Pokazalo se da za dobru aerodinamiku zadnji kraj mora biti sto kompaktniji. To je Red Bull-ov recept. I McLaren je prosle godine bio lose upakiran, sad su to popravili.
Ma Ferrariju i svim ne mercedesovim ekipama je najveći problem PU. Teško da će se ove godine puno toga promijeniti, već je ovo postao recerpt: Imaš puno love, treba ti par godina da pokupuješ najboljke inžinjere, dominiraš par godina, ljudi se zasite i lagano se ekipa raspada.
Sta je PU? Onako volim F1 al ne zivim ga pa ne kuzim neke stvari a bilo bi lijepo znati o cemu se prica.
E nek ti moras biti svakom loncu poklopac. PU - power unit, jer sad nije vise samo motor sa unutrasnjim sagorjevanjem, nego se odnosi na cijeli sistem.
Postavljao sam ranije nekad ovaj video gdje je fakat lijepo i pojednostavljeno objasnjem princip rada danasnjih motora u F1, kod mercedesa je karakteristicno da je razdvojen kompresor od turbine odnosno nalazi se na prednjoj strani motora i tako ga ne zagrijavaju ispusni gasovi. Mislim ni ja ne kotam u čemu je kvaka sa pull rod sistemom. Koliko pratim F1 najbolji bolidi su bili push rod gdje je prepoznatljiv izrazen otklon "ruke" sto ide pod uglom. Kimi se jadan ubi sa ovakvim sistemom prednjeg ovjesa jer pull rod ima vece gibanje prednjeg dijela a time i manji mehanicki grip i podupravljanje, prednost mu je nizak centar gravitacije i dobra aerodinamika, čak se i Alonso koji bukvalno baca bolid u krivine žalio na nemiran prednji kraj. Samo treba pogledati Red bull 2009 gdje su isli toliko preko granice sa uglom ruke da je ona premasivala nos bolida koji je imao karakteristicne ušice, a bio je jedan od naboljih bolida svih vremena. Sigurno da ti genijalci u Ferrariju mogu dotjerati to do savršenstva ali čemu mučenje godinama sa tim... RB je ponudio fakat neke od tehničkih najboljih i najsavršenijih bolida svih vremena. Ovdje malo JA spominje razlog ostajanja na ovoj konfiguraciji. http://www.youtube.com/watch?v=t8nIcXN_MPk
Nije kamuflaza kad su svi sponzori tu. Samo poseban livery. Ne bih rekao da ce zadrzati. EDIT: Prvi dan nije ni gotov a Merc vec ima 120+ krugova. :smt005
@Ziks: Ne bih nikako rekao da to fino zvuci. Jest buka al fino nije. EDIT: Dobra usporedba bolida iz priblizno iste perspektive:
Nikad slicniji bolidi. Od tih 6 gore tri kratki nos, tri dugi. Williams i Ferrari debeloguzi, ostali bolje upakovani. Prednja krila i wingleti manje-vise copy/paste svi. I logo Alfe na Ferrari-u