Intel Discrete GPU / Arctic Sound / Xe

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Ragnarok, Dec 3, 2017.

  1. Ragnarok

    Ragnarok Aktivista

    Intel se poslije dugog vijeka vraća na scenu diskretnih GPU rješenja i time se otvara novo poglavlje tržišta grafičkih kartica. NVIDIA će dobiti izuzetno ozbiljnog konkurenta koji je finansijski nadmoćniji u svakom pogledu:

    Originalna vijest:
    https://www.bug.hr/komentar/intelove-diskretne-graficke-kartice--pokusaj-broj-3-1320

    Ovo me jako veseli jer AMD već duže vremena ne može konkurirati NVIDIi a to nas je moglo koštati u budućnosti jako mnogo, čitaj monopol.
     
  2. Esh

    Esh HWB

    K'o da je jučer bilo kad smo diskutovali na forumu i sajtu oko nadolazećih Intel GPU-ova i kartica, da bi na kraju ta inicijativa propala..
    OK, sad imaju Raju, vjerovatno će imati i neki dogovor oko licenciranja IP-a sa AMD-om ili slično, ali ja i dalje ne vidim nešto da će se Intel baciti na kartice, već da će raditi više oko integracija uz desktop i mobile procesore. Drugim riječima, mislim da je gotovo nemoguće da Intel u naredne 3-4 godine ima konkurentnu mid ili high-end diskretnu karticu.
     
  3. zippoo

    zippoo Overclocker

    djeluje zanimljivo ovaj tekst sa big.hr...mada tu sigurno ima puno stvari iza kulisa...jer ko pusta glavnog covjeka za razvoj konkurenciji,bez ikakvih klauzula,obestecenja i cega sve ne,sto koriste pravnici u velikim korporacijama

    i kako ja ovo shvati,ovdje glavnu i kljucnu ulogu ima odjel za proizvodnju grafickih cipova,jer on opsluzuje mnoge sa cipovima
     
  4. BiceBolje

    BiceBolje Komšija

    Budućnost je integrirana...
     
  5. Sena

    Sena Veteran foruma

    Zanimljivo.

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  6. lolak

    lolak Aktivista

    U najboljem slucaju krajem 2019. da vidimo nesto..
     
  7. Esh

    Esh HWB

  8. Esh

    Esh HWB

  9. Neso

    Neso Komšija

    Ne bih se mogao zaklet da ce odmah biti apex konkurencija Nvidi, medjutim sve je moguce, Intel je to. Od korporacije koja pravi preko 60 milijardi na godisnjem nivou, svasta se moze ocekivati. Imaju top inzinjere, Raja je vec tu, uz pravi tim mogu svasta postici. Sa budzetom nemaju problema... Ako Intel udje u high end GPU trziste, AMD se trzne i 7nm Navi dostavi ocekivano (sto se nadam da hoce), Nvidia bi opet mogla da pocne da stanca kartice svake godine :D Ovo sto rade sa Pascalom i muzu gamere dvije godine, nije udure... Fale oni dani kada je AMD bio jaka konkurencija. Vise bi volio da se