Adobe Muse

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by ne0., Aug 16, 2011.

 1. ne0.

  ne0. Novi član

  Adobe je izdao novi alat kodnog imena "Muse".Alat sluzi za jednostavno kreiranje web stranica bez potreba programiranja.
  Vise informacija i download http://muse.adobe.com/
   
 2. amarextreme

  amarextreme Aktivista

  Download sam ga, probao nekih 1 h rada u njemu i nije mi se svidio i oduševio me da bi ga u buduće aktivno koristio... Ipak je Front Page daleko ispred, po mom mišljenju... Jer jednostavniji i funkcionalniji alat za kreiranje web-ova od Front Page-a po mom mišljenju nije potreban...
   
 3. AhmeT

  AhmeT Overclocker

  Znanje osnovnog HTMLa sigurno nece skoditi nikome, a pogotovo nekome ko se zeli baviti kreiranjem web stranica.
   
 4. amarextreme

  amarextreme Aktivista

  Slažem se, ali ja sam mišljenja da je to puno lakše naučiti koristeći Front Page...
   
 5. AhmeT

  AhmeT Overclocker

  Definitivno ce bilo koji od alata namijenjen tome pomoci, ali opet, ja sam dosad imao jako losa iskustva sa FrontPage-om, te pogotovo sa kodom koji generise. Primijetio sam da tu vecinom rade osobe koje nemaju ama bas nikakvog znanja sto se samog kodiranja i dizajna tice, te se to poslije osjeti u radu stranice.

  W3 Schools imaju jako fine tutorijale, za sve "sekcije" interneta (HTML, JS, CSS, PHP...), i tu odvojiti jedan vikend pa nauciti par osnovnih tehnologija, te onda preci na neki punokrvni alat bi trebao biti pravi put :)

  Doduse, mozda ovo nije tema tu, ali opet, skeptican sam prema ovome, ali ce sigurno biti publike koja ce ovo cijeniti.
   
 6. selvin

  selvin Moderator

  Ne da mi se nesto cackat oko ovog, skidat instalirat i tako to, ali je li s ovim mozes napravit samo jednostavnu html prezentaciju ili sta? Sto su ga onda toliko najavljivali? To mozes i sa frontpage-om pa i dreamweaver mozes koristiti bez znanja "programiranja", ako se to moze nazvati programiranjem. Gledam ove "features" sa tog linka i ne vidim nista toliko spektakularno, mozda dole neke opcije sto ce olaksati interaktivnost, koje su mislim dodate i u nove verzije dreamweaver-a.
  Onako na prvu, ovo je dreamweaver bez onog "manualnog" dijela :D
   
 7. amarextreme

  amarextreme Aktivista

  Upravo tako kolega, potpisujem tvoje napisano... Ništa ovaj Muse nije da se snjim nešto boom može lagano odraditi... A toliko su ga najavljivali, hvalili... Samo malo ušminkaniji dreamweaver je on meni... A vjerovatno i sada novije verzije dreamweaver-a su napucali još po tome pitanju, jer nisam skidao novije verzije, u mene još uvijek uspješno i prezadovoljno fercera Dreamwaver u aranžmanu Macromedia-e što je izbačen na tržište...
   
 8. emir.a

  emir.a Administrator Staff Member

  A ja mislio da je FrontPage mrtav.
   
 9. amarextreme

  amarextreme Aktivista

  Pogrešno si mislio kolega kad si to mislio ;)
   
 10. emir.a

  emir.a Administrator Staff Member

  A ne bi trebalo da jesam, jer je to mrtav alat, izbacen iz Office 2003, kasnije jos malo kao standalone aplikacija postojao. Microsoft ga je zamjenio sa Expression Web.

  Ukratko FrontPage se više ne razvija. Alati koji se ne razvijaju više ne bi trebalo koristiti, a ne možes reći da radi odličan posao zato što HTML i CSS koji generiše nije bas najčistiji, nedostaje podrška za najnovije tehnologije, slaba intgegracija sa ostalim alatima (pogledaj integraciju DW i ostatka alata iz Adobe familije)...
   
 11. Adi Zeljkovic

  Adi Zeljkovic Aktivista

  Ja se pomalo bavim web dizajnom, mislim u fazi sam ucenje. I trenutno koristim samo Dreamweaver jer je izgleda najbolji, barem meni. Probao sam i frontpage,muse,dw i jos mnoge ali dw mi je ostao pri srcu a i nudi sve sto je potrebno.
   
 12. HamziBeg

  HamziBeg Komšija

 13. perke

  perke Aktivista

  Frontpage i ozbiljan web ne idu zajedno u istu recenicu
   
 14. amarextreme

  amarextreme Aktivista

  Pa isto tako ne ide ni ovaj Muse, mislio sam na osnovne html bazirane stranice, dakle meni je jednako i ovaj muse i front...
   
 15. extibo

  extibo Komšija

  Frontpage se ne slaze sa niti jednom recenicom.
   
 16. HamziBeg

  HamziBeg Komšija

  Ma FrontPage je iz ere M$ komunizm, mi smo svoji i sami protiv svih drugih (u web standardima). Smeće kôd kojeg je generisao, ponajviše jer su kopirali logiku MS Word-a, gdje su prije svakog paragrafa, ustvari ispred svake riječi (dobro ne uvijek ispred riječi, ali et...) utrpavali svoje nekakve stilove.

  Kad se samo sjetim sati i sati provedenih uklanjajuči to, DW je bio preporod za mene :D