Savjeti oko kupovine automobila u BIH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by bhd, Dec 21, 2010.

  1. aeRo

    aeRo Komšija

  2. aeRo

    aeRo Komšija

    Ja u vjecitoj dilemi... kolega mi je pogledao ovog Megane-a RS neki dan iz Bihaca i dogovorim kupoprodaju za subotu: http://www.olx.ba/artikal/23148629/reno-megan-r-s-sport-kupe-moze-zamjena/. Neki dan mi izleti ovaj Audi i pregovarao u ovih dan-dva i ponudim 16k i pristade covjek, sad me baci u novi dilemu: https://www.olx.ba/artikal/25128057/audi-a3-sportback-1-6-73-000-km/.

    S tim sto bi Megane-a mogao dobiti za nekih 15k. Ima li ko predstavu kakva je potrosnja ovom Megane-u sa 1.6 motorom? Ja nalazim informacije za ove jace RS verzije od 250HP ali za ovog od 160 ne mogu da nadjem.
     
  3. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Nemoj taj Audi. Preslab motor za A3, nikako mu ne pristaje. Najbolje da probas licno, da ne bude rekla-kazala.

    A Megane s tim 1.6 motorom ce itekako trositi. :D
     
  4. sgtPepper

    sgtPepper Overclocker

    Raja, tražim neko gradsko auto da je je manji potrošač. Imam u opciji Grande Punto 1.3, Punto obični, Corsu 1.3 CTD, Peugoet 207 i ostale varijante. Međutim, na piku mi je izletio neki Peugeot 307 1,6 2007 godište, prešao oko 200k, mogao bih ga završiti za 6200 KM. Ipak mi je ovaj Peugoet sigurno za klasu bolji od svih ranije navedenih, pa me interesuje iskustvo nekoga ko je imao ovaj autić. Meni se stvarno sviđa.
     
  5. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Mislim da neces fulati sa 307 benzincem, na 2.0 dizelima su znale otici dizne. Od 2005 godine su mu sredili elektroniku i prednji ovjes koji je bio problematican. Samo ga detaljno pregledaj prije kupovine, zna izbiti hrđa na rubovima blatobrana. Ako si u mogucnosti odvuci ga na servis na detaljan pregled.
     
  6. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    peugeot 307 je jos uvijek dobra kupnja,onako generalno a sad zavisi sve od stanja
    kod mene drug ima 307,hiljadu puta sam se vozao u njemu i meni nije lose auto...posebno sada kada im je cijena niska
    jeftiniji je od golfa 4 a dvije klase bolji i noviji :D
    ovaj kod druga je bio dizelas,ali nije kod njega nista veliko stradalo,neka sitnija odrzavanja,ostalo sve radilo a ima auto nekih 10ak godina,kupio ga starog 2-3 godine,za poprilicne pare,mislim da ga je platio 20000 KM,tj. otac platio haha
     
  7. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Mislim da je 307 2.0 hdi 66 kw najbolja kupovina u tom rangu posebno ako trazis porodicni auto, 1.6 hdi je takodje odlican ako je redovno odrzavan. Ja bi uzeo 207-cu za grada 250 kg je laksa od 307-ce, i mnogo manje trosi u gradu.
     
  8. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    307 benzinca za 6200KM svakako se isplati uzeti, samo ako je u dobrom stanju. Dizeli su skuplji i 2000KM.
     
  9. NAILS

    NAILS Moderator

    Pocele su Fargo i Better Call Saul.
     
  10. donjapa

    donjapa Overclocker

    Da, onaj auto kod Saula krntija prava.
     
  11. sgtPepper

    sgtPepper Overclocker

    Mogu uzeti dizela 2006 god, oko 170k prešao za 6200 KM. U pitanju je 1,6 motor sa 66kW.

    @nails, Saul u Breaking Badu ima odličan Cadillac deVille, ali treba mi neko što manje troši :D
     
  12. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Dobar ti je to auto. Kilometraza nije velika a taj motor ti je ekonomican. Radi servise na 10k km i navozat ces se. Nema DPF a ni plivajuci zamajac. Znaci neki iznenadni veliki troskovi ce te zaobici.

    Sent from my SM-G920F using Tapatalk
     
  13. NAILS

    NAILS Moderator

    Jucer postavim post, danas ga nigdje nema. Sad postavim post poslije EL NINO CFC, i zavrsi u ovoj temi. illuminati

    Sorry za off..
     
    Last edited by a moderator: Feb 11, 2018
  14. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    kod druga je bas ovaj 2.0 hdi 66 kw
    a drugi drug je ima 2.0 ali jaci onaj i imao je fap filter...izhebao ga je taj filter...em moras kupovati ono sredstvo da izgore cadje,em sredstvo skupo

    i ja mislim da za 6000 KM neces naci boljeg auta od 307
    jedina bolja opcija bi bila da se moze uzeti benzinac za 5000 i milja za plin :D
     
  15. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    1.6 hdi 66 kw, nema fap, fiksni zamajac, to je top ponuda. 307 je odlican autic za porodice i preudoban je. Samo je tezak za grada u odnosu na 207 koja je grublja i laksa.
    Ako si momak ganjaj 207 1.6 hdi imat ces 1l manje potrosnje, ako hoces da se udobno vozis sa zenom i djecom ganjaj 307.
     
