6303 problem

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by NAILS, Sep 18, 2009.

1. NAILS

NAILS Moderator

Danas uzet 6303 u posti.

E imam jako cudan problem. Sa telefona mogu zvat, mogu primat poruke i pokusao sam na internet. Normalno ide. Ali ne mogu slat poruke "kako treba".

Kada idem da posaljem poruku kaze SIM kartica nije spremna. Kada idem u opcije pa izmedju ostalog opcije za tekstualne poruke, kaze nije odredjena memorija poruka. Ono, valjda gdje ce se poruke spremat.. u mem telefona ili mem karticu. Ali bas u tim opcijama u koje ne mogu uc se odredjuje gdje ce poruke bit spremljene.

Ali... ima ovaj dodatni i BH telecom meni koji oni ubace. Iz njega mogu poslat poruku.

Jel slucajno iko upoznat s ovim ? Zvao sam i podrsku i nisu znali sta je vec da nosim u postu. Inace ce se telefon odnjet sutra ali rade do 1. A ako ne, onda u utorak a do utorka malo previse cekat.

2. MadbaLL

MadbaLL Overclocker

haj nam malo prenesi prve utiske o tom telefonu... i meni se dopao onako na prvi pogled... kakva je brzina, zvuk, kamera? ako nije problem par slika na otvorenom i zatvorenom da uslikaš i da postaviš :)

3. NAILS

NAILS Moderator

Inace nsiam sebi uzeo nego mami. Ovo je telefon s greskom pa je ovaka komplikacija. Trbaaju ga slat u Sasarajevo na servis.

Ajde onda detaljnije cu ga opisa nekad veceras ili narednih dana. Prvi ustici su super. Iznenaio me jako fin i "čist" displej. Ima 3.5 mm prikljucak sto je veliki plus. A recimo kamera je razocaravajuce pravo.

Uglavnom, napisem detaljnije poslije ;)

4. suppa_FMB

suppa_FMB Komšija

Danas mi ga je pokazivo prijatelj, telefon je stvarno dobar, pravi next gen. :smt003 Software na prvi pogled mi se ucinio dosta brzim i tecnim, display za svaku pohvalu, kamera sa blicom za moj ukus vise nego dobra. Plus kad se na to sve doda da je u BH Telecomu na 12mjeseci rata 23 marke, ovaj telefon je po meni best buy za nase prilike.

5. NAILS

NAILS Moderator

* Nebih rekao da je brz. Kada ulazis u mem. karticu svaki put ima onaj loading koji traje gotovo dvije sekunde. Onda otvorim folder s jednim albumo i odma udej ali kad izlazi opet loading koji traje oko 2 sec. Na kartici dodatno ima samo taj album od sedamdesetak MB i 2-3 slike. Iance dodje micro SD 1GB.

* Zvuk je ekstra. Stvarni je super. Doduse slusalice koje dodju uz djega su smeče ali sam slusao sa nekim walkamm slusalicama. Ne znam sad model. Kao sto rece.. 3.5mm prikljucak veliki plus.

* Mana takodjer jeste sto nema podesavanje osvjetljenja displeja. Naime, ima senzor koji regulise osvjetljenje (smanji u mraku, poveca na svjetlosti). Ali je displej vise nego jasan kada se iznese vani. Nisam gledoa na suncu.

* Mana takodjer sto nije 3G. Kome treba video poziv.. nula bodova. I ako meni nista ne znaci, mislim da su trebali nabacit jer je ovo telefon nedavno izasao a ne prije 3-4 godine.

* Ka ost orece, kamera je jako jako losa. Video klip takodjer... snima u .3gp formatu. I ono.. kada se sniuma. Namjenjeno je da se drzi telefon uspravno. Zanci ne slika se iskoseno za 90 stepeni i nema s desne strane dugme za slikanje. Misim mozes to okrenut i slikat al kazem nije namjenjeno tako ni slukat ni snimat video klip. Sto je po meni malo zastarjelo al eto. St ose tice blica. ..blic malo sutra. Ovo je neka jaca LEDioda. Ma iskreno jaca je na k750. Nosno slika nje katastrofa. Postavim neku i u mraku.

* Tastatura je odlicna. Jako fine velike i solidne tipke za kucanje poruka.

* Plus je metalno kučište. Zanci ovaj sivi dio je metal.

* Jaako tanak i zgodan za nosanje.

* S dense strane se lanaze +/- dugmad ali su neupotrebljiva sa jednom rukum. Ono.. gotovo ih ne mozes potrefit. Jako su mala tanka i imas osjecaj uvucena pa je dosta iritirajuce kada jednom rukum/palcem pokusas da ih kontrolises.

* Zvucnik slusalice isuvise glasan/jasan.

* Recimo sto nsiam predpostavljao, iznenadile su me mape. Znaci za GPS navigacju. Treba se spojit s nekim GPS prijemnikom preko BT i moze se odma koristit. Imaju mape BiH ali nisam puno gledao. Smao povrsno.

* Zvicnik slab. Mogao je bito dosta glasniji. Mozda je i do verzoje sw, nemam poijma al trenutno je tiho.

* Sa racunarom se povezuje preko mini USB. Nema drivera nista vec standardno prepoznavanje kao usb flash.

Aa.. za sad toliko. Koristio sam ga sam odanas par sati al nsiam se nesto puno cimao. Ako jos sta skuzm javim.

Evo dvije slika pa prosudite sami kakav je kvalitet:

i ova u mraku:

6. MadbaLL

MadbaLL Overclocker

nails, ta vanjska slika previše loše izgleda... isto kao da nema autofokusa... imam utisak da 6300 sa 2mpx kamerom pravi bolje vanjske slike... haj ti provjeri jesi li u postavkama kamere stavio na najveći kvalitet slike :D

7. NAILS

NAILS Moderator

Auto fokus ili opcenito fokus sluzi da se izbliza slika.. znaci da mozes mjenjat različite žarišne duljine. Kod telefona koji nemaju AF ..nastimano ima je da mogu slikati na pla metra i dalje. Otprilike ta duzina. Znaci sto se tice 6303 i ove slike.. nema veze sa AF.

Ali.. kada si ga spomenuo ..iskreno nsiam znao da ima AF. Kad si ga spomenuo onda pogleda specifikacije. Jer kada slikas.. on kao nesto prvi put jednom uslika ..pa se pojavi ona "kockica" za centriranje pa onda opet uslika. Ni u opcijama ne vidim da ga stimam, ni kada slikam ne vidim u opste da fokusira.

Da. i mene cudi kako su katastropfalne slike.. a to za kvalitet slike, naravno da sma nastimao ;)

8. MadbaLL

MadbaLL Overclocker

ne znam... nešto mi je to čudno skroz s tom slikom... gledao sam fotke na gsm.areni i izgledaju bolje od te tvoje... jeli problem da probaš neku panoramu, park ili tako nešto gdje se vidi drveće i zgrade :D?

9. NAILS

NAILS Moderator

Ako mi ne bude mrsko, mozda ga jos jednom pronosam, posto ga mama koristi. Sto se tice slike.. pa nebih bas rekao da je mnogo bolje na GSM areni. Recimo ova http://pic.gsmarena.com/vv/reviewsimg/n ... na_009.jpg

I evo jedan klip kroz meni bez ideje. Malo uzeo da snimim. Meni licno je spor stim da je dumb fon.

Last edited by a moderator: Aug 2, 2017
  10. artemis

artemis Komšija

Da ne otvaram novu temu, izdahnula mi stara nokia6233, pa moze preporuka moba za nekih 400km, uzeo bi u telecomu na rate... Gledam sta ima, nekako mi se ne cini losa 5800. I da, symbian i ostale zavrzlame ne bi, nemam vremena ni zivaca, uglavnom da ima dobar display, bateriju, zvuk, 3.5 jack, da nije glomazan, kamericu koja u nuzdi moze posluziti,... dobra je meni bila 6233, ali nakon 4 i kusur godine crkla, pa da uzmem nesto pristojno sto ce sluzit barem 2 godine, inace se ne lozim na mijenjanje i vadenje mobitela na sto u kafani da se "pokaze"... :smt006

11. Alibegovic

Alibegovic Veteran foruma

6220classic, mada je symbian, ali se uklapa u tvoje zahtjeve.

12. artemis

artemis Komšija

Evo gledam na stranici telecoma imaju 6700 classic, 5800 xpressMusic, 6210 navigator koji su oko 400km. Sada ne znam jel to sve sto imaju u ponudi, kontao sam sutra otici i nesto uzeti, danas ne rade.

13. NAILS

NAILS Moderator

Prvo reci na koju predplatu ? Ako je preko kucnog, onda ne mozes ni jedan symbian odnosno.

14. artemis

artemis Komšija

Paket mini 15...

15. NAILS

NAILS Moderator

Aha.. pa mozes onda ja mislim sve osim G810 samsunga.

Inace ganjas sta tebi treba. Spominjes 6700 i 5800 EM koji su jak orazliciti. Ako ti ne treba symbian onda 6700, a ako DA, onda preporuka E71.

16. artemis

artemis Komšija

I ne mogu uzeti N97, uglavnom skoknem sutra do poste da vidim sta imaju. ABd bit ce najvjerovatnije 6700 ili 5800, znam da su razliciti, eto valja mi do sutra skontati mane i prednosti oba i vidjeti koji bi mi vise odgovarao... :mrgreen:

17. NAILS

NAILS Moderator

Ma jedina mana 5800 EM moze bito sto nema tastature al top je sad stavr ukusa, nekom to odgovara dok bi se ja licno patio oko pipkanja.

Ostalo je sve na strani 5800. Sam oje stavr dal ti zaista treba symbian i dal ces toliko izdvojit keša/rata.

18. artemis

artemis Komšija

Kad vec uzimam mob, uzet cu nesto bolje i "kvalitetnije", jer ga necu mjenati barem 2,3 godine. Znam da treba vremena da se navikne na touch i tipkanje poruka na 5800

19. NAILS

NAILS Moderator

Na 5800 imas qwertnu tastaturu ..ono "vitualno". Nije toliko zgodna ali se da navic na nju. Imas takodjer numericku tastaturu kao na "normalnim" telefonima, koja je takodjer virtualna, ono, da se i na nju navici. I imas nacin pisanja tako sto ispisujes slova al.. to je jako sporo.

Znaci imas par nacina na koje se mozes navic. U oba prva navedena slucaja se moze koristit bez olovke. Kompletan fon mozes koristit bez olovke tako da ne racinaas da ce ti to biti zamorno.

Kada vec uzimas na rate, onda 5800 svakako najboljji izbor. Iako bi ja E71 jer je skoro sta cijena, al on ima manji displej i slabiju kameru pa su to neke mane ali.. kao god.. uzmi bez razmisljanja i cimanja reviewa na netu 5800.

Kad odradis javi utiske ;)

20. artemis

artemis Komšija

Danas corak, mobitel imaju, ali cijene im kao nesto nisu u redu, previsoke, trebaju se ispraviti... Valjda bude uredu do sutra