All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. XTRage

XTRage Veteran foruma

Slobodno pogledaj par videa kako izgleda ispod poklopca ventila na 250k na autima koja su vozila 30-40k izmedju zamjena.
    O stanju lanca da ne pricam.

Znaju to dobro i proizvodjaci i vlasnici, ali briga ih jer nece voziti dalje od 100-150k, dotad nece crknuti.

90% auta je prvi vlasnik firma, firmi je cilj sto lakse odrzavanje flote, fabrika im ide niz dlaku debilnim intervalom, ostali proizvodjaci moraju pratiti jer nece nista prodati ako ostave interval 15k.

2. selvin

selvin Moderator

Ma znam, jesam igdje rekao da je to pametno? Ali ljudi kupe auto novo u garanciji i Balkancu krivo sto ga taj nije odrzavao duplo cesce nego po preporuci. Ima smisla? Meni ne.

Eto ti to radis privatno i jos 0.1% takvih koji vole to. Očekivat od prosjecnog kupca to je van pameti.

3. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Selvin je upravu, ja ne znam nikog da ode izmedju dva preporucena servisa da uradi jos jedan. To ko bas voli auta

Neraa and selvin like this.
  4. Haker

Haker Veteran foruma

Ja imam garažu, ulje kada mi se nakupi odnesem u Igman tamo ga prerađuju ili sta vec sa njim rade, uglavnom ima tu ta firma sretni kad donesem, meni se nakupi tri četiri boce i to je to. Da nije tako bi li bacio u kantu kanister, naravno da bi isto kao sto bi i svabo da moze. Znaci Bosnjo i nije bas tako prljav, zar ne?
    Kao sto rekog, odem kod majstora ganjam se za termin, krenem sam mjenjati. Odem u ovlašteni da zamjenim ulje u mjenjaču kaže ne mjenja se. Ja insistiram kaže nazvat ćemo te kad nabave dihtug od poklopca mjenjaca i naravno ne nazovu nikad ja sam zamjenim. Hoću da zamjenim ulje u kočnicama gledaju me kao da sam sa Marsa pao, pa opet ja. Sad i ne idem kod majstora osim kad bas ne znam ili nemam alata skonto da manje živaca tako trošim.

A maloprije si govorio sta mi znamo eto Bosnjo pametniji od proizvođača i da bi rado vozio 30k da toliko prelaziš, sta to znaci drugo osim da tvrdiš da je ok. Svaki polupismen majstor će reći da je to previše i to je to.
    Taj interval je u nekim idealnim uvjetima i opet je previše. Na kraju u svakoj knjizi piše osim ako auto ne koristiš i cijela lista tj lakše reći samo ako se vozi u idealnim uslovima.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

5. zoi

zoi Veteran foruma

Zato otvoriš oglas auta na 180k i poviš, svaki oglas piše prodaja samo za izvoza :) Žalosno je što naši ljudi kad vide u oglasu uvoz njemačka, uvoz švicarska itd konta to je kao iz fabrike, to mi daj pa onda treba pola auta promjeniti u godinu dana.

Haker likes this.
  6. selvin

selvin Moderator

Nije bila uopste diskusija ko je prljav, to si ti pokrenuo. Samo tvrdim da ljudi koji voze auto u garanciji nisu budale da mijenjaju van servisnog intervala i da ne bih ni ja mijenjao da prelazim 30k godisnje i da zivim vani i vozim novo auto. Da ga cuvam nekome drugom i da trosim 3k Eur na male servise godisnje? Nadji mi te budale da kupim auto od njih. To sto ti kazes "ja bih mijenjao sebi" je onih 0.1% koje sam spomenuo vec.

7. dino73n

dino73n Veteran foruma

A pazi sad ovo. Kamioni mjenjaju ulje na 80K km a motori prelaze po 2-3M km

Znaci kolicina ulja u motoru igra ulogu pa obrtaji na kojima je motor dizajniran da radi i na kojim obrtajima se na kraju vozi.

Sva danasnja ulja su izuzetnog kvaliteta. I interval od 30k uopste nije upitan ako su uslovi dobri.

Dosta danasnjih auta ima varijabilni brojac kilometara do servisa koji broji hladne startove broji hladne kilometre i broji DPF regeneracije i prema tome skracuje ili produzava servisni interval koji moze biti 3-4 hiljade km a moze biti i 25-30 hiljada zavisno od nacina eksploatacije konkretnog primjerka.

Onda ima veze i od motora do motora. Stari 1.6 HDI sa 3.8L kojeg sam imao u cmaxu samelje ulje za par hiljada i u katran ga pretvori dok recimo 3.0 TDI V6 sa 8.2L iz vw programa poslije 20k km ulje i dalje lijepo cisto i moze jos.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Last edited: Oct 6, 2024
    hurmash1ca, Mujka and dams82 like this.
  8. Mujka

Mujka Komšija

Slobodno se javi napiši nešto ponekad
    Nemoj da te strah ovih turbo stručnjaka hahaha

donjapa likes this.
  9. KingT

KingT Veteran foruma

Ne moze se porediti auto npr u Njemackoj sa 100k km i u Bih sa istom kilometrazom. Puni su oglasi u De auta koja su 2021 a vec presla 170k km, naravno to su leasing vozila pravnih lica koja su vracena nakon odredjenog perioda i zamjenjena novim.
    Ja sam nedavno uradio mali servis (svi filteri),ulje u kocnicama i inspekcijski pregled u Porscheu u Sa 501KM, u Njemackoj je min 550€. Stavili su Shell Helix Ultra 0w 20 i interval zamjene 15k km / 1 god.

EDIT: Narucio sam Pirelli Cinturato All Season SF3 225 45 R18, da skinem ove ljetne GoodYear Eagle F1 Asymmetric 5 koje su 2020 DOT.
    Cijena Pirellija 574€ na 6 rata po 96€.

Last edited: Oct 7, 2024
  10. XTRage

XTRage Veteran foruma

Ne znam da bih taj pirelli uzeo, jesu odlicni rezultati testova ali trose se prebrzo, isplatniji je michelin.

11. XTRage

XTRage Veteran foruma

Naravno sve tacno ali "ako su uslovi dobri" nije ispunjeno prakticno nikad, to bi bilo upalis, odradis 300-400-500km u komadu sa tempomatom 120km/h, ugasis. Pa sutra opet.

Ti varijabilni brojaci kilometara su isto mrljavi, u teoriji zvuci dobro, u praksi pouzdas se na senzore i softver sto je cesto losa ideja.

Jos su automatici danas podeseni da saltaju na 1500 obrtaja (a i manual vozi vecina tako), 90% dizela vozi sa pola litre ili litru nafte u karteru sto je dugorocno fatalno.
    Skoro je liku na 530d iskocila poruka parafraziram "nivo ulja previsok", zalio se u servisu, iscitali ECU, kazu vozio si samo 30% vremena iznad 2500 obrtaja, tvoja krivica.
    A ZF automatik normalne voznje u tom autu nece preci 2000 obrtaja gotovo nikad, znaci jos moras i na to misliti.

12. KingT

KingT Veteran foruma

Po setu me izadju 72€ skuplje Michelin CrossClimate 2, ne isplati se to mi skoro pa cijena montaze guma, mozda nekome ko prelazi 30k godisnje ima smisla , meni ne.

13. Haker

Haker Veteran foruma

Jos poredi sa kamionima. U kamionima sigurno ne stavljaju lanac od bicikla.
    Da hoće kao da ne mogu napraviti motor velike kubikaze sa manje snage sa kvalitetnim djelovima, to i u autima išlo milione.

14. dams82

dams82 Overclocker

Pravili su pa nisu prelazili nešto više nego ovi zadnjih 30ak godina sa turbinama i direktnim ubrizgavanjem. Npr golf2 dizel obični 1600ccm 40kw,pređe 200k hiljada i mora na generalku, bar karike zamjeniti. Golf3 tdi 1900ccm 81kw (duplo više snage), pređe pola miliona ili više ako je bolje održavan bez otvaranja motora. Potrošnja manje više ista. Postoji i sdi motor koji je imao 47kw,ali nije prelazio nešto više od tdi-ja do generalke.

15. AggressoR

AggressoR Komšija

Sve zavisi gdje je vozeno i u kakvih uslovima. Ulje ce biti gore nakon 10 000km predjeni u gradu gdje stalno imas gasenje i paljenje vozila, gdje 90% vremena motor radi hladan (nema idealnu temperaturu, voznje koje traju 5-10 minuta) nego neko ulje od 30 000km gdje je vozilo konstatno vozeno na otvorenoj cesti i gdje su voznje trajale 30 minuta i duze.
    Druga stvar, niko ne gleda koliko je SATI motor radio u tom periodu, ako svako jutro zaglavis u guzvi i vuces se 10 km citavi 30 minuta ili vise, to je gore nego da je motoru u tom periodu presao 50 km ili vise.
    Dalje, ako vozilo posjeduje dpf (sad ga imaju i benzinci), sto vozis po gradu to ce cesce radit regeneraciju, a poznato je da ce pri svakoj regeneraciji dpf-a dio nafte zavrsiti u karteru (ulju) a valjda znas sta se desava s ulja kad u njega sipas naftu.
    Onda vozilo jel na prostoru gdje je temperatura ispod 0 (oko nule) ili gdje je konstatno preko 20 stepeni.
    (gdje radnu dobije nakon 5-10 minuta voznje ili nakon 30 minuta jer je potrebno i kabinu zagrijati)

Tako da ta zamjena ulja nakon odredjene kilometraze je jedna od najgori nacina odrzavanja motora.

Kod mene na vozilu ima neki senzor kvaliteta ulja (valjda) koji mjeri kvalitet ulja konstatno ili racuna na osnovu broja regeneracija (preko dijagnostike pokaze % kvaliteta ulja, ako padne ispod 45% prijavi). I jednom mi se desilo da je vec na 8000 km poceo javljati da je potrebna zamjena ulja.
    (Vecinom gradska voznja bila, doba corone, cesto dpf cistila). Sad ova zamjena, nakon preko 16 000 km je zamjenjeno ulje, senzor nije javljao da je potrebna zamjena.
    (prvi 10 000 je napravljeno u godinu dana, ostali 6000 u manje od mjesec dana)

16. zoi

zoi Veteran foruma

Napravili ste čitavu nauku od zamjene ulja. Ko to još ima vremena i želje da toliko misli na auto?

17. XTRage

XTRage Veteran foruma

18. nFare

nFare Komšija

To je baš preuveličan primjer, ono kao za marketinga za često mijenjanje. Svakom svoje, neko živi po ps-u, neko rizikuje, neko zapušta dok pak neki imaju OCD :D, vjerovatno sve to leži negdje u sredini. Istina je da proizvođači podilaze firmama jer i u njemačkoj, nemam taj podatak ali ogroman procenat prodaje novih auta su pravna lica, kod kojih odluka o kupovini zavisi i učestalost tj. cijena servisa i održavanja. Fabrici je bitno da auto prebaci garanciju, šta biva poslije, to zavisi upravo od Bosanaca i sl.

19. zoi

zoi Veteran foruma

Ma daj, ne pretjeruj. Redovno mijenjanje i to je to, ne treba ga paziti kao malo vode na dlanu, ne voza niko od nas egzotična vozila nego sa trake kakvih ima na milione.

20. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ma pretjeruje se maksimalno, budi sretan ako nadjes auto kojem je radjen redovan servis, a ne duplo cesce od toga. Ovdje je obicno zamjena ulja fleksibilna tj kad odes na servis, pogledaju u kompjuteru koliko si pravio kratkih ruta a koliko dugih i po tome ti odrede kad je slijedeci servis. 15k ili 30k je max po tom fleksibilnom mijenjaju tj u idealnim uvjetima.