NESTANE SLIKE U TOKU RADA

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by System_X, Aug 5, 2012.

  1. System_X

    System_X Aktivista

    Dakle imam, jedan problem sa računarom koji mi je na servisu, anikako da otkrijem problem. Radi se o prastaroj konfiguraciji MB MSI KT4 Ultra Socket 462, Grafa: ATI Radeon 9600Pro 256MB AGP i 1GB DDR, HDD Maxtro120GB PATA. U toku rada u Windowsima XP nestane slike a konfiguracija i dalje radi. Probao sam mijenjat matičnu ploču MSI 865PENeo2 - V, uradio reinstalaciju sistema i čim instaliram grafički drajver slike nestane na monitoru. Prva grafička koja je bila na KT4 Ultra matičnoj ploči je bila ATI 9250 koja je crkla. Zašto mi se sad sa dvije različite matične ploče dešava da nestane slike na monitoru? Testirao sam zamjensku grafu ATI Radeon 9600PRO na trećoj matičnoj ploči Asus P5PE-VM sa instaliranim drajverima i tamo normalno radi. Mijenjao sai drugu napojnu, druge RAM module, drugo kućište i HDD ali opet isto sa ove dvije MSI matične ploče. Na tzv. D Bracketu koji je tada dolazio kao dijagnostički alat za te MSI ploče mi u momentu kada slike nestane svijetle sve zelene LED diode što mi govori da je hardwerski sve ok. (slika ispod) Češljao sam sa MemTestom, HDAT-om (za harddiskove) i ti testovi su prošli. Ima li iko prijedlog sta da radim?

    [​IMG]
     
  2. GW

    GW Moderator

    "Daddy of capacitors" ... a traži rješenja za servise na forumu. :lol:
     
  3. Reznor

    Reznor Overclocker

    AW: NESTANE SLIKE U TOKU RADA

    To je očito do drivera.
    1. Probaj stariji driver;
    2. Probaj omega drivere.
    3. Koji će ti vrag XP. Probaj 7icu, meni je s tom grafičkom i sadašnjom hd3000 automatski prepoznala grafičku.
    Gesendet von meinem MT11i mit Tapatalk 2
     
  4. filip_sm

    filip_sm Aktivista

    preslab je tu procesor za nesmetan rad u sedmici :)
     
  5. System_X

    System_X Aktivista


    Dje si komšija..... još sam ti na meti a? :D Valjda je ovaj forum tu da se pomažemo a ne da se zezamo? Ako nemožeš pomoći, nemoj komentarisat.


    Probat cu sa starijim driverima i omega driverima. Isto mi se dešavalo i sa Win7, radi sve ok neko vrijeme, ali nakon par minuta samo slike nestane. Nakon fizičkog restarta normalno podiže i opet isto. Nisam dosad ni jednom imao ovakav slučaj. Da je do grafičke, bilo bi ili da ploča daje zvučni signal, ili bi bili artefakti na slici.
     
  6. AdoSA

    AdoSA Komšija

    Ne mora znaciti. Ako nista od navedenog ne upali probaj sa drugom grafom...

    Sent from my GT-I9100G
     
  7. System_X

    System_X Aktivista

    Probao sam stariji driver i omega drivere i nikakve promjene. U Windows 7 device manageru mi nakon instalacije drajvera preko update-a opet nestane slike nakon 10 minuta. Za popizdit...... :smt013 Evo sad sam probao sa još jednom grafičkom MSI G2Ti Pro-VT i nakon instalacije drajvera pod WindowsXP, radi 10 minuta i opet slike nestane a mašina i dalje radi.
     
  8. Reznor

    Reznor Overclocker

    AW: NESTANE SLIKE U TOKU RADA

    Otiđi u bios i nađi opcije agp mode i fastwrite. Probaj se igrati s tim postavkama. Možda ti je po defaultu ugašen fastwrite i agp postavljen na 4x umjesto na 8x.

    Gesendet von meinem MT11i mit Tapatalk 2
     
  9. kvaju

    kvaju Komšija

    Kakve su temperature grafičke?
     
  10. Reznor

    Reznor Overclocker

    AW: NESTANE SLIKE U TOKU RADA

    Ne bih rekao da je temperatura problem, jer na Asusovoj ploči je naveo da radi.

    Gesendet von meinem MT11i mit Tapatalk 2
     
  11. System_X

    System_X Aktivista

    Re: AW: NESTANE SLIKE U TOKU RADA


    U BIOS-u je AGP mode postavljen na 8x a fastwrite je uključen. Probao sam isključiti fastwrite, te AGP supustit na 4x, i dijeljenu memoriju sa 256MB na 128, te na 64 sa sve tri grafičke kartice, i nikakvog pomaka. Radne temperature grafičkih kartica su oko 42-45C, procesora 47C, naponi su isto svi u okviru granica. Meni je čudno što mi sve radi kako treba na ovoj Asusovoj P5PE-VM a na ove dvije MSI ploče koje su kompletno dvije različite arhitekture neće?
     
  12. ibran

    ibran Aktivista

    Štaje sa Biosom jeli ima novijeg datuma da se instalira.
     
  13. Reznor

    Reznor Overclocker

    Evo još par stvari koje sam našao:

    Dakle, jesi li probao Catalyst drivere 6.8 i 6.9?

    Svakako vidi postoji li novija verzija BIOS-a.
     
  14. System_X

    System_X Aktivista

    Probao sam sa Catalyst drivere 6.8 i 6.9 sa matičnom pločom KT4Ultra, te sam joj uradio flash BIOSA na verziju 1.4 i ništa se nije promijenilo. I dalje slike nestaje. Na ovoj drugoj ploči 865PENeo2 - V sam isto flashao BIOS na zadnju verziju 6.2 i probao Catalyst drivere 6.8 i sa njima isto nije htjela raditi, ali sa Catalyst 6.9 radi već pola sata bez problema. Vidjecu hoce li slike nestajat. Zašto mi još uvijek ova prva ploča pravi problema?

    Edit: Pogledao sam i ovu voltažu za AGP i ona mi je trenutno na 1,65V