  16. Reznor

    Reznor Overclocker

    Sa zenom i djecom prije bih preporucio 807/C8/Phedra/Ulysee odnosno Mazda 5. Vozio sam 807 2.0 HDI sa 2 malih rodjaka pozadi.
     
  17. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Znaci vozio si rodjake pozadi a nisi ni znao da su u autu/autobusu. :)

    Taj 807 bih preporucio samo nekom ko ima sestero djece i ne silazi s autoputa. Auto je doslovno autobus. Prije par dana radio na jednom set kvacila. Kad je usao u radnju to je bilo to. Samo ja i on i niko vise nije mogao uci

    Sent from my SM-G920F using Tapatalk
     
  18. Reznor

    Reznor Overclocker

    Pa ima i toga, male su nase ceste za ove spejs satlove, zapravo vecinom sokaci vise nego ceste, ali je fenomenalan za voziti :D
    Sjedio sam i u 307, onako, kao i moj Focus, nije nista prostraniji ni udobniji, za grada taman. Ima jedan komsija moj Tourana isto mala djeca, mislim da je to nesto manje od ovog autobusa i da bi moglo jos koje auto stati u radionicu :D
     
  19. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Gluposti valjaš
    Mnogo je prostraniji duži, širi i viši od focusa, normalno tri čovjeka dvometraša sjednu nazad, što je focusu nemoguća misija.

    Skoro sam išao na put od 700 km u jednom smjeru u Peugeotu 307, 5-oro i pun gepek, nazad niko se nije gurao da mu je bilo neudobno.
    Isao sam 170 km/h, možeš normalno pričati u njemu, koliko je dobra izolacija od zvuka, dok sam skoro sa službenom Oktaviom MK1 1.9 TDI PD išao na putovanje i nisam prelazio 150 km/h. Zujalo mi dva dana u glavi.

    A uostalom kada vidim cockpit od Focusa MK1, sjetim se da je 1984 godine mercedes 190 imao ljepši kokpit.
    Iskreno kad već kupuje ja mu nebi preporučio Focusa Mk1, već Focusa Mk2 koji je veliki skok u napredku u odnosu na Mk1.

    A dimenzije evo ovdje.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  20. v33dran

    v33dran Novi član

    Ja sam pratio ovog Megane-a jedno vrijeme, više od godinu dana je na Pik-u/Olx-u. Nema kome nije nudio u zamjenu i nema koliko profila ga nije prodavalo. Ja bih lično izbjegao iz gore navedenog razloga, a onda zato što taj motor, te kubikaže i te snage nema u ponudi u toj generaciji, ima 1.4tce sa 130KS, što nije 160KS, a ima i dizel 1.6dci sa 130KS, što opet nije 160KS, tako da je upitno šta je u pitanju i ko je vozio kad ne zna osnovne podatke o autu. Znam da je mogao čipovati, sve stoji, ali piše da je 1.6 benzinac. Dalje, što se tiče kvalitete, padanja cijena i održavanja, mislim da to Audiju svakako ide u korist. Istina, Audi neće "uzletiti" uz brdo malo vece, više će se osjetiti svaka osoba preko dvije u autu, ali opet je to čisti atmosferac sa malo kilometara, što znači jeftinije održavanje, manja potrošnja, i sve što ide uz to. Ja sam prošle godine tražio auto, bila je opcija takav Megane, takođe Coupe verzija, A3 sa 2 vrata ili nešto treće, što sam na kraju i uzeo. Budzet je bio oko 14000KM, i na kraju sam kupio Astru H GTC sa 1.9cdti motorom sa 150KS, za mnogo manje love nego planirano. Treći sam vlasnik, kompletna servisna, auto kupljeno u Bijeljini, a ja kupio od komšije. Malo je reći da sam zadovoljan, ide k'o nevrijeme, troši zimi 9l (navikao na benzinca, pa je noga malo teža kada se zagrije motor), ali zato na otvorenom od Tz do Mo uzima 5.2 u prosjeku, u jednom trenutku sam 210km/h navukao na autoputu. Jedino "ulaganje" su dva mala servisa i kugla, za manje od godinu sam prešao 16000km i mogu reći da se nisam ni milisekunde pokajao. Probao Megane-a novijeg 5 godina od Astre (imao priliku dobro ispod cijene uzeti), probao A3 2006 godiste i na kraju ovo uzmem. Dosta kvalitetnije auto od Reno-a, iako i generacijski i godistem starije, a sa puno boljim motorom i opremom nego Audi, za puno manje para, a isto su godište bili Astra i A3, s tim što je Astra bila u puno boljem stanju i sa skoro duplo manje kilometara. AKO ti nije bitno godište, što ne bi trebalo, bitno je stanje i održavanje, ja bih ti preporučio da pogledaš ovog. Znam da je Golf, i ja se ježim od njih, ali je cijena i više nego dobra, kao i stanje i kilometri, o motoru da ne govorim - trošiti će sigurno kao i Renault i A3. Pozdrav :)
    https://www.olx.ba/artikal/25295260/gol ... 7kw-200ks/