ~400-450W sa Silver/Gold efikasnošću bi bilo idealno.

  Teško je sada doći do pravog razloga što ti se to desilo, jer malo i nisam shvatio o kojoj se krpi radi, i šta se tačno dotaklo, u kojem momentu, itd. itd. Da li je sve bilo lijepo spojeno i pričvršćeno... ja sam na svojim računarima iz lijenosti dosta stvari pod naponom radio bez incidenta, da se tako nešto desi ne znam... šta je sa električnim instalacijama? Produžnim kablom?
   
 18. Aldiin

  Aldiin Overclocker

  De.. kakvi naši prodavači. Završena trgovačka škola, znaju osnovne stvari, ne daj bože da postaviš komplikovanije pitanje izgubili bi se ispod pulta.
   
 19. sgt. bull

  sgt. bull Aktivista

  Može lokot na temu da se dalje ne raspravljamo.