All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. Qler

Qler Veteran foruma

Ko je iz Sarajeva, a nema bas nekog svog, imam ja jarana koji radi registracije :) obrazli preporuka.

2. dams82

dams82 Komšija

Ja ba, to sad uglavnom svi rade, pošalju poštom obavijest, a i zovu telefonom. Jedino ako sve to zanemariš i opet pustiš da istekne jer čekaš zadnji dan.... Ja uvijek minimalno 15ak dana ranije predam tako da nikad nemam taj prekid....

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

3. Reznor

Reznor Overclocker

Eto ugovorih limara, nije tako loše ko što je izgledalo na prvu, prag će se moći ispraviti, nego sad imam drugi problem, reče mi da čuje neku vodu da curi, u motoru sve suho, govori nešto ispod nogu, a tu klima puše.
    Pa kad se završe limarski radovi moraće mehaničaru.
    I da, onaj dio je džabe kupljen, kako ga se sad riješiti :(

4. Majesco

Majesco Aktivista

To je odvod od kondenza klime, to mozes i sam ocistiti.
    Sagni se pod auto i vidjet ces malu cijevcicu, proguraj sa necim, ili jos bolje kompresorom ako imas, a ako nemas na benzisku koja ima to ti je cas posla.

Reznor likes this.
  5. AggressoR

AggressoR Aktivista

Samo pripazi stanje antifriza, ako ne fali antifriza onda je od klime, ako fali u rasladnom sistemu onda je hladnjak kabine procurio. Vecinom bude mokro ispod nogu (vecinom suvozaca jer se tu nalazi hladnjak)

Reznor likes this.
  6. zoi

zoi Veteran foruma

@dino73n @dams82

Prekjučer dosla žena po mene, ugasila auto, ja uđem da upalim samo vergla. Probao dva tri puta, neće da upali. Srećom to bilo odmah tu pored majstora, odem, skopca dijagnostiku kaže egr. Dogovorim za sutra da idemo na gašenje egr i dpf. Upalio je onda normalno dok je on došao, tako smo došli kući. Jučer sa njim otišao i vratio se kraću dionicu.

Jutros hoću da upalim kad odmah na rkvom verglanju neće i to nema struje, ono jedva krenu verglat i instrument tabla se pali gasi. Napunim akumulator jedno sat i po dva, upali normalno iz prve. Sad mi nešto šubha da nije do egr nego nešto oko struje, možda alternator ili slično? Šta vi kažete na to? C5 2006 2.0 hdi.

7. XTRage

XTRage Veteran foruma

Kakav je to "majstor" :D

8. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pa druze prvo multimetar i provjeris akumulator. I kada ga upalis provjeris punjenje. To mozes i sam. Nevjerovatno kako "majstori" olako amputiraju dijelove sa auta kao da su slijepo crijevo a vozio se skoro 20 godina sa tim dijelovima.

zoi likes this.
  9. Haker

Haker Veteran foruma

Valjda prvo o kreneš od najlakse stvari, u ovom slučaju akumulator
    Koliko je star?

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

10. dmr

dmr Veteran foruma

Pa moze biti da se potrefilo egr dpf i los akumulator :)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

11. zoi

zoi Veteran foruma

Ne znam tačno, mislim da je četri godine.

Moguće da se utrefilo sve odjednom, nije problem ako jest, zamijenit ćemo i idemo dalje, ali ne bih volio da mijenjam ili ukidam stvari za kojima nema potrebe.

12. dmr

dmr Veteran foruma

Akumulator je za zamjenu, duze verglanje je pokazalo da mu je kapacitet oslabio skroz. Al ne vjerujem da zbog njega nije htio upaliti. Ja bih zamijenio akumulator prvo pa pratio kako se auto ponasa. Ne trci odmah sve raditi.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

13. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Prvo uzmes multimetar i izmjeris akumulator, a ne mijenjati pa se nadati da je to…

14. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ako ranije nisi imao problema u voznji, da auto gubi snagu, nemirno radi i sl onda nije bilo do egr-a. Vjerovatno je na dijagnostici bila upisana greska egr-a od ranije ali to nije razlog zasto nisi mogao upaliti.

zoi likes this.
  15. dmr

dmr Veteran foruma

kako ce multimetrom ispitati kapacitet akumulatora?

16. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Napunis do kraja akumulator, izmjeris napon. Izmjeris opet sutra ili za par dana i vidis koliko je pala voltaza. Ako je pala ispod normalne vrijednosti, bateriji je pao kapacitet.

17. dmr

dmr Veteran foruma

Moze biti i da alternator ne puni. Alternator se moze ispitati tako da kada radi motor mora biti preko 13V, al kapacitet akumulatora se ne moze bas multimetrom, izmedju mjerenja ce doci do punjenja akumulatora.

18. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pod uslovom da alternator dobro puni, oko 14V. Inace dok je ugaseno auto nebi trebalo biti ispod 12.5V.

19. dmr

dmr Veteran foruma

Moj prosli je pokazivo preko 12V kad auto ne radi al nije mogo vise zaverglat.

20. Reznor

Reznor Overclocker

Kapacitet neće, ali može vidjeti da li ga puni kako treba.

Evo jedan stari video sa Fordom, muke su to bile :D

Ovdje je problem bio anlaser, doslovno su majstori stavili dva ista Forda jedan do drugog i testirali dio po dio.

Mislim da je dobro imati onaj punjač kućni koji može uraditi test akumulatora.