Ma ja, opet subjektivno, ne volim dizela... jebi ga, nadam se da cu moci sebi priustiti benzinca nekog obrazli, a ne ove kosilice sa 3 cilindra
I ja ganjam sad benzinca, ali bih japanca, ne bih ove VW-ove TSI. Također ne volim ove kosilice s 3 cilindra
Pa ne prica on to, ti gledas kroz prizmu da li se kvari, a on govori o gustu u voznji. Ali ako vozis benzin kako spada, na 4-5-6krpm, onda si papak jer ti auto 'galami'. Nije se rodio ko je ljudima ugodio, zato nekako ocekujem bar od pismene raje da su prihvatili da svako ima svoj ukus, i da imaju neko objasnjenje za svoje izbore(svjesno ili podsvjesno). Ja nikada nisam imao auto ispod 240ks, i ne gledam ispod toga, samim tim iz izbora ispada hiljadu modela i brendova, ali ne znaci da za 10g necu kupiti neko auto sa duplo manje zbog nekih (trenutno nepoznatih ) razloga.
Jarana neki dan policija zaustavila zbog prevelike buke 5.0 V8 htio mu pisati 400KM kaznu, ali popustio je. Eto juce smo kafu pili, cujes ga sa kilometar kad dolazi, evo sad se najezio
Cinjenica je da su ljudi presli na dizel radi potrosnje (odnosno cijene), isto tako da su presli na suvove zbog toga sto je to 'skuplje'. Te neke prednosti, ulazak, vozaceva pozicija nije nesto sto je prevagnulo. U americi imaju smisla, u eu nije bilo dok se nije skontalo da bi ljudi za manje para (opet cijena) da voze 'skupa' auta. I jbg, nema vise duse ni u cemu, gleda se profit i kako se ciji ego hrani. Objektivno, ne treba niko auto sa vise od 250ks pa ljudi voze i 1250. Muskarcima su auta igracke, hranimo djecacke snove. Neko se igrao i sa barbikama, jbg.
Meni je tuga kad vidim XC90 i 2.0 motor... nema jaceg... jutros bas sa bratom pricam, svi proizvodjaci su usrali motku, svi poletili na struju, na downsizing, unustra ustede maximalne... nema vise auta da ono kazes wow... Znam kad sam prvi put 1997 sjeo u novog okca, dosao prijatelj od staraca iz Zagreba, kupio ga novog, 300 turbo dizel, automatik, tada najjaci produkcijski dizel motor 177KS... to xenoni, parking senzori, ASR, neka navigacija tada bila, strelice neke samo pokazivalo, ja ko Fata u merkatoru, trco oko auta danas istoj E klasi glavni feature kamera za tiktok jebo ih on...
Ja uvijek tražim auto koji malo troši, ne zato što sam škrt nego zbog svijesti o što većoj iskorištenosti. 1000km pređem kombinovano za oko 130KM,znači godina dana oko 15000km koliko pređem košta me oko 2000KM I stignem gdje sam krenuo, a ostalo trošim u restoranu i slično.... Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Problem su nametnute euro norme koje proizvodjaci vise ne mogu ispostovati sa vecim motorima, bez obzira na dpf-ove, katalizatore itd. Imaju dvije opcije, downsizing motora ili struja. Isla bi elektricna auta do sada na veliko, ali je problem geopolitika jer Kina drzi gotovo sav litij za baterije. Zato Kina stanca elektro auta vec u milionima, neki kung fu brendovi. Hyundai je pokusao sa hidrogenom al za sada nista.
Naravno da gledam pouzdanost, nije gušt ako moraš često majstoru ići A i skoro svaki vikend putujem od Tuzle do Sarajeva i nazad, plus okolina, nekad i do Srbije odem Lidl i slično, zato mi je pouzdanost prva stvar, druga je sigurnost, a tek neka poslije stavka je li to dizel, benzinac, SUV itd. Volim da je nešto jači motor da može povući u kriznim situacijama kada je to potrebno. Taman da je to neki base 1.4 motor s 4 cilindra prije bih uzeo nego base 1.0 s tri cilindra. Potrošnja mi nije toliko bitna koliko da je ispravno, dobro se ponaša na cesti (ne ljulja se kao onaj prvi Punto, ne ulazi mi voda kroz krov, ne gasi mi se na semaforu kao Ford Focus 1.8TDCi i ne dimi iz haube kao Polo 6R 1.6 TDI ) Ja nemam predrasuda šta ko vozi, ovdje raja većinom zna šta uzima, i tehnički razumije dobro prednosti i mane, nego onako govorim ovo što Qler kaže da viđam ljude koji uzimaju skupo auto tipa SUV onako da budu fensi, odu do obližnjeg shisha bara (meni je argelini i parlament na malti blizu) a pretežno se po gradu vozaju, bez neke prijeke potrebe i namjene, a plaćaju skuplje sve za isti Kako rekoh ranije, meni je karavan se pokazao prevelik da se provlačim ovdje kroz mahalu, dosta ljudi ovdje vozi manja auta tipa blizu mene ima Astra J, C4, Mercedes A klase i slična auta, onda neki A3 8V, naravno ima i onih sa SUV-ovima ali rjeđe dosta. Sa A3 sam se mogao parkirati i naprijed i nazad, s ovim mogu samo naprijed, šta god pisalo na papiru za dimenzije. Evo nije neka velika razlika, ali kad je malo prostora onda jest značajna. https://www.carsized.com/en/cars/compare/audi-a3-2016-5-door-hatchback-s3-vs-audi-a4-2012-estate/
Pa u vecini slucajeva benzin je pouzdaniji od dizela, a eto svi ti dizeli. Dakle, bitna ti je i potrosnja, ne samo pouzdanost.
Ma kad zadužim twinga dogodine za po gradu da se ne jebem po gužvama sa velikim auto, još te boli briga ako ga ogrebeš ili šta.. Da se malo razrahatim.
To pije vode kad si sam svoj majstor pa gledas samo troskove u gorivu. Popravke radis sam sebi a imas sigurno i neki popust na dijelove. Mi ostali gledamo gorivo + odrzavanje.
Twingo 1.2 16V sa panoramom to ganjam mora biti jeftino auto u svakom pogledu jer će se registrovati na ženu da i ona skuplja bonus za policu pa vidjet ćemo šta dalje. Mali servis za mečku preko 500KM za twinga ga mogu mjesečno raditi jeftiniji će biti
Pa troškovi u održavanju su individualni i nisam ih ni spomenuo. Nekom su veći, nekom manji. I tu je teško uštedjeti, ne možeš voziti neispravan auto. Možeš smanjiti održavanje, preskakati servise, ali prije ili kasnije će doći na naplatu. Ali voziti auto koji troši recimo 10 litara u prosjeku ili 5,5 kao ja je velika razlika na godinu dana. U tu razliku mogu stat 4 nove gume, mali servis i registracija za prosječan auto. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Ovo nije SUV, već Cross i ne treba mi 4x4. Treba mi klirens, gepek od 600 l, takođe kraća dužina radi lakših parkiranja. I tražio sam auto koje nije premium radi održavanja. U odnosu su na Octaviu, ovo je auto udobnije, ima bolju izolaciju, i pogodnije je za planinu.