Savjeti oko kupovine automobila u BIH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by bhd, Dec 21, 2010.

  1. aNaToMiC !

    aNaToMiC ! Overclocker

    Ja bih na Astru išao, sretno u svakom slučaju!
     
  2. hamo pipa

    hamo pipa Komšija

    Ako je potrosnja eliminatorni faktor taj Punto sa tim 1.3 motorom je tesko stici u gradskoj potrosnji, sve ostalo je na strani ostala dva kandiata.

    Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
     
  3. zoi

    zoi Veteran foruma

    Fiat ti je najmlađi, najmanje prešao, najjeftiniji za registraciju, najmanje troši i najjeftiniji je. To su njegove prednosti pa vidiš sam koliko su ti bitne, to ti ne može niko od nas reći.
     
  4. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    moj izbor
    Fiat (ekonomican,solidan izgled,malo presao,noviji...ali vjerovatno losija oprema i zavrsna obrada)
    Astra (klasa iznad,prelijepo izgleda,unutra napucan ali presao skoro duplo vise,mada to i nije neki problem za ove motore)
    Focus (dobar je i on ali ovi imaju prednost)
     
  5. Almir

    Almir Komšija

    čuj, taj punto je 1000km jeftini od ostalih vozila, ako kupuješ glavom-ekonomija i to punto je logičan izbor, znači ta cijena plus ako šta skineš i još imaš 1000km koja si planirao da daš više na astru/fokus , taj keš možeš da upucaš u punta u servise i da dotjeraš sve što treba i da si rahat...astra i možda fokus su atraktivnij u selu, al gledaj ti plaćaj, servisiraš

    ja sam jednoj osobi pomogao da uzme punta 2010g klasika, auto ima za mene tonu nedostataka ali ta osoba ev ima 1godina i po pitanju ekonomije je n1 i bez nedostatka....
     
  6. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Astra 1.9 nema sa 74kw il je 1.7 pa 74kw il je 1.9 sa 88kw ili 110kw. Eto samo nek se zna. Focus 2005 za 7300 je skup. Ja sam prije pola godine kupio Focus CMax 2007 za 7500. A taj Fiatic je zaista stedljivac. Ako ti je auto najvise za grada nemas sta dalje gledat,kud to nije ni malen auto,moze fino posluziti i na dalje relacije. Motor nema zupcasti remen pa je i servisiranje jeftinije.

    Sent from my SM-G920F using Tapatalk
     
  7. sgtPepper

    sgtPepper Overclocker

    Ima Astra 1,9 74kw, 101 KS.
     
  8. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Ja je nikad nisam vidio a ne vidim je ni u katalogu djelova.

    Evo sad sam je zaguglao pa vidim postoji. Medjutim kako velim da je nema medju sirokim narodnim masama lagano bi je preskocio. Drzi se mainstream ponude. Kasnije kad treba kakav dio za te rijetke primjerke valja bubreg prodat.

    Sent from my SM-G920F using Tapatalk
     
  9. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Grande Punto mjet je top za grada. Ostalo su porodicni auti.
     
  10. v33dran

    v33dran Novi član

    Punto jeste puno stedljiviji na duge staze i po gradu bez puno uzbrdica, ali nedostatak snage ces osjetiti na prvoj uzbrdici kada budu vise od dvije osobe u autu. Cisto iz sigurnosnih razloga, zbog manje rizicnog preticanja/obilazenja, ja bih isao na Astru. Na strani Astre je i kvalitet, koji je na puno visem nivou u odnosu na ostala dva auta. Sve zavisi od nacina voznje i zelja, ali ako je to auto i za neka putovanja, onda bolje ici na malo vece i jace auto, iako je razlika u snazi minimalna, kubikaza igra bitnu ulogu
     
  11. sgtPepper

    sgtPepper Overclocker

    Išao danas i kaparisao za Focusa. Razočarao sam se kada sam ušao u Astru, zadnje sjedište razmigano, auto mi izhabanije djeluje nego Focus a manje prešao. Dalje, Focus poprilično prostraniji od oba. Vizuelno mi se najviše svidio Grande Punto, pogotovo iznutra , ali bi me skuplje došao od Focusa jer nije bio registrovan a realno klasa je ispod. Focus odrađen veliki i mali servis, mnogo mi je autetičnije izgledao u smislu da nije udaran i sl nego ova druga dva, provozao sam ga malo i sasvim je OK. Motor je sasvim OK, mislim da me neće gradske dolaziti preko 7l.
     
  12. kio

    kio Komšija

    way to go ! :)
     
  13. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    1.6 tdci je ustvari hdi motor, odlicnih performansi, najbolji u klasi. A punto grande nije auto za porodice. Focus je mnogo prostraniji i najopremljeniji auto u klasi za 2005 god. Tako da nisi fulao, mada druze mogao si za te pare ganjati 308-cu. I ta prva generacija Focusa mk 2 ima djecijih bolesti, i ja ga ne bih uzeo ispod 2007 godine.
     
  14. kio

    kio Komšija

    Tale, trebas da otvoris svoj blog :) Da budes bosanski Todorovic
     
  15. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Haha, pa covjek je kupio sto je htjeo. Meni je jedina mana to godiste i prva generacija auta i motora. Ja bih to izbjegao.
     
  16. sgtPepper

    sgtPepper Overclocker

    Ma hiljadu dvojbi ima oko svake kupovine, bilo je danas bara bara između Punta i ovog Focusa ali odluče ti neki detalji tipa ovaj Grande Punto je imao desne farove praktično pa nove a lijevi farovi dosta prljaviji iznutra, pitam se što li. Mislim nije ni problem ako je auto udareno da nije šasija sjebana i sl. Prevagnulo je za Focus što je bio već i registrovan, urađen nedavno veliki i mali servis, jeste da je starije auto, ali ovih 175k pređenih kilometara mi je izgledalo kao stvarno koliko i jeste. Svako auto ima svoje boljke, da sam ganjao 308, opet bi ulovio ranog modela i bio bi i skuplji. Prednost dalje Focusu je ta što je poprilično uzdignuto auto, taman za ovih naših cesta. Činjenica je da nećeš nikad naći savršeno auto. Focusa opet dati na tehnički pregled, vidjeti ako ima nekih skrivenih mana pa preventivno djelovati i zamjeniti ako ima nekih nedostaka. U svakom slučaju napisat ću kako prođe na tehničkom.
     
  17. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Cuj, 308 je rebrand 307, ista platforma i jedno je od najpouzdanjih auta PSA grupacije.
    Nisi pogrijesio sa fokusom, samo da je bar 2007 godina, taj motor ma fap i plivajuci te varijbilnu turbinu. Onaj model sa 66 kw sa fiksnim zamajcem, turbnom fiksne gemetrije te bez fapa je mnogo bolji izbor. Imao si u salonu onu 308-cu sa 1.6 hdi 66 kw jeste skuplja ali je mnogo bolji izbor. Licno smatram da je bolje da si se malo protegao sto se novca tice.
     
  18. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Sta je Tale, ko god nesto kupi ti krenes srat da je trebao PSA auto uzet.

    Sent from my SM-G920F using Tapatalk
     
  19. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Nisam ti ja kriv sto ti je Opela kupio PSA.
    A rekao sam mu, zasto nije uzeo mladjeg forda za manje para. Kad je vec daje toliko para. Pa bolje mu je da uzme 308 ili Golf mk 5 ako je izvan Sarajeva.
     
  20. kvaju

    kvaju Komšija

    Daju li ikakve garancije iz auto kuće auta?

    Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk