All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. mobsterc

mobsterc Overclocker

E jbg
    Pa sto onda placati i putarinu, neka idu starim putem ako 10ak min nije bitno.
    80 i 140 je skoro duplo razlika, mada bez obzira, kome je bitnije da dodje jeftinije a ne brze, nema ap nikakvog smisla. Predjes vise kilometara i platis 12 maraka putarine, za taj novac sa tim upaljacima od 3 litra moze platiti komplet put.

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

Doslo vrijeme da se na 5-6 litara gleda kao velika potrosnja :)

Ovo za ulje, ocito se nesto desilo medju proizvodjacima jer je i VAG promjenio specifikacije.
    Bas sam gledao u servisnoj knjizici, prvih par godina je bilo 5W30, onda dugo 0W30, sada 5W40...

3. Haker

Haker Veteran foruma

Ako uzmeš knjižicu vidjet ćeš da moze vise različitih viskoznosti, specifikacija ulja je skroz druga stvar

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

4. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

I kod mene je isto sa 5w30 na 0w30. Pitao mehanicara, oni tako preporucuju i gotovo.

5. ibran

ibran Aktivista

Nepisano pravilo, kažu što više pređenih kilometara recimo 250.000 do 300.000 kmide veča viskoznost5w40 preko 300.000 hiljada ide 10w40 razlog zbog ishabanosti motora.

6. dams82

dams82 Overclocker

Da, ali bude od početka preporuka za više varijanti međutim ovo za pežo je npr da je od početka samo jedno ulje išlo i u neka doba se sjetili da ga zamjene, znači revizija preporuke. A za VW ide 507 00 npr i uvijek bilo 5w30,a sad izašlo 0w30 isto sa 507 00

7. Haker

Haker Veteran foruma

To je drugo, ali vidim mnogi samo gledaju w brojku dok specifikaciju ne.
    Inače 507 specifikacija je top ulje, sad moderniji motori gotovo svi idu sa 0w tako da jest cudno sto je pezo stavio 5w u pola frke.

To da treba povećavati viskozitet je diskutabilno, ja bih se radije držao preporuke i redovnog mjenjanja

8. XTRage

XTRage Veteran foruma

Mora podebljati kad pocne trositi kilu ulja na par hiljada km kad zagazi 300k.
    Smanji potrosnju ulja pet puta na npr. 1.9 tedeju iz generacije golfa 4.

9. dmr

dmr Veteran foruma

Jedino sto ja nigdje nisam nasao 5w40 da je full sintetika, tako da derem 5w30’koje je isto preporuceno kao i 5w40.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

10. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

Ma ima 5W40 full synth

11. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ovo sto su meni nasuli 5W40 je full sintetika, VW Special G, 502 00/505 00 za auta bez dpf-a.

12. dmr

dmr Veteran foruma

Daj link

13. Reventon

Reventon Veteran foruma

14. dmr

dmr Veteran foruma

Ovo nije full syntetika!?

15. Haker

Haker Veteran foruma

A sta podrazumjevas pod "full sintetika"?

16. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa bukvalno pise full sintetika na tim uljima :D
    Ovo sto je okacio je synth technology, kao eto malo bolje od mineralnog laicki receno, a full je 'prava stvar' koje manje degradira, bolje podmazuje bla bla

17. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kakvo god da je na kraju, to je preporuka fabrike da se sipa. Opet kazem, ja ga nebih sebi uzeo. Sad kad su mi vec nasuli vozit cu do iduce godine, svakako ne prelazim puno. Onda nasuti kao prije sto su sipali, Longlife 3 0W30.

18. Haker

Haker Veteran foruma

https://blog.amsoil.com/are-all-synthetic-oil-groups-the-same-group-iii-vs-iv-vs-v/

Jednom u životu sve pročitajte biće vam jasnije kako zapravo se ulja klasificiraju.

Ukratko od ove tužbe svako ulje koje ima neki procenat sintetike moze se nazvati full synzetic osim u njemačkoj. Zato ako upratis tamo npr na mobil kanti ne piše full syntetic nego sinteze nesto zaboravio sam.

To vise nije ni bitno, sva ulja su danas brend svega i aditiva tako da jedino sto treba da te brine je da specifikacija odgovara tvom motoru.
    Brend, sve je to u pet deka od ovih boljih brendova. [​IMG]

19. Haker

Haker Veteran foruma

Btw ako vec hoćeš full sync ravenol je ima, samo pogledaj cijenu tog ulja [​IMG]

20. dams82

dams82 Overclocker

Ako piše full synthetic onda je potpuno sintetičko (mislim to je jasno), ali na većini piše synth, synthetic, synthetic technology, a to su mahom hydro Crack ulja.