Mogucnosti Notebook nadogradnje

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by gallaxy, Nov 4, 2011.

  1. gallaxy

    gallaxy Novi član

    Ovako imam Asus X53E Notebook.
    i3 2330M 2.2Ghz Sandy Bridge
    Mainbord-Asus K53E Mobile Intel HM65 Express
    DDR3 SDRAM - 1333 MHz Ramaxel radi na 665mhz cl:9-9-9-24-1T
    Intel HD Graphics 3000 Dynamic Video Memory Technology 5.0 1872MB
    500 GB - Serial ATA-300 - 5400 rpm
    E sad imam vise pitanja o mogucnostima nadogradnje!
    1.ovako dali je moguce mijenjanje CPU-a u ovom Notebook-u i dali podrzava i5 i i7 cpu
    2.isto pitanje i za graficku jeli moguca nadogradnja i eventualno vase misljenje koja bi to karta bila najbolja ako se trazi mala potrosnja a dobre performanse
    3.pitanje u vezi HDD ako ploca podrzava ATA-300 jeli to jednako sata2 u drugom slucaju ATA-600 jednako sata3 ? znaci ja bih nadogradio sa SSD diskom pa je pitanjedali cu ako izaberem sata3 ssd imati punu podrsku ili ce ipak to biti ograniceno na sata 2 performanse s obzirom da maticna ima ATA-300 ? Eventualno prijedlog koji bi to bio SSD ako se trazi mala potrosnj a dobre performanse.
    I poslednje pitanje u vezi Ram-a, dali se ovaj Notebok moze nadograditi sa ramom od 1600MHz i dali ce biti bolje performance ako se uzme u obzir da su latency manje i vise Mhz ? Odmah da pitam dali imate prijedlog za neki ram po mogucnosti da su latency ispod 8 i MHz od 1333..
    Zahvaljujem unaprijed za evt odgovore i nadam se za razumjevanja za moja pitanje s obzirom da nemam iskustva sa Notebook racunarima.. :roll: :smt006
     
  2. GW

    GW Moderator

    1. CPU možeš nadograditi ali za neki (malo) bolji tj. isto neki i3 model. Jače ne možeš stavljati iz više razloga, dakle to zaboravi.
    2. Što se tiče nadogradnje grafike, jedino možeš skinuti noviji driver i to je to.
    3. Sata 300 = sata 2. sata 600 = sata 3. Sata3 ssd možeš staviti ali nećeš moći iskoristiti punu brzinu zbog sata2 interfejsa na matičnoj. Svaki ssd ima malu potrošnju a što se tiče performansi imaš nekoliko modela/čipseta koji će ti fino poslužiti. Generalno može sve osim Jmicron modela. (zbog loših performansi)
    4. 1600 mhz ram ti vjerovatno neće ni raditi u tom laptopu, a i da ga staviš on bi radio na 1333mhz. Plus što ti ti nije nikakvo ubrzanje i da može 1600mhz. Samo dodaj još jedan stik rama i to je to.
     
  3. apdejt

    apdejt Overclocker

    Isplatnije prodati taj laptop i kupiti drugi.
     
  4. gallaxy

    gallaxy Novi član


    Ovako sto setice CPU-a i RAM-a mislim da nisi u pravu jer naiso sam Internetu gdje su testali Kingstonov Ram bas na ovom pc-u kojeg ja imam i rezultat je fantastican bez da se ista mijenjalo u Bioosu.. evo i linkpa vidi sam http://www.legitreviews.com/article/1599/1/
    A sto se tice CPU mislim da nije ogranicen samo na i3 jer isti pc na Asus stranici stoji da se moze nabaviti u varijanti i3 i5 i i7 sto znaci ako se vec moze mijenjati cpu u Notebooku onda ovaj pc podrzava i i5 i i7 ?
    Trenutno mislim da instaliram SSD a sa ramom cu da pricekam dali ce izaci nesto sa manjim latency i Vcorom.
     
  5. _amar

    _amar Aktivista

    Nije problem moze li ti ploca podrzat procesor, problem je hlađenje.
     
  6. gallaxy

    gallaxy Novi član

    OK, ja neznam dali ima neke razlike u hladjenu jer je rijec o jednom modelu notebook-a koji ima u i3 i5 i i7 izdanju a ostalo je sve isto ?
    Jesi li siguran u tome da se nemoze opgradirat cpu u ovom slucaju zbog misljenja da je hladjenje drugacije u druga dva modela sa i5 i i7 processorima ?
     
  7. GW

    GW Moderator

    Ja ne znam šta su ovi na legitreviews testirali ali i3 2330M ne podržava ram brži od 1333 mhz. Samo najjači modeli (od 2710QE prema gore) podržavaju 1600mhz ram. Veće brzine ne podržava ni jedan model.

    I samo da znaš da gubiš garanciju ako išta budeš nadograđivao. Niko ti neće primiti laptop na servis u garanciji ako ima drugi disk i ram unutra. O procesoru da i ne pričam.
     
  8. gallaxy

    gallaxy Novi član

    Da ali u tome i jest fazon sto i taj cpu i5-2520M na kojem su oni testali radi na 1333Mhz ali sa tim
    HyperX Plug and Play (PnP) 8GB 1866MHz ram otvara JEDEC i radi punom snagom pogledaj dole
    http://www.legitreviews.com/article/1599/2/
    Ja cu ipak da sacekam sa mijenjanjem Rama i CPU-a mene je samo interesovalo jeli moguce mijenjanje cpu-a i graficke.. Sad za sad cu samo ubacit SSD disk a za ram i cpu cu naknadno kad bude vrijeme za toga..Jos kad bi bila mogucnost da se grafa moze nadogradit u Notebook-u bio bi veliki Plus..
    Bas sam narucio ovaj SSD-disk OCZSSD2-2VTX80G
    OCZ Vertex 2 SATA II 2.5" SSD
    Cita-285 MB/s
    Pise-275 MB/s
    Seek Time 0.1 ms
    2 million hours
    Idle: 0.5 Watts Active: 2 Watts sto je potrosnja 3x manja od ovog standardnog a brzina 4-5x veca :D
     
  9. selvin

    selvin Moderator

    Na laptopu se isplati samo dodati RAM-a ili zamijeniti HDD/SSD, ostalo nista. Osim popravke naravno :)
     
  10. gallaxy

    gallaxy Novi član

    Da slazemse da izmjena ssd-a i ram-a najvise cine na performansama ali nevidim razlog da sa za neko vrijeme kad padnu cijene i7 cpu-a ako vec moze dase izmjeni i ne ucini to ukoliko se ima potreba za to.
    Interesuje me dali mi neko sa sigurnoscu moze reci dali je moguce dodati graficku u ovom mom slucaju ?
    Za sad SSD-disk sam vec odlucio, sad mi je potrebno neko vrijeme da se odlucim za neki dobar ram 2x4Gb 1600+Mhz ali imam zelju i graficku izmijeniti ukoliko je to moguce na ovom systemu ..
     
  11. selvin

    selvin Moderator

    Pa ako imas toliko love da izmijenis cpu, grafu i ram, onda bolje prodaj to, kupi novi laptop. Ne vidim u cemu je problem. Kako uopste mislis nabavit i7 cpu za laptop? A i taj ram sto si napisao jesi siguran da je za laptop? Graficka na tom laptopu ti je integrisana, tako da nista od zamjene.
     
  12. Reznor

    Reznor Overclocker

    Ili nek uzme lemilicu pa proba drugi VGA cip nakalemiti, mada sumnjam da ce uopste raditi nakon toga :D
     
  13. selvin

    selvin Moderator

    Procesor je i3 :D
     
  14. Reznor

    Reznor Overclocker

    Ne kontam te, ja na Sony Vaio ispod CPU slota imam Ati Radeon VGA cip, naravno integrisan na plocu. Svejedno, nema mu pite s tim laptopom. RAM i HDD uzeti veci/jaci/bolji i to je to.
     
  15. gallaxy

    gallaxy Novi član

    Nikakav problem nabavit cpu , a sto se tice rama da to je ram za Notebook =SO-DIMM upravo testiran na ovom Notebook-u. i nemislim mijenjati grafu sada nego nekad kad budu dobre prilike za to.
    Ja uporno postavljam link gdje su radili test ovog rama upravo na ovom laptopu i gdje je proglasen Top Ramom evoopet:
    http://www.legitreviews.com/article/1599/2/
    I sto se tice novog laptopa ovo i jeste najnoviji laptop i odlican je znaci ram i ssd da se izmijeni ali pitanje je bili dali je moguce promjeniti grafu na laptopu i cpu,znaci cpu i grafu mislim mijenjati za neku godinu dvije kad panu cijene .s obzirom da zivim u DK imam mogucnos da nabavim sve komponente kako cpu tako i grafu .. A da kupis pc sa ovim sto ja hocu na nadogradim znaci SSD-disk, Ram,cpu i7,i grafu mnogo je skuplji a vec sam naglasio za cpu i grafu, znaci nemislim sada nego kad padnu cijene..
    Mislim da cu morat provjerit sa asus suportom u vezi grafe..
     
  16. selvin

    selvin Moderator

    Kako me ne kontas, pa procesor ima iGPU.

    Najnoviji jest, ali dovoljan ti nije, cim razmisljas o nadogradnji. Laptop je dobar, sigurno mu ne fali snage, a za par godina ako budes htio mijenjati uzmi novi. Grafu ne mozes 100% dodavati, ne treba ti support, logika ti je dovoljna. Sad imas integrisanu, gdje mislis ubacit diskretnu?
     
  17. AhmeT

    AhmeT Overclocker

    Umjesto integrisanje, vjerovatno se se proces proizvodnje smanjiti dok on to odluci odraditi pa ce moci stati :D
     
  18. gallaxy

    gallaxy Novi član

    Da procesorm ima iGPU = integrisanu u CPU sto neznaci da maticna nema slot za extra graficku,vec sam naglasio gore u postu da sam naisao na mnogo Laptova koji imaju dvije grafe ,znaci ovu integrisanu u cpu i3 i5 i i7 i plus extra jos jednu recimo gt 555M ? Upravo je iz te cinjenice i postavljeno moje pitanje u vezi nadogradnje grafe ali koliko ja vidim uz svo uvazavanje ovdje na forumu i nema bas nekog iskustva sa laptopima ?
    I jos da pitam u vezi rama za laptom SO-DIMM, znali mozda neko imali neki jaci RAM od ovog sto sam ja pronaso- KHX1866C11S3P1K2/8G Kingston HyperX Plug and Play (PnP) 2x4=8GB 1866MHz?
     
  19. gallaxy

    gallaxy Novi član

    Volio bih da malo pojasnis u vezi ovog posta bas te i ne kontam sta je umjetnik htio da kaze ..
     
  20. selvin

    selvin Moderator

    Pa niko nije rekao da ne moze laptop imat i diskretnu i integrisanu, naravno da moze, ne bi imalo smisla da ne mozes uz odredjeni cpu koristit diskretnu graficku. Ali jarane gdje ubacit diskretnu ako za nju nije napravljen prostor? :D Stavit je pored laptopa i zalemit zice? Ne treba ti iskustvo, treba ti samo malo mozga i malo logike.