Električni romobili

Discussion in 'Generalna diskusija' started by kvaju, Nov 12, 2021.

1. kvaju

kvaju Komšija

Na početku mi je bilo gejasto, no sad razmišljam o kupovini jednoga :D

voza li tko ovo, imate li preporuke nekih modela?

Uzeo bi nešto malo jači model, ono da more preko 100kg bez problema povući uza stranu, i baterija da bar može 50km, dali je to izvedivo?

Koji brand gledati, vidio sam da hvale Segway, i da ih ima dobavljivih i u BIH

2. NaLe!

NaLe! Aktivista

Vozio prošlo ljeto m365 pro, teta me pokupila na zebri (vozio 6-7kmh) i poslato dalje. Mišljenja sam da nije najsigurniji oblik prevoza, najviše zbog malih guma i nepripremljenih trotoara, ako ne znaš dionicu, svako malo silaziš i prtiš ga preko trotoara. Doduše, za učestale dionice 3-4km, meni puno bolje nego paliti auto.

Sam m365 mi se pokazao skroz stabilnim, vozio sam i po mokrom i po suhom, nisam uočio problem s balansiranjem i proklizavanjem. Uz manje brdo skroz kilavo (12% uzbrdica, brzina padne na 7-8km/h nakon 30m). Baterija bez problema 32-36km normalnije vožnje, u modu najveće brzine. Sporiji mod i eco sam samo uključivao kada bih nekome drugome dao skuter. Obavezno voziti s upaljenim prednjim i zadnjim svjetlom, a i kaciga nije na odmet.

kvaju likes this.
  3. Lamagician

Lamagician Komšija

Pridruzujem se savjetu za kacigu i svijetla.

Inace, vozim 2 godine M365 Pro i presao sam nekih 1200 km sa njim do sad. Nikada nijedan problem, pali, vozi, puni i samo svako 2-3 sedmice provjerim jel pritisak u gumama dobar. Sa punom baterijom uspijem preci 43km s mojom tezinom od 89kg. Ja ga koristim uglavnom za odlazak na posao (dnevno 18km), ponekad za za cas do prodavnice ili poste ali vozim u Becu po biciklistickim stazama tako da ne znam kako je za vozace u BIH, vjerovatno zavisi za koju dionoci se planira koristiti.

4. Haker

Haker Veteran foruma

Ja ne vidim kako se ovo može voziti po našim cestama i trotuarima. Ne kontam šta fali biciklu, ništa ti neće biti od okretanja pedala.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

aNaToMiC ! likes this.
  5. NaLe!

NaLe! Aktivista

Meni bicikl nije odgovarao, jer stanujem na 5. spratu, zgrada bez lifta, a lokalni jalijaši ne dozvoljavaju da išta ostane zavezano. Tako da mi je ova opcija najbolje odgovarala. Ovo ide lagano u gepek, ili da se uznese, 12kg. Mada iskreno, u jutro zna biti "zanimljivo" voziti kad je hladnije. Isplačem se redovito zbog naočara. Ja nisam napravio nešto pretjerano, oko 200km sveukupno za jednu sezonu.

Dobra stvar je što za m365 imaš strašno puno dijelova kod nas.

6. kvaju

kvaju Komšija

Ma najvise radi toga sto se ne usafunjam od znoja. Da krenem na posao, i vratim se s njim i po gradu cesto vozam sitne relacije poslovno da ne palim auto bezveze, jer poslje mi parking problem, jednostavno ga nema.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Lamagician likes this.
  7. iPlay

iPlay Komšija

Last edited: Jun 3, 2025
  8. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja imam el. skuter i mogu ti napisati malo iz svog iskustva.

Od ova dva,bolji je ovaj skuplj logicno i on je neki optimum a najvise zbog velicine tockova. To je najbitnije na romobilu...sto veci tocak,manja sansa da ces se razbiti ili zaplivati. Vidim da ovi imaju i gume na zrak, a Pro ima i amortizer,sto je isto plus. Kod mene je polutvrdi tocak i po plocnicima i neravnim povrsinama trese opasno i nije ugodno voziti.
    Sto se brzine tice ,ovo oko 25 km/h je sasvim ok i sa strane sigurnosti. Moj ide 30 km/h i prije 15 dana sam prvi puta pao sa njega,zaplivao...udario prednjim tockom u izbocinu od 7-8 cm i nabilo me na nos :D. Jesam se izgrebao malo ali mogao sam se i ozbiljno povrijediti,fakticki se pred kucom to desilo...tako da ti je moj savjet i da uvijek nosis rukavice sa onim zastitama na zglobovima a pozeljno i kacigu (biciklisticku).
    Ako te jos nesto zanima,pisi.
    I da,ako ti je put od posla do kuce iole dobar,bez vecih rupa i neravnina,do posla ces dolaziti zacas a uzitqk u voznji je jako lijep na romobilu,barem meni. Samo se mora biti dosta oprezan i pratiti situacija u saobracaju,pratiti pjesake,bicikle...ljudi ne cuju da im dolazis i znaju se nekada iz cista mira prebaciti sa jedne strane trotoara na drugu. Tako pjesackom stazom lagano i oprezno. Zvonce obavezno odmah kupiti i lagano zvonis kada ides

iPlay likes this.
  9. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

Zakonom je zabranjeno kretanje tom pizdarijom pjesackom stazom.

nivla and zoi like this.
  10. selvin

selvin Moderator

Ne sklanjam se ja nikom sto zvoni i vozi trotoarom ni bicikl nit romobil. Pogotovo kad s djecom hodam. Siroka ti cesta pa
    izvoli, nije trotoar za tog.

nivla, zoi and aNaToMiC ! like this.
  11. Tyger

Tyger Aktivista

Zna se za šta je pješačka staza, isključivo za pješake.
    Treba u ovoj oblasti a i u kulturi saobraćaja generalno uvest reda.
    Bicikli se voze i gdje može i gdje ne može, romobili (kamikaze) na svakom ćošku. Malo su "pješaci" i voze po trotoaru pa iz čista mira se spušta na pješački prijelaz i ulazi u kružni tok ili kroz raskrsnicu.
    Treba uvest obaveznu edukaciju u škole (kao što je u Njemačkoj bilo obavezno polaganje za vožnju biciklom) da se poznaju saobraćajna pravila.

nivla and aNaToMiC ! like this.
  12. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Nije u Njemackoj nista bolje pogotovo u vecim gradovima. Ne staje se ni na crveno na semaforu a kamoli pjesacki.

13. iPlay

iPlay Komšija

Hvala za feedback. Vozao sam ove BinBin ali su tvrdi i ne isplati se non stop.

80-90% puta od kuće do posla je pokrivena biciklističkom stazom (Dobrnja - Centar, Parkuša).
    Dolazi ljeto, problem sa parkingom. Plaćeni parking da ne govorim koliko je skup. I vrtim po glavi da li da uzmem. Išao sam i bajkom ali me nervira što čovjek dođe malo znojan na posao.

14. Haker

Haker Veteran foruma

Kod nas je poseban problem sto nema biciklisticke staze. Sarajevo je nesto i ima, ali hajde se usudi na cestu s tim.
    Ja imam jedan na poslu koristim ga da odem po kafu i td za voznju od 6km ne bih nikad to sranje vozio. Jedino onaj sto ima duple motore i anortizere ali on je skup.
    Radije biciklo pa pedalaj.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

15. Haker

Haker Veteran foruma

Pa ako imaš toliko staze mozes se i izvuci sa ovim jeftinim. Samo gledaj da su gume na zrak barem da ima neke amortizacije ali generalno neće biti ugodna vožnja od 6km

16. iPlay

iPlay Komšija

Ova ruta je pokrivena 90-95% biciklističkom stazom. Ako je prosječna brzina 20 km/h, potrebno je nekih 30-tak minuta.

17. Haker

Haker Veteran foruma

Zakljucani su na 25kmh ali se lako otkljuca na 30kmh tamo da ćeš i brze.

18. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ma to kod tebe je odlicno za romobila. Ako ima staza,onda ces i ti brze stizati,jer vozis predvidjenom dionicom.
    Sto se prilagodbe nasih gradova romobilima i biciklima tice,osim Sarajeva,sve ostalo je nula bodova i patnja je svima. Neki pisu ovdje da je zabranjeno ovo,zabranjeno ono...ali evo u mom gradu ja ne mogu voziti romobil cestom...jer usporavam i saobracaj i rizikujem da me ubiju. Iako kroz centar grada vozim,gdje je jednosmjerna i manje su brzine ali na glavni put je jako rizicno. Trotoarom se moze voziti,jer nema toliko pjesaka kod mene a kada ima,usporim,zakocim,zvonim,isto kao i sa biciklom.
    I nije istina da je patnja voziti i duzu relaciju romobilom...bas suprotno,uzivancija je,ako je put dobar. Ja tako u reklaksaciji napravim djir nekih 10ak kilometara po gradu.
    Nedavno sam se popeo sa romobilom ovim svojim na nase jedno izletiste i usput i najvisu nadmorsku visinu...zanimalo me ima li romobil snage da me uzvuce nekih 9 km konstantne uzbrdice i imao je,odvukao me na 692 m.n.v.
    Poslije je bio spust,gdje sam morao kociti,jer put nije bas cemu a i brzina nije bezbijedna. Ali vratio sam se citav :D

19. kvaju

kvaju Komšija

Ma romobil je vrh, ja sam nekih 7000km presao sa svojim segway g30 max, pa to je tenk, osobno prije bi isao na segway nego xiaomi radi kvalitete izrade.
    Posebnu pozornost kao sto kolega gore kaze obrati na gume ispod 10” ni slicajno, radi sigurnosti.
    Ima i noviji model od ovoga sa zmigavicima i amortizerima prednjim i zadnjim, ugodniji je za voznju sigurno, a nije puno skuplji od ovog mog.

Dobra stvar ovdje je sto u ovim gumama imas gel masu neku, i da na čiviju zgazis, izvadis je i taj gel je zakrpi i vozi dalje.
    Mana je jedino ta sto moras gume svako 7-10 dana pumpati, ako hoces max speed.
    Meni je 25km/h sasvim dovoljno za ovo, baterija skroz ok i snaga, 100kg uz dobru stranu moze povuci i to mi je isto vrh, kolega ima nekog xiaomi pro, i probao mog, kaze da moj bolje vuce uz stranu njega.

I samo gledaj da ima sto vise garancije i miran si.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

iPlay and zippoo like this.
  20. zippoo

zippoo Veteran foruma

I kod mene je skoro identican po izgledu tom tvom...Bird One Scooter,samo sto su gume polutvrde,nisu na zrak.