AMD Navi / Big Navi

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Neso, May 21, 2019.

 1. Lamagician

  Lamagician Komšija

  probao sam vec i istu temperaturu memorije dobijem. inace kutija je meshify c, naprijed 2x 140mm koji uvlace i nazad 2x120mm koji izvlace zrak.
   
 2. Picoooka

  Picoooka Komšija

  Ma nema tu lijeka osim da je kao mirzet1976 pod vodeni blok odradis ili neki drugi gpu cooler.Nazalost RMA ti ne gine :(
   
 3. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  Niko ti nece priznati RMA zbog ovih temp na memoriji. Ja licno bih zadrzao kartu, rasklopio je i stavio novu termalnu traku na memoriju, to je par KM a ne gubis garanciju. Vjerovatno neki neki mem. cipovi nisu ni pokriveni i nemaju kontakt sa heatskink blokom.
   
 4. Lamagician

  Lamagician Komšija

  Sa 70-80% fan speed uspije oboriti na 82 temp memorije s tim da vise nije tih PC :(

  [​IMG]
   
 5. forzamilan

  forzamilan Veteran foruma

  Nekad davno kupio sam cini mi se Asus HD4870. Kartica je radila super ali temp su bile uzas. Skinuo heatsink pa to je uzas bilo paste nabacano kao malter. Ocistim stavim novu pastu na gpu memu itd temp spale za 20-ak stepeni...
   
 6. Lamagician

  Lamagician Komšija

  S obzirom da je s Amazona mogu u roku 30 dana vratiti bez RMA ili bilo kakvog objasnjenja...

  Steta za karticu, valjda sto sam ocekivao da bude ok s obzirom da su je recezenti nahvalili da drzi temp pod kontrolom. Da je drzim na 2200 RPM isto mi nema smisla.
   
  Picoooka likes this.
 7. Kingpin

  Kingpin Aktivista

  dosta je njih tj svi koliko znam sponzorirano od strane proizvođaca, tako da odavno im ne vjerujem ni rijeci. povremeno ce prikazati neki proizvod kao los ako im proizvođac ne posalje dzabe pa moraju kupiti, a cesto reklamiraju recimo greficku jednog proizvođaca na recenziji grafe drugog itd.. najbolje sto se moze je naci slike rastavljene karte i probati logicki zakljuciti jel cemu ili ne.
   
 8. Tyger

  Tyger Aktivista

  Ako je to baš ovaj model kartice vidi ovo, možda samo gornji heatsink nije fino poravnat sa donjim (ima posebni heatsink za memoriju) :
  Prebaci na 12:22
   
  Lamagician likes this.
 9. Lamagician

  Lamagician Komšija

 10. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  Mislim da je Saphire bolja od ovog modela. A kakve su ti cijene za RTX 2070 super?
   
 11. Picoooka

  Picoooka Komšija

  Znas li da li je kod nas u nasim radnjama ista situacija sa garancijom ako se skida hladnjak s grafe.Negdje sam cuo da se gubi garancija nedavno vjerovatno je suplja.
   
 12. Tyger

  Tyger Aktivista

  Po pravilu ako ima naljepnica na šarafima što drže hladnjak i ako ih oštetiš ili skineš gubiš garanciju. Ako se znaš sa osobljem iz radnje možeš se pretežno sa njima dogovoriti.
  Što se tiče EU ne znam kakvi su zakoni dok recimo u USA su odnedavno dozvoili da sam promjeniš/servisiraš takve komponente čak da su te naljepnice protuzakonite.
   
 13. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  Last edited: Oct 4, 2019
  Picoooka and Tyger like this.
 14. Lamagician

  Lamagician Komšija

  Mislis da je bolja po pitanju hladjenja?

  Pa imam opciju i za 2070 Super za 60-70 eura vise.
   
 15. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  Mislio sam zbog cijene, nisam gledao review. ROG Strix sa temperaturama je slicna ovoj Pulse tako da ne znam da ces nesto bolje dobiti sa TUF modelom. 2070 Super mi ne vrijedi toliko razlike, uzeo bih najjeftiniju od RX 5700 XT.
   
 16. Lamagician

  Lamagician Komšija

  TUF je upravo na akciji jeftinija za 10 EUR od Pulse..a inace bez akcije je skuplja 40-50 EUR od Pulse. Ne znam za 2070S, skuplja jeste 70 EUR, brza 7%, bolje hladjenje i kome treba RT :)
   
  Sicness likes this.
 17. Stihoklepac

  Stihoklepac Moderator

  Ja sam nedavno rođaku u inostranstvu pokušavao sastaviti ryzen 3xxx build sa navijem i niti jedna od 15 grafi nije imala non generic cooler.

  Inače vjerujem Gigabyte 3x windforce hladnjacima
   
 18. mirzet1976

  mirzet1976 Aktivista

  ovdje skineš more power tools software i modaš bios preko rega, mislim da bi trebao samo smanjiti napon SoC napon sa 1.2 na 1.05V tako bi se smanjjila temp za Hot spot i memoriju.

  [​IMG]
   
  Lamagician likes this.
 19. Lamagician

  Lamagician Komšija

  Hvala za info. Samo sam ocekivao da kartica radi bez ikakvih podesavanja s normalnim temperaturama. S obzirom da evo stalno dobijam temperaturu memorije 94 prilikom igranja a ne zelim rizikovati garanciju/povrat sve su prilike da cu karticu vratiti.
   
 20. Lamagician

  Lamagician Komšija

  Kolega s foruma spomenu da puno Gigabyte kartica ima problema sa cudnim obrtajima ventilatora - zvukovima. O navedenom problemu ima mali milion tema online. Steta za Gigabyte, sad ih izbjegavam bilo da se radi o AMD ili Nvidia kartama.