AMD Navi / Big Navi

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Neso, May 21, 2019.

 1. Esh

  Esh HWB

   
  Lamagician likes this.
 2. Esh

  Esh HWB

   
  Lamagician likes this.
 3. Lamagician

  Lamagician Komšija

  Thx :)
   
 4. Esh

  Esh HWB

 5. dmr

  dmr Veteran foruma

  Da bas su sramota ove nove tehnike za aa koje ubacuju u igre, totalno zamute sve. Igra u kojoj je najbolje odradjen postprocesing aa je ghost recon wildlands, sa taa + slider za sharpening. Trebale bi sve igre prepisati aa primjenjen u wildlands, sto je najgore sam Ubisoft je unistio aa u nastavku breakpoint :D
   
 6. Esh

  Esh HWB

 7. Lamagician

  Lamagician Komšija

  Uzmem sa Amazona (jer mogu 30 dana vratiti karticu bez razloga) da probam/testiram 5700 XT od Sapphire, model Pulse koji je kao od skoro svih recenzenata preporucen odnosno ocjenjen s prilicno dobrim hladjenjem. I pod loadom kod mene izgleda ovako:

  Furmark 10 min gpu stress test:
  [​IMG]

  Metro 2033 Redux 30 min igranja:
  [​IMG]

  Mislim da je ova temperatura memorije nezadovoljavajuca, pa cak mozda i zabrinjavajuca? U svakom slucaju nije kao kod recenzenata. Da li odmah vratiti karticu nazad? :)
   
  Last edited: Oct 3, 2019
 8. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  Lamagician likes this.
 9. Picoooka

  Picoooka Komšija

  Memory temps su normala oko 80-85c ipak je to previse,.Probaj sa vecim RPM kao sto kaze Reventon i ako bude slicno stanje vracaj ti to.
   
  Last edited: Oct 3, 2019
  Lamagician likes this.
 10. Lamagician

  Lamagician Komšija

  Vecinom svi testiraju GPU i GPU Junction (hot spot) temperature a poneki samo GDDR6 temperature. Kod mene je sad na default BIOSu, bez ikakvih namjestanja, auto fan control defaultni i dobijam te rezultate. Recenzija GamersNexus daje malo povoljnije temperature za istu karticu:

  https://www.gamersnexus.net/images/...hire-vs-reference_rx-5700-xt-pulse-review.png

  Sa crashanjem isl. nisam imao problema, zapravo su perfomanse jako dobre, driveri su ok osim za jednu stvar koju sam primjetio da jos nisu rijesili a to je kada podignes RPM fanova, ne mozes ga vratiti nazad (spustiti obrtaje) dok ne restartujes PC.

  Jel moguce da je neka serija kartica isporucena sa losijim hladjenjem memorije ili jednostavno nije dobro nalego hladnjak? Ne razumijem kako razlika izmedju testiranih kartica i moje moze biti tolika? Nebitno je da li su system ventovi na 800 ili 1200 RPM i da li je case otvoren ili zatvoren. Uvijek je max 94C za GDDR6.
   
 11. Picoooka

  Picoooka Komšija

  Koja ti je memorija je li Micron ? Da ne bi previse dumao vrati ti nju. kad vec imas tu mogucnost jer sta ce biti ljeti na 30c + kada je sada ta temperatura.
   
  Last edited: Oct 3, 2019
 12. Lamagician

  Lamagician Komšija

  Micron. Zaboravih napisati, ovo je kod sobne temperature 24C. Dobro pitanje, sta ce biti kada bude sobna 27 :D
   
  Picoooka likes this.
 13. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  Mislim da termalna traka nije dobro nalegla na memoriju, znaju cesto stediti na tome.
   
  Lamagician and Picoooka like this.
 14. Lamagician

  Lamagician Komšija

  Moguce jer ako je optimum 95C, ja sam na granici s ovom karticom. Ocito covjek mora Nvidia GPU uzet :)
   
  Vedo and Picoooka like this.
 15. Picoooka

  Picoooka Komšija

  Ne znam sto ti je trebao ovaj izlet,ali hajde sad si nacisto sta uzeti :)
   
  Lamagician likes this.
 16. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  Ne treba odmah osudjivati AMD sto neki kinez u Saphire-u nije odradio posao kako treba. Sjecam se da su RTX 2080Ti crkavale isto zbog problema sa GDDR6. Limit im je 95 stepeni i ocito da proizvodjaci ne obracaju dovoljno paznje na hladjenje. Neki modeli u zadnje vrijeme cak imaju lose uradjeno hladjenje gpu-a, sto mi je neshvatljivo jer su do sada trebali hladjenje dovesti do savrsenstva.
   
  Lamagician likes this.
 17. Lamagician

  Lamagician Komšija

  Svakako da ne treba zbog toga osudjivati AMD. Ali ih treba osudjivati zbog jako lose izvedbe referentne karte koja se u svim prilikama pregrijava cemu je osim hladnjaka kriv i cip koji se ocito vise grije nego kod nvidie. Steta sto te temperature jos nisu dovoljno utegnute jer perfomanse su na mjestu i driveri imaju napredak. I htio sam se sa nvidie vratiti na AMD :)

  P.S. AMD sada osim Game Passa za tri mjeseca, nudi i besplatnu igru (Borderlands 3 ili Ghost Recon Breakpoint) uz GPU ili Ryzen 3000 CPU. Vjerovatno odgovor na Nvidia COD bundle.
   
 18. Lamagician

  Lamagician Komšija

  Na nekom stranom forumu sam naletio na temu gdje se nekolica zali na Powercolor Red Devil 5700 XT temperature memorije koje dostizu 93 stepena i naravno da su ljudi zabrinuti i razocarani jer ta ista kartica kosta 470 eura sto je vrlo mala razlika u odnosu na nvidia 2070 super karticu koju je moguce nabaviti za 520 eura.

  A ista ta Red Devil kartica je jako dobro ocjenjena od strane recenzenata i temperature od 93 stepena niko od njih nije zabiljezio.
   
 19. Picoooka

  Picoooka Komšija

  Uzmi igru i vrati grafu :D
   
 20. dmr

  dmr Veteran foruma

  kakva je provjetrenost kucista? Probaj bez bocne strane ako je temperatura niza za vise od 10C onda do kucista