Varijabilne lopatice (eng. Vane) i lopatice turba, nisam ništa pomiješao. Na niskim obrtajima su zatvorene, kako bi manja količina izduvnih gasova išla brže kroz uži kanal, kad se dignu obrtaji motora otvarač otvara lopatice da prođe veća dostupna količina gasova, idealno da turbo zadrži istu brzinu. Pa zato imaš linearno ubrzanje koliko god dodao gasa naglo, po tebi bi turbo motori imali isto ubrzanje kao električni, čim dodaš gas da leti
Ma samo na 10 kkm mijenjati/najkasnije nakon 12 mjeseci. Kad mi je Dževad iz TZ slao screenshotove poruka, koliko ljudi traži nove motore, shvatiš da nije skupo češće mijenjati i pokoji aditiv ubaciti. Barem za dizel motore koji su osjetljivi.
Litar ultra dpf 26KM, koliko može liqui moly biti jeftiniji od toga? Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Nema ubrzanje kao elektricni zato sto imas turbu rupu, turbo nema obrtaja u tom momentu. (slucaj naglog dodavanja gasa)
Koja vrijedi? Original od Apple ne. Nisam ni ja nikad bio za to da se kupuju ove od dolar sa ali-ja, ali originalne od proizvodjaca su uglavnom dobro precijenjene. I ne treba ti sigurno 100KM za kvalitetnu masku.
Kako zavrsise maske za mobitele na ovoj temi? btw ta maska od 100KM vjerovatno ima bateriju ili neki vid elektronike u sebi. Ne vjerujem da je samo silikon ili plastika.
Ne potcjenjuj pohlepu proizvodjaca Izvinjavam se na offtopic, samo sam se nadovezao na post kojeg sam slucajno ugledao
Kad smo kod pohlepe proizvodjaca, gledam jucer u Tuzli novi Megane, al kao elektricni SUV. Veze nema sa dosadasnjim Meganom, samo naziv. Na olx-u nadjoh jednog, 2022 godiste polovan 88 hiljada. Znaci nov je vjerovatno 100k https://olx.ba/artikal/63610536
Pa upravo je zato izmišljen varijabilni sistem Da je kanal dimenzioniran tako da na niskim obrtajima motora se turbo već vrti visoko. Ne pričamo valjda o nekadašnjim vremenima kad si imao eksploziju snage samo u visokim obrtajima, turbo rupa ne postoji unazad bar 15 g.
Postoji, jasta nego postoji. VGT turbina je bolja ali ne uklanja rupu. Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne pricamo o tim vremenima, ali turbo rupa jos uvijek postoji osim gdje imas turbo pogonjen elektro-motorom tako da imas trenutni odziv turba. I trubo rupu neces imati ako vozis vec na visokim obrtajima, na niskim ces imati. (osim opcija gdje imas dva turba, jedan manji koji se sto bi rekli PALI se na niskim obrtajima, i drugi VECI koji preuzima ulogu na visocijim obrtajima. Na manjem turbu ce uvijek turbo rupa biti manja, ali zato nema dovoljan protok za vecu snagu)
Dzaba sto mi mjenjamo ulje svako malo kad su sva auta iz uvoza vozila na 30k Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Ne mozes da shvatis, performance auto koje je kostalo duplo vise od nekog dizel modela i ono osnovno, redovan servis, ljudi ne rade na vrijeme. Strasno. To vise govori o samim vlasnicima. Balavurdija kojoj je bilo bitno samo pun gas.
Pa auto je "redovno" održavano. Nije flasnik kriv sto je fabrika propisala 30k interval. A i ko prati ovaj kanal može vidjeti kako se tamo auta održavaju u ovlaštenom i generalno kako loše održavaju. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Pa da, ali ako imas i malo pameti onda znas da je 15k max za ulje. Pogotovo kada je vec i starije auto i izaslo iz garancije.