All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. nFare

nFare Komšija

Varijabilne lopatice (eng. Vane) i lopatice turba, nisam ništa pomiješao. Na niskim obrtajima su zatvorene, kako bi manja količina izduvnih gasova išla brže kroz uži kanal, kad se dignu obrtaji motora otvarač otvara lopatice da prođe veća dostupna količina gasova, idealno da turbo zadrži istu brzinu.
    Pa zato imaš linearno ubrzanje koliko god dodao gasa naglo, po tebi bi turbo motori imali isto ubrzanje kao električni, čim dodaš gas da leti

2. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Ma samo na 10 kkm mijenjati/najkasnije nakon 12 mjeseci. Kad mi je Dževad iz TZ slao screenshotove poruka, koliko ljudi traži nove motore, shvatiš da nije skupo češće mijenjati i pokoji aditiv ubaciti. Barem za dizel motore koji su osjetljivi.

3. dams82

dams82 Overclocker

Litar ultra dpf 26KM, koliko može liqui moly biti jeftiniji od toga?

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

ibran likes this.
  4. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

18 KM/l.

ibran and dams82 like this.
  5. AggressoR

AggressoR Komšija

Nema ubrzanje kao elektricni zato sto imas turbu rupu, turbo nema obrtaja u tom momentu.
    (slucaj naglog dodavanja gasa)

6. adsubzero

adsubzero Komšija

Dobar mentalitet. Pogotovo kad je ista maska bez logo-a jabuke 10KM :)

7. dams82

dams82 Overclocker

Pričamo o maski koja vrijedi 100KM,a ne koja samo košta.

8. adsubzero

adsubzero Komšija

Koja vrijedi? Original od Apple ne.
    Nisam ni ja nikad bio za to da se kupuju ove od dolar sa ali-ja, ali originalne od proizvodjaca su uglavnom dobro precijenjene. I ne treba ti sigurno 100KM za kvalitetnu masku.

9. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kako zavrsise maske za mobitele na ovoj temi? :) btw ta maska od 100KM vjerovatno ima bateriju ili neki vid elektronike u sebi. Ne vjerujem da je samo silikon ili plastika.

10. adsubzero

adsubzero Komšija

Ne potcjenjuj pohlepu proizvodjaca :)
    Izvinjavam se na offtopic, samo sam se nadovezao na post kojeg sam slucajno ugledao :D

11. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kad smo kod pohlepe proizvodjaca, gledam jucer u Tuzli novi Megane, al kao elektricni SUV. Veze nema sa dosadasnjim Meganom, samo naziv. Na olx-u nadjoh jednog, 2022 godiste polovan 88 hiljada. Znaci nov je vjerovatno 100k :D
    https://olx.ba/artikal/63610536

12. dams82

dams82 Overclocker

Npr Mous vrijedi. Za original ne vjerujem.

13. nFare

nFare Komšija

Pa upravo je zato izmišljen varijabilni sistem :D
    Da je kanal dimenzioniran tako da na niskim obrtajima motora se turbo već vrti visoko. Ne pričamo valjda o nekadašnjim vremenima kad si imao eksploziju snage samo u visokim obrtajima, turbo rupa ne postoji unazad bar 15 g.

14. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Postoji, jasta nego postoji. VGT turbina je bolja ali ne uklanja rupu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

15. AggressoR

AggressoR Komšija

Ne pricamo o tim vremenima, ali turbo rupa jos uvijek postoji osim gdje imas turbo pogonjen elektro-motorom tako da imas trenutni odziv turba. I trubo rupu neces imati ako vozis vec na visokim obrtajima, na niskim ces imati.
    (osim opcija gdje imas dva turba, jedan manji koji se sto bi rekli PALI se na niskim obrtajima, i drugi VECI koji preuzima ulogu na visocijim obrtajima. Na manjem turbu ce uvijek turbo rupa biti manja, ali zato nema dovoljan protok za vecu snagu)

16. Haker

Haker Veteran foruma

Dzaba sto mi mjenjamo ulje svako malo kad su sva auta iz uvoza vozila na 30k

Reventon and ibran like this.
  17. dams82

dams82 Overclocker

Jbg, moramo i mi od nečeg živjeti

Haker likes this.
  18. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ne mozes da shvatis, performance auto koje je kostalo duplo vise od nekog dizel modela i ono osnovno, redovan servis, ljudi ne rade na vrijeme. Strasno. To vise govori o samim vlasnicima. Balavurdija kojoj je bilo bitno samo pun gas.

19. Haker

Haker Veteran foruma

Pa auto je "redovno" održavano.
    Nije flasnik kriv sto je fabrika propisala 30k interval. A i ko prati ovaj kanal može vidjeti kako se tamo auta održavaju u ovlaštenom i generalno kako loše održavaju.

dams82 likes this.
  20. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pa da, ali ako imas i malo pameti onda znas da je 15k max za ulje. Pogotovo kada je vec i starije auto i izaslo iz garancije.