Elektricna vozila

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Esh, Sep 12, 2017.

Tags:
 1. Esh

  Esh HWB

  Link: http://www.bbc.co.uk/news/business-41231766

  Pitanje je samo da li je ovo dovoljno brzo čak i za Volkswagen.
   
 2. XTRage

  XTRage Veteran foruma

  Pa to je to, nije 2030. tako daleko :D
  Nerealno je ocekivati elektro verzije svih modela do 2025. i totalno nestajanje modela na fosilna goriva 5-10 godina nakon toga, za ovo drugo u EU je 2040. realniji cilj.
   
 3. Vedo

  Vedo Moderator

  Al ce onda profit drasticno da pada, nema vise deranja gu*ova za popravke/nove dizne, dpfove, turbine i ostala cuda. Imas elektromotor + bateriju i ciao.

  Sent from my SM-G935F using Tapatalk
   
 4. Esh

  Esh HWB

  I ovo je vise bacanje prasine jer evo 2018, a nemaju ozbiljan model koji moze napraviti 400 km na jedno punjenje..
   
 5. XTRage

  XTRage Veteran foruma

  Ah uvijek ce biti senzora, baterija, aktuatora, software update-a i sl. za naplatiti.
   
 6. donjapa

  donjapa Overclocker

  Taman kad bude vrijeme mijenjati Golfa za kakvog Passata GTE sa barem 300km da moze preci :D
   
 7. Bio_Sam_Zmijanac

  Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

  Nista cudno, efikasnost sus motora je od 25 do 40% iz neobnovljivog izvora energije, efikasnost elektro motora je preko 90%, plus procenat iz obnovljivih izvora, predstavlja veliki napredak za covjecanstvo. Sad ce se dici standardi kod autonomije i razvoja baterija, zaboravljate da su prvi sus motori mogli sa tadasnjim rezervarom goriva preci 150 km
   
 8. black

  black Komšija

  Evo slika Teslinog kontrolera za motor, hladen je nekom rashladnom tecnoscu (mineralno ulje ili slicno) jer ima tonu MOSFETa koji od 400V DC prave 380V AC za trofazne motore. Osim toga kontroler je zaduzen i za rekuperaciju. MOSFETi se kvare, jest da je to solid state komponenta ali se kvare. Ne kvari se to cesto ali moze crknuti. Bio je nedavno clanak o taksisti koji je presao 400k u Modelu S. Kontroler je zasarafljen za motor da bi se izbjegla potreba za debelim kablovima jer motor ima 320kW i vuce do 1000 A pri punom opterecenju.
  [​IMG]

  Sent from my SM-N930F using Tapatalk
   
 9. Haker

  Haker Veteran foruma

  Kvare se baterije. Tri ili četri godine i hajmo pljuni trećinu auta za nove.
   
 10. black

  black Komšija

  To nije bas tacno, do sad nema tacnih podataka ali trebala bi bar 10 god trajati. Eto gore sam naveo slucaj taksiste koji je presao 400k. Celije u bateriji su pojedinacno odvojene osiguracima i kad jedna celija vrisne samo izgori osigurac. Baterija se hladi da se ne pregrije a zimi grije da bi uvijek radila u optimalnim uslovima.

  Sent from my SM-N930F using Tapatalk
   
 11. kio

  kio Komšija

  Meni su te sve prognoze preoptimiscne :/ Mislim Svijet se brzo mjenja to stoji, ali ima da se muze hibridna tehnologija jos 10-15 godina. Znam da su velika zagadjenja prilikom proizvodnje baterija, s druge strane sada ta tehnologija izgleda primamljiva. Ali cim se poveca broj el. automobila povecati ce se i troskovi odrzavanja istih pocev od elektricne energije. Za Tesla X i S modele, superpunjaci su besplatni a za model 3 vec nisu. Drzave trenutno vrse subvensionisanje, ali nece to trajati vjecno. Ko hoce da koristi el. auto, sada je pravo vrijeme. Ja sam za hibrid varijantu dok se ovo dobro ne isplanira.
   
 12. Bio_Sam_Zmijanac

  Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

  Nisu, sus motori ce nestati kao crt monitori, kljucni trenutak je za to prekretnica. Na ovom stadiju razvoja glupo je uopste sto se koristi sus motor, za transport ljudi. Davno je trebao biti prevazidjen, naftni lobi je to blokirao. A da ne govorim o zagadjenju.
   
 13. kio

  kio Komšija

  Ma nemoguce je da potpuno nestanu. Toliko novca se utrosilo na downsize turbo benzinaca, da jednostavno se ne isplati ukinuti tu tehnologiju. Hibridi ce da vladaju sigurno 10 godina. Nisu sva trzista razvijena za elektro auta. Imas Fordov 1.0 ecoboost uparen sa elektromotorom, sta ti vise treba. Volkswagen GTE, Lexus i itd.
   
 14. lolak

  lolak Aktivista

  Svakako, ali ne moze el auto postat mainstream bez VW, GM-a, Toyote, Renaulta.. a niko jos od njih nema ozbiljan el auto u masovnoj proizvodnji ala Tesla.
   
 15. Haker

  Haker Veteran foruma

  Nema. Ulože lovu u novu platformu i riješe stvar. To mogu uraditi za 4-5 god ako im je volja. Motor sa unutarnjim sagorijevanjem je isti otkako je izmišljen, da nije naftnog lobija davno bi se vozili na struju ili nešto drugo. Pa prvi automobili su bili na struju :D
   
 16. Ninja

  Ninja Komšija

  Kakav ba naftni lobi, sve neke teorije zavjere u ovom narodu. Autoindustrija nije jedina kojoj trebaju bolje baterije, a njihov razvoj je prilično kilav već 100 godina. A baterije su najveća prepreka pri razvoju električnih vozila.
   
 17. Reventon

  Reventon Veteran foruma

 18. Almir

  Almir Komšija

  ako uzmemo da prije 10g nešto malo više nismo imali ni facebok ni yutube , danas teško zamisli život bez njih, po meni nije nerealno da se pojave takva vozila u narednih 10g, ako uzmemo brzinu napredovanja tehnologije.
   
 19. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Meni je lako zamislit zivot bez facebooka i youtube.

  Sent from my C6603 using Tapatalk
   
 20. Stihoklepac

  Stihoklepac Moderator

  The Hepek likes this.