AMD RX 4x0 series - Polaris

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by mobsterc, Jun 1, 2016.

  1. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Za tri godine ce i GTX1070 potonut, bit ce nivo RX480, isto kao sto se desilo i Kepleru i Maxwellu.
     
  2. KingT

    KingT Veteran foruma

  3. Waha102

    Waha102 Aktivista

    To je Fail ASUSA ( moguće je da je ASUS kupio slabiji batch čipova ) , a i TPU OC je sa default voltažom. Gledao sam video gdje su ljudi izvukli 1500 mhz iz referentne RX 480 karte, ne vidim ni jedan razlog zašto nereferentna nebi mogla više pod uslovom da je jednako kvalitetan ili bolji čip korišten.
     
  4. KingT

    KingT Veteran foruma

    Jarane znas sta je 3% OC, to je smijesno, na stock voltazi treba bar da ide 7 - 10% minimum, pogotovo na custom PCB-u i sa masivnim coolerom.

    Da ne pricam o potrosnji od 180W, dok npr custom GTX 1060 MSI Gaming trosi 120W. Kad joj dignes voltazu ima da trosi barem 220W, pa 2016 nije ba 2011 :D

    Sve u svemu za mene je fail, tresla se gora rodio se Mujo :D

    Da je cijena 400KM za custom 8GB model mozda bih i razmislio.
     
  5. k0ST

    k0ST Aktivista

  6. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Asus kao da je namjerno napravio losu custom RX480 karticu.
     
  7. Waha102

    Waha102 Aktivista

    kakve veze ima ogroman cooler, custom pcb i sve to kada kupiš ( ili te zapadne ) serija loših čipova. Možda je TPU dobio baš takvu jednu ASUS karticu sa lošim čipom. Ne sudi se o proizvodu na osnovu samo jednog modela. Doći će na red i drugi custom modeli od MSI, Gigabyte itd pa ćemo vidjeti. Što se potrošnje tiče većinu korisnika ne zanima da li je potrošnja 130, 150 ili 180W. Kartica i onako više vemena provede u idle stateu nego u full loadu. O uštedama električne energije neću ni da počinjem, radije zamijeni sijalicu sa žarnom niti sa nekom led i uštedio si više nego što ćeš na grafičkoj.
     
  8. KingT

    KingT Veteran foruma

    Potrošnja me itekako interesuje kada konkurencija ima bržu kartu, koja manje troši, manje se grije i kartu koja je jeftinija.

    Ako te ne intersuje potrošnja onda kupiš sebi R9 390X koja je brža karta samo sa većom potrošnjom od RX 480.
     
  9. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    I ne moze vrtit DX12.

    Ne bukvalno, ali moze vrtit samo Nvidia DX12, onaj kakav novi NvidiaMark koristi.
     
  10. KingT

    KingT Veteran foruma

    GTX 1060 može vrtiti DX12, i takodje pokazuje benefit od Async doduse manji nego kod RX 480, ali opet je brža od AMD kartice.

     
    Last edited by a moderator: Aug 2, 2017
  11. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Pričali smo skoro, DX12 je još daleko da bi bio presudni faktor pri kupovini GPU, tek sa sljedećom serijom kartica očekujem da će ozbiljnije ići na to.
    Zapravo kad konzole predju na DX12 :)
     
  12. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Potrosnja je svakako isto bitna i svako voli da se karta manje grije al ja recimo kad kupujem gledam da dobijem sto vise fps-a za svoje pare a ovo ostalo je ipak manje bitno :D
    Sto se tice tog oc grafe sa 2 karte sto sam imao imao sam evidentan porast pefromansi sa cuvenom 7850 koja se klokala brutalno i sa gtx 760 i tu je bilo pomaka.
     
  13. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Ne, taj Async koji je Futuremark implementirao je po Nvidijinim uputstvima, sto se kosi sa samom DX12 filozofijom.

    http://www.overclock.net/t/1606224/vari ... -aots-also

    Nvidia je ta koja sad koci DX12 jer nema spremne kartice. Pascal je samo mali iskorak u odnosu na Maxwell po tom pitanju, samo Preemption Async. Upravo to koristi novi 3DMark. Kako su skontali? Maxwell nije potonuo kad se ukljuci Async.

    Jos jednom kazem, zaboravite performanse GCN-a u DX11, GCN je prakticki nazor izvrsavao DX11.

    Znaci ovako izgleda Nvidia podrska za DX12:
    [​IMG]
     
  14. KingT

    KingT Veteran foruma

    Ono sto sam naucio do sada jeste da sve te "na papiru" prednosti AMD-a koja se godinama provlace u praksi malo znace, remember Mantle anybody. Nisam fanboj idem iz jednog u drugi tabor stalno (osim na CPU polju jer tu AMD nema nista za mene) ali kako trenutno stvari stoje u praksi AMD GPU nije nista novo pokazao.

    Mozda za koju godinu kada DX12 u potpunosti zazivi sa svim svojim features i na svim platformama AMD RX 480 bude opravdao "ocekivanja" u odnosu na trenutne konkurentne proizvode nVidije.
     
  15. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Vulkan je dokaz da AMD može napraviti dobar hardver, ali već je vrijeme da naprave efikasne drivere.
     
  16. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Bilo price o tome vec. Ne moze GCN bolje vrtiti DX11 jer nije dizajniran spram DX11. AMD je tada htio znacajno popraviti compute performanse i nesvjesno napravio DX12 GPU, laicki receno. Zato taj paralelizam dodaje CPU overhead koji muci AMD GPU u DX11.

    Doci ce i DX12, samo dok on dodje trebat ce vise nego sto bi trebalo jer ce ga Nvidia kociti. Jednom kad i oni naprave DX12 GPU, i njima ce biti u intresu da poguraju DX12.

    Mantle jest sve zapoceo, i DX12 kako se nagadja. Boost u Mantle je bio mali zbog nakalemljene podrske na DX11 aplikaciju. Nedovoljno reprezentativno.

    AMD treba napraviti svoj DX12 benchmark, sa DX12 by the book. Naravno pokidali bi Nvidiju i svi bi pricali kako je pristrano, ali takvo nesto nam i treba da vidimo taj GCN potencijal za DX12.
     
  17. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Nvidia drži 70% tržišta, piče svoju politiku kao intel za cpu tako da sami dlučuju kad će se neka tehnologija početi primjenjivati. Amd ništa novo nije mogao napraviti u zadnje tri serije kartica, sve je bio rebrand, pa se bacili na neke stvari da budu spremni u budućnosti. Nemoj misliti da Nvidia nemože napraviti karticu sa punom dx12 podrškom, nego muzu ovo što imaju.
    Opet kažem, kad konzole krenu na dx12 tad će i Nvidia, sada nema dovoljno igri za to.
     
  18. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Trenutni lider na tržištu, Sony, ne koristi DX već propietarne API-je pod nazivom GNM i GNMX a tako će biti i sa narednom konzolom. Nintendo je za naredni NX sistem izabrao Vulkan, tako da ostaje samo MS da pokuša napraviti nešto na tom polju. Ako ikada uđu na tržište gaming konzola, Samsung i Apple također neće koristiti DX.
     
  19. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Neo hajde odvrti jedan Unigine Heaven test na full hd recimo?
     
  20. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Evo sve na max osim AA, s tim što ne prikazuje dobru frekvenciju CPU-a i količinu VRAM-a:

    [​IMG]

    3DMark Firestrike sam deinstalirao, ali na defaultnim postavkama je davao oko 11.500 @ 1080p.