Free software license - pomoc

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by Pionir, Aug 15, 2014.

 1. Pionir

  Pionir Overclocker

  Raja, poznato je da u BiH na racunarima nije dozvoljeno imati neovlasteni software, od samog operativnog sistema npr Windowsa do ostalih programa koji nemaju "free license" status.

  Prema navedenom molim da mi pomognete sa informacijama koji programi nisu "dozvoljeni" sa liste :
  Skype, Chrome, Firefox, Adobe PDF Reader X, Irfan View, CCleaner ...

  vjerujem da su mnogi besplatni, ali da li su "dozvoljeni" :|

  Kako se to moze provjeriti na nekom od programa, sta treba gledati prije instalacije itd ?

  Hvala
   
 2. donjapa

  donjapa Overclocker

  Svaki softver kojeg mozes preuzeti sa njegove stranice u besplatnom izdanju, i da to mozes dokazati, se mora karakterizovati kao "besplatan" softver.

  Naravno, to znaci da CCleaner koristis obicnu verziju, isto sa Irfanom etc.
   
 3. Reznor

  Reznor Overclocker

 4. Pionir

  Pionir Overclocker

  Ok, hvala drugari.

  Ako neko ima jos informacija, molio bi da javi ovdje, hvala.

  Vidim CC, Skype, Irfan su OK, ali ADOBE nema na ovoj listi, kao ni lista browsera...
   
 5. Reznor

  Reznor Overclocker

  Open source verzija Chrome je Chromium. http://en.wikipedia.org/wiki/Chromium_%28web_browser%29
  Od popularnih browsera trenutno jedini koji zadovoljava FLOSS uvjete je Firefox. Na osnovu njega je nastalo dosta derivata poput Flock i Pale Moon.
  Na Linux distribucijama ces primjetiti da ne dolazi niti jedna aplikacija koja nije u potpunosti free-to ne znaci samo da je besplatna vec i slobodna, drugim rijecima, dozvoljava i modifikaciju source koda i distribuciju.
  Tako recimo na Ubuntu moras naknadno dodati partner repozitorij da bi instalirao Skype, live cd ne dolazi s flash pluginom, vec tek nakon instalacije ako oznacis da zelis da se instalira ces ga moci koristiti itd.

  A na linku koji sam ti dao ima i lista browsera koja zadovoljava gore navedeno: http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Free_web_browsers
  Vjerovatno za neke nisi cuo, jer nisu dostupni za Windows.
   
 6. Pionir

  Pionir Overclocker

  Da, prvo puno ti hvala drug, drugo sam danas nesto malo citao o tome, pola nisam razumio ... :)

  OS je Windows i sa njim je dosao IE, ali Chrome sam ja instalirao :?

  Ne razumijem sta podrazumijeva modifikaciju source koda i distribuciju ?

  Ako neko bude nasao Zakon BiH volio bi da procitam sta tu pise ...

  Koliko vidim Chrome i Adobe su visak :|
   
 7. Reznor

  Reznor Overclocker

  Source kod nije ni bitan ljudima koji nisu programeri. Sve i da ga imaju, nista im ne znaci gomila linija i fajlova sadrzana unutra :D
  Dakle, Windows aplikacije su najvecim dijelom zatvorenog koda. To znaci da imas krajnju izvrsnu .exe aplikaciju i ne znas sta se unutra nalazi (odnosno ne znas sta je sve bilo potrebno da ona nastane). Ti je mozes dalje proslijediti ako nije vezana licencom (pretpostavljam da uz svaku aplikaciju dodje i readme u kome pise sta se smije s njom raditi a sta ne). Obicno ne smijes dijeliti kupljeni software, a i cesto je ta licenca jednokratna.
  Sto se ovih drugih tice, one su nesto sasvim uobicajeno na Linux distribucijama, i da bi se mogle koristiti mora se napraviti izvrsni fajl, sto je Windowsu .exe to je na Linuxu binary i moraju se prethodno kompajlirati (tako nastaju i Windows aplikacije, razlika je samo sta se dobije kao rezultat te operacije). Posto imam asistenta na ovom forumu, ne zelim da sad idem u detalje, jer ne bih volio da negdje pogrijesim u koracima :D
  Ali tebi to nije ni bitno. Bitno je znati da se taj kod moze izmjeniti i poslati drugima, cak mozes i koristiti kod da napravis svoju aplikaciju koja je bazirana na toj (tzv. forkanje, neka pravila etike nalazu ako napravis poboljsanu verziju aplikacije ili neku slicnu pozeljno je navesti od koje je aplikacije nastala ta aplikacija) ili cak da je stavis kao svoju (github recimo cesto sam detektuje od koje aplikacije je fork nastao ako tu objavis svoj kod). Cak ni svi Linux korisnici ne rade kompajliranje, jer je taj posao uglavnom vec obavljen na vecini distribucija, ali je ono moguce na svakoj distribuciji. Ali oni vec gotovi paketi koji zadovoljavaju ovo sto sam ti spomenuo, dakle osim izvrsnog fajla imaju dostupan i source (tj. izvorni) kod i besplatni su, sigurni su za dalju distribuciju.
  Primjer mozilla source koda: https://github.com/mozilla/source/
  Osim toga, vec je opisano na wiki stranicama iznad.
   
 8. kvaju

  kvaju Komšija

  Umjesto Adobe readera mozes koristiti foxit, on je meni defaultni pdf čitač vec godinama.
   
 9. forzamilan

  forzamilan Veteran foruma