ARMA 3

Discussion in 'Igre i konzole' started by NAILS, Aug 3, 2013.

  1. NAILS

    NAILS Moderator

    Mislim da je ne treba posebno predstavljati nego.. da li igra neko ? Zanimljiv mi ovaj wasteland ali mi puno dati sedamdesetak maraka samo za pvp zafrkanciju, odnosno ovaj mod.. ako neko zna kako zbaviti neki jeftin kljuc, neka posta.

    [​IMG]

    http://www.arma3.com/
     
  2. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Davno sam probao keca malo ga šutao nije bio loš sviđao mi se koncept. Na yt sam gledao gameplay od trice i dosta se razlikuje od BF-a npr. Nije fazon masivnost 64 igrača da se udaraju već je tu fazon koliko sam vidio imaš squad i moraš osvojiti neki punkt ili napraviti neku sabotažu i to po mogućnosti uz što manje buke i pucnjave. Ali preskupa je bila kad sam je ja gledao 50 eur tako nešto ali volio bi je probati.
    Grafika je odlična koliko vidim ali ne sviđa mi se ovaj 3d person view to mi je više za konzole a ne za pc.
     
  3. Reventon

    Reventon Veteran foruma

  4. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    To nije toliko strašno to je ok cijena ali bezveze mi je davati ako nema naše raje pa da šutam sa strancima. Ionako bf4 izlazi uskoro tako da treba pare štekat za to. Ako neko proba Armu neka javi utiske ili bar posudi acc da probam jer izgleda moćno :D
     
  5. NAILS

    NAILS Moderator

    Ma ARMA zahtjeva "headset" komunikaciju sa timom i bez toga nema smisla igrati. Zahtjeva ekipu i ulozenog vremena. Solo igranje je nula bodova tako da je nikada posteno nisam ni zaigrao. Od tacke A do tacke B u jeepu znas provesti i desetak minuta. Zavisno od misije i gamemoda. ARMA je war simulacija koja ima veliku podrstku moding komjunitija tak oda se mnogo mnogo razlikue od BF-a osim sto Battlefield 2 Project Reality mod je ubiti isti kao i arma.

    Ali wasteland je neki tip prezivljavanja, nema veze sa "main konceptom" arme. NEsto kao DayZ bez zombija. Moze se praviti i svoja baza pa mi izgleda zanimljivo da se covjek zeza.

    Nego ovo sto je reventon postavio, kaze preorder. Nije mi bas najjasnije obzirom da sada kupis "beta" key.. u stvari kupujes igru ali odmah imas pristup od bete pa na slijedece verzije. Ovo preorder mi izgleda kao da cu kljuc dobiti tek kada izadje.. u suprotnom cijena je dobra.
     
  6. kio

    kio Komšija

    I ja sam zainteresovan za armu 3, probao sam narodnu verziju dvojke :D, i onako svidjelo mi se. :), sada ne znam da li kupiti armu 2, koja je 25-30 KM, gdje imas podrsku dayz, i wasteland :D . Frenikeonpc1080 vec ima videa sa armom 3 wasteland, :) i razlika u odnosu na dvojku je velika, bolja grafika, bolje sve.

    Sada izlazi i dayz standalone :smt007 , i ima nova igrica koja treba da dobije podrsku na kickstarteru, http://7daystodie.com/ mjesavina minecraft i dayz.
     
  7. NAILS

    NAILS Moderator

    7 days to die je bas Frankie igrao.. mozda ne bude lose.
     
  8. kio

    kio Komšija

    Ma za CO-OP, mislim da nema bolje igre :smt003 a mozda i wasteland :oops:
     
  9. NAILS

    NAILS Moderator

    Odlicni su to naslovi za co-op kao i dayz. Samo bas trebas imati havera sa kojim ces se zezati..
     
  10. bug

    bug Aktivista

    Go2arena, je poljski shop, nije rijec o ovlastenom distributeru, nego trgovcu koji preprodaje igre, tako sto ih nabavlja na trzistima gdje su igre jeftinije, kao npr. Poljska, zato i nema pristupa beti, jer nije rijec o pravom preorderu.
    Igra je za vrijeme alphe bila 25€ na Steamu, za vrijeme bete, koja je u toku, 35€, a kada igra konacno izadje bice prodavana po full cijeni od 45€.
    Naravno kad izadje full verzija, igra ce se moci nabaviti i jeftinije od 45€, na poljskom, ruskom trzistu, trenutno ne jer se igra sada moze nabaviti samo kod ovlastenih digitalnih prodavaca.

    Alpha, mozda i beta, nisam pratio se mogla igrati online i bez kupovine igre. Probao sam malo alphu, performanse su bile jako lose, a igra je bila OK.
    Kada su u pitanju simulacije, ipak cekam, novu America´s Army Proving Grounds, koja je takodjer u beti.
     
  11. NAILS

    NAILS Moderator

    Vidim preorder, sigurno reko nema ulaska dok ne izadje igra. E vidis.. zaboravio sam na narodnu verziju. Morma probati.

    Da, igra je mnogo zahtjevna. Na mojoj konfi bi trebao imati najmanje 55FPS na low. Ako probam, javim.
     
  12. bug

    bug Aktivista

  13. NAILS

    NAILS Moderator

    [​IMG]
     
  14. Pelikan

    Pelikan Veteran foruma

    Od toga 90% livade :p
     
  15. bug

    bug Aktivista

    Arma 3 je od danas dostupna, ruska verzija je oko 30KM ali je potrebno koristiti ruski/ukrajinski vpn da bi se aktivirala na Steamu.
    Normalna verzija se moze naci za 50-70 KM.
     
  16. ZubicVila

    ZubicVila Aktivista

    Igra nije polished, nema previse sadrzaja i naporna je za navigaciju kroz menije i kretanje. Ako ste razmisljali da uzmete, pricekajte neko snizenje ili ozbiljan patch.
     
  17. NAILS

    NAILS Moderator

  18. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Ispade najzahtjevnija igra do sada, mada ce drajveri dio toga srediti. Znaci za ultra i very high treba SLI ili CF sa nasviranim procesorom.
     
  19. NAILS

    NAILS Moderator

  20. NAILS

    NAILS Moderator

    Da ne spamamo covjeku na oglasu. Par utisaka:

    Igrao sam koji sat (by the way, steam broji aktivaciju ARMA 3 klijenta i pise igrano 25h.. epic) i igrao sam samo wasteland mod. To je jedno ostvro gdje su igraci podjeljeni u timove i igraju jedni protiv drugih u stilu DayZ moda sa potragom za oružjem i vozilima samo bez zombija. Izgleda kao prazan mod ali je zabavno jer je mapa ogromna.

    U biti, najbitnije je spomenuti da Bohemia Interactive vjerovatno koristi najgori engine u historiji gejminga. Sjecam se jos kada sam probavao ARMA-u 2i koji je to krš bio. ARMA 3 je vec novija igra i ocekivao sam dosta napretka ali.. izgleda kao prokleti steam early access. i ARMA 2, DayZ i ARMA 3 dijele identicne probleme.

    Prije svega, performanse su katastrofalne ali iz neobjašnjivog razloga. SP je ok alli multiplayer kao da je lokan do 40FPS dok zna padati i ispod 30.. a opet CPU i GPU load ne prelazi 50%. Više sam vremena proveo u potrazi za fixom nego sto sam igrao. Neka samo neko izgugla arma 3 performance guide i sve ce mu biti jasno (npr: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =385577681). Sama činjenica da u launcheru same igre moras reci koliko jezgri da igra koristi, koliko rama, vrama, da li postoji hyper threading i jos more neki drugih opcija.. govori koliko je ovo loš dizajn sa tehničke strane.

    Ako zaboravis na FPS i optimizaciju igre kroz razne fikseve i confige, gameplay je bugovit uzasno. Otvoris vrata, u 90% slucajeva se otvore prema tebi i ako se ne izmaknes, vrata te klepe i uletiš kroz teksture zida ili objekta pored. Ima jedna prostorija gdje su vrata jedna pored drugig ali po 90%. Otvorio slucajno oba i zaglavio na neko vrijeme jer nisam mogao dobiti indikator ikonice da zatvorim jedna od vrata da prodjem.

    Sama mehanika interakcije kroz svijet je losa. Jednostvano igra treba dosta dosta peglanja od animacija do interaktivnog dijela a nije bas da je igra toliko obimna da nisu mogli. Imaju AI, igrace i vozila. I to je sve. I oni nisu bili u stanju da ispeglaju gameplay mehaniku, najbitniji aspekt igre. Recimo kada hodes i vadiš oružje, igrac ti stane dok izvadi. Recimo kada naletis na drugog igraca pa hoces potegnuti oružje sa ramena. Tvoj lola stane i ide animacija ..i naravno, ko te ne bi skunuo. Ako skočiš sa 2 metra mrtavi si. A sa jednog metra vec dobijes indikato povrede. Cesto se desava da samim hodanjem zaglavis u neku teksturu iz cista mira. Obzirom da igra ima mehaniku gdje zakoraciš preko ograde. Ako probaš zakoraciti na neku širu ogradu, velike su šanse da zaglavis u teksturmaa takodjer. Nekom logikom, ako izvadis kompas na jedno dugme. Taj kompas sklanjas na drugo dugme a ne na isto. I i sada ne znam na koje jer se kompas nekada pojavi na K nekada ostane na ekranu a nekada pristisnem sve na tastaturi i nece da se skloni. Onaj zoom-in zoom-out mi nije nikada odgovarao. Na desni klik zumiraš, na desni klik nišaniš ali samo ako si pritisnu lijevi klik da uperi oružje pa onda poslije radi desni klik za nišan. I opet kada pritisneš desni klik pa nanišani, onda cuvas desni klik da zoomira. U praksi to moze znaciti cirkus. Vjerovatno zahtjeva navikavanje ali smara. Ako trčiš i pritisneš desni klik, nista se ne desi. Ako pustis trcanje pa pritisnes desni klik, nista se ne desi pa moras ganjati tajming, trcis, stanses pa desni klik.

    Audio je los jer se oslanja na balans lijevog i desnog zvučnika pri tome ne kompenzuje iz koje pozicije dolazi zvuk. Samo smanji jedan od kanala i to je to. I problem nastaje kada neko puca na tebe. Ne znas da li je ispred tebe ili iza tebe. Ne znas da li je iznad ili ispod tebe. Zvuk udaljen nekoliko kilometara od tebe iza brda je isti zvuk 100m od tebe. Kada neko puca iza tebe imas isti zvuk kada je ispred tebe. i onda ti trcis prema zvuku ..il ise modza udaljavas i onda se malo okrenes i vidis da je suprotni pravac. Good fucking luck with that. Bilo je situacija da cujem pucnjavu i krenem prema njoj.. i syebem se ziv dok stignem jer je dojam da je okršaj bio blizu.

    U kratkim crtama, ARMA 3 je zivi smor sa tehniceke strane i ono sto vadi ARMA serijal jeste manjak konkurencije. Da je konkurencija velika kao za njihov DayZ, niko živ ovo ne bi igrao. Ali ovako, ARMA 3 na kraju ipak vrijedi radi zabavnih modova. Recimo kako mene interesuje PVP, imas cak i DayZ mod gdje ima mislim 5-6 klasa ali jedna klasa moze ubiti samo druge 2 ili 3. Pa onda kalkulišeš sa drugim prijateljskim klasama. Ima RUSH mod koji je kopiran iz battlefielda i izgleda sjajno i ako ga nisma jos probao: https://www.youtube.com/watch?v=j2eH8NtckEE

    ..i jos more ostalih modova gdje se svako moze naci.

    Armu vrijedi kupiti jer je jedna igra u kojoj ima vise igara i moze se provesti dosta dobro vrijeme. Posebno sa prijateljima ali su ovakvi problemi sa tehničke strane jednostavno neprihvatljivi jer niti igra izgleda kao BATTLEFRONT niti je obimna kao BATTLEFIELD sa raznim destrukcijama i animacijama pa da nisu mogli srediti sve probleme. Samo su osnovne stvari trebali srediti a to su normalne performanse i normalna mehanika. I igra bi bila 10/10.

    Neka konkurencija, SQUAD dolazi vec ovaj mjesec. Istina early access ali izgleda obecavajuce: https://www.youtube.com/watch?v=CDNcvvSMzRY

    Ovo su momci koji su radili Project Reality od battlefield 2. Radili su project reality 2 koji je isto izgledao super asli su ga ugasili.. odnosno, mozda nastavili kao SQUAD project.