BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Esprit, Jun 5, 2013.

 1. Esprit

  Esprit Aktivista

  Uzeo sam telefon prije 2god. u BH telekomu na 24 rate, s prvim slijedećim računom mi nije došao PDV kao ni prva rata.
  2 puta sam išao u BH telekom i napominjao da mi ništa ne dolazi za telefon koji sam kupio i oba puta mi je rečeno da "ako nije sad došlo doći će na idućem računu"
  Na trećem računu također ništa nije stiglo i ja dignem ruke, kontam neću nikoga vući za ruku da mi dostavi račun da ga platim.
  Nakon godinu dana i 11 mjeseci dobijam račun od 700 KM, 40 KM je račun za telefon a ostalo je uređaj koji nisam platio i to iznos bez PDV-a.
  Danas sam otišao do BH telekoma da se dogovorimo da plaćam na rate, međutim oni bi da ja taj telefon platim u max 4-5 rata, što meni ne pada na pamet.
  Rata za telefon je trebala biti oko 27 KM, to sam potpisao, danas sam pristao da plaćam 50 KM jer toliko mogu, ali njima je to malo, oni bi da ja to prije isplatim.
  Sad razmišljam da ga nikako ne platim, u stvari ja sam u situaciji da ga ne mogu platiti na tako malo rata... Ako se ne varam zastara stupa nakon godinu dana, a meni ništa nije stiglo godinu i 11 mjeseci.
  Dobio sam savjet od jedne osobe da ništa ne plaćam jer nisam dužan, to je njihov propust i da mi nakon toliko vremena ništa ne mogu... Ima li pravnika na forumu da daju neki savjet?
   
 2. filip_sm

  filip_sm Aktivista

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  ja samo znam da koristim mobitel za koji je plaćena samo jedna rata i nikom ništa
   
 3. selvin

  selvin Moderator

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  Nek te tuze, sta te briga, njihova je krivica, ti si regularno placao racune :D
   
 4. NAILS

  NAILS Moderator

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  Nije on nista platio jer mu nisu dolazili racuni. Pa mu je sada dosao puni iznos telefona.

  Esprit Ja ti savjetujem da to platis kako znas. Pa makar otplacivao i po deset maraka. Idi u prostorije kod direktora poslovnice i pokusaj se dogovoriti. Vjeruj znaju biti fleksibilni. Reci fino da nije tvoja krivica niti si mogao placati bez računa.

  Zastare na tome garant nema jer je telefon na kredit samo se taj kredit nije placao. Mogu te dati na sud pa ces imati i sudskih troškova.
   
 5. Vedo

  Vedo Moderator

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  nema kod njih zastare. meni je neplaceni racun za dial-up dosao nakon par godina, i to uz prijetnju da ce me tuziti.

  Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
   
 6. Esprit

  Esprit Aktivista

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  @NAILS

  Hvala na savjetu, ja i jesam zato da platim, nekako sam uvijek razmisljao o tom telefonu i znao sam da ce kad tad doci potrazivanje.

  e sad sto kazes
  Jedan pravnik mi kaze da upravo u tome i jeste "caka" , da mi je npr. dosao racun a ja nisam platio 2 godine onda ne bi bilo zastare, ali posto mi nikad nista nije stiglo do sad onda se mogu pozvati na zastaru.
  Taj pravik je skoro polagao pravosudni i kaze da mu je ta materija jako friska te da mi ne mogu nista, sad opet ne znam, ne bi da imam pobleme sa zakonom ali opet ljuti me njihova bahatost pa da mi traze da ja sad platim telefon kako njima odgovara, a ne kako sam ja potpisao.

  Vidjet cu u ovo dan-dva sta cu, uglavnom hvala i svim ostalim clanovima na savjetima.
   
 7. senad_986

  senad_986 Komšija

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  Zastara nastupa nakon godinu dana u pogledu racuna za, u ovom slucaju, telekomunikacijske usluge, a nisam siguran da li nastupa i za kupljeni telefon. U svakom slucaju, vidi da se dogovoris s njima da platis u iznosima koji tebi odgovaraju - ipak si kupio i dobio telefon, a i ne isplati ti se eventualni srklet oko potezanja po sudu.
  Inace, fazon kod zastare je da povjerilac ne moze zahtjevati od duznika da izmiri obavezu, ali je ovaj i dalje duzan.
   
 8. dino73n

  dino73n Veteran foruma

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  Kupljeni telefon svakako treba platiti al ni slicujno tako kako oni zele jer njihova je greska sto ti nisu dostavili racun(e) na vrijeme. Najpostenije je da placas 27km kako si i potpisao.
   
 9. Pionir

  Pionir Overclocker

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  Zastara nastupa nakon 3 godine.

  Imas li Ugovor ili sta si potpisao kada si dobio taj telefon od njih?

  Imas li bilo koji pisani trag ponude telefona koji si uzeo ?

  Postoji nacin da nisi duzan platiti, a postoji nacin da bude gore nego to jest i to nije bitno da li se radi o BH T-com ili neko drugi.

  Edit. jos kada bi imao kakav pisani trag da si ti trazio da platis, bar email = extra ?!
   
 10. ibran

  ibran Aktivista

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  Trebao si ostavljati na stranu svaki mjesec ratu i sad bi izmirijo ovako iz građanske i moralne etike trebaš platiti aparat jer si ga dobio i isti si koristio.
  Dogovori se ljudski i plačaj kako možeš. Svakome se desi greška u životu,pa i tom nekom službeniku koji nije na vrijeme proslijedio plačanje telefona.
   
 11. h2o

  h2o Aktivista

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  Ugovor koji si potpisao je definisao obligaciju za tebe, ali i obligaciju za BH Telecom. Tako da prvo procitas dobro ugovor i sta u njemu pise. A tamo sigurno pise da ce ti redovno isporucivati racune, kako oni nisu to ispunili nije tvoja obaveza da zbog njihovog neispunjavanja snosis posljedice. Nemoj im dopustiti da te zastrase sudom.
   
 12. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  Pozdrav, hajde da i ja pokusam pomoci. Pitanje dao sam svom radnom kolegi strucnom saradniku u sudu, i on kaze otprilike sljedece: Posto si ti s njima potpisao Ugovor, i u njemu pise to sto pise, onog trenutka kad tebi nisu dosle na racunu od telefona rate, ti si trebao raskinuti Ugovor i vratiti telefon, jer BHTelecom kao potpisnik Ugovora isti ne postuje. Ti to nisi uradio (a usto ti nemas nikakav PISANI trag ili dokaz da si se ti njima uopste obracao i opominjao ih da ti ne dolaze rate za mobitel na racunu), nego si stavio prst i uho i nastavio koristiti kupljeni mobitel, bez obzira sto si bio svjestan kolika ti je rata i da je trebas placati. Znaci oni imaju osnovu za tuzbu, jer si ti svjesno prihvatio nedolazak tih rata na racunima od telefona, i to time sto nisi raskinuo Ugovor onog trenutka kad ga je BHTelecom posao krsiti. Njegov savjet je da ti od njih trazis na koji broj racuna ti da uplacujes te rate, pa onda uplacuj kako i koliko mozes (bez ozira sto oni traze da isplatis sav iznos na 4-5 rata). Ukoliko i dodje do tuzbe, vrijednost spora ce biti umanjena za iznos koji si ti uplatio u medjuvremenu (ako se odlucis na to, obavezno cuvaj uplatnice, jer ce ti one biti bitan dokaz ako dodje do tuzbe). Pokusaj saznati da li BH Telecom, odnosno direkcija zaduzena za grad u kojem zivis, angazuje advokate za svoje sporove pred sudovima (za podrucje Ze-Do kantona ne angazuju advokate, nego dolazi neki pravnik/ca zaposlena u BHTelecomu). To ti je bitno, jer ako se zelis kockati, i ako BHTelecom podigne tuzbu male vrijednosti za isplatu duga, i angazuje advokata da ih zastupa, platit' ces enormne troskove advokata (uz to taksa na tuzbu do 1000 KM+taksa na presudu, iznose oko 70KM na podrucju ZDK, pa i taj iznos treba dodati na 700KM duga+troskovi advokata) ako izgubis spor, a vrlo je vjerovatno da ces ga izgubiti. Takodjer, kad se govori o zastari, kad su u pitanju racuni za njihove usluge, oni zastare za godinu dana. Ovdje bi se moglo govoriti o zastari rate, a nikako cjelokupnog iznosa (lupam, prva rata je trebala doci na naplatu s racunom za 11. mjesec 2011. godine, i ona je zastarila s pocetkom 12. mjeseca 2012. godine, i tako redom), ali u to nisam 100% siguran.
   
 13. IdeMedoSumom

  IdeMedoSumom Aktivista

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  Evo i ja sam pitao jednog prijatelja pravnika. On kaze ovako: Ti nisi duzan placati sve od jednom, jer je bh telekom prekrsio ugovor. Dakle nemoj se bojati tuzbi jer ti nisu slali racune kao sto je navedeno u ugovoru, dakle ne mogu dokazati da su uopste potrazivali te mjesecne rate od tebe. Ti trebas biti saglasan da nastavis odnosno pocnes placati onako kako stoji u ugovori ali sa zakasnjenjem. Covjek mi je ovamo navodio i clanove zakona, pa ako treba i to cu napisat :)
   
 14. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  To sam isto i ja rekao, ali je on trebao otkazati taj Ugovor onog trena kad ga je BHTelecom poceo krsiti, sto on nije uradio, s cim se zapravo slozio s postupcima BHTelecoma. To sto rata nije dolazila na racunu, tebi ne daje za pravo da je ne placas, nego kad odes platiti racun za telefon, kazes na salteru molim da mi naplatite i ratu u tom i tom iznosu (rata pise u ugovoru), sto ce sluzbenik na salteru i uraditi. Tim bi bila mirna Bosna, rate bi uredno placao, imao bi dokaz o uplati, i to je to.
   
 15. Esprit

  Esprit Aktivista

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  Prije svega da se zahvalim svima koji učestvuju u temi.
  Sad sam iz BH telekoma i uložio sam reklamaciju na zadnji račun, a u kojem je čitav iznos telefona koji sam kupio na rate.
  Uglavnom napisao sam između ostalog da sam voljan, dužan i spreman platiti telefon ali samo onako kako je navedeno u ugovoru, i priložio sam im ga uz reklamaciju.
  Evidentno je da je propust njihov, ja sam svoje račune uredno plaćao a to što mi uz njih nije bio iznos rate telefona, to bi neko od njih trebao preuzeti odgovornost... U mojoj firmi bi uposlenik snosio posljedice, nikako kupac.
  Gospođa koja je preuzela reklamaciju me koliko sam vidio "razumjela" i kaže da ništa ne plaćam dok mi pismeno ne odgovore.
  Dođe li do tužbe jer telefon neću da platim mimo onoga kako je regulisano u ugovoru, mogu da se poselame što ću im išta platiti, pa bujrum neka dođu i plijene stvari.
  Nemam napismeno da sam im dva puta skrenuo pažnju da rate ne dolaze, mada imaju videonadzor u poslovnici u kojoj sam bio i ako čuvaju snimke mogu me vidjeti pa možda i sa usana pročitati šta govorim :)
  Javim vam kad dobijem odgovor.
   
 16. Esprit

  Esprit Aktivista

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  Žalba je uvažena, telefon cu platiti onako kako je regulisano ugovorom, tj. na 24 rate
   
 17. bhd

  bhd Veteran foruma

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  Brao:) sad je pitanje mozes li uzeti novi tel dok otplacujes stari ugovor
   
 18. Esprit

  Esprit Aktivista

  Re: BH Telekom i potraživanje nakon 2god.

  Pa dobro, to me i ne zanima s obzirom da imam Nexus 4 kojeg neću zadugo mijenati, a ako bi baš bio "proklet" i pored njega poželio nešto drugo onda bi išao na varijantu prodaja i doplata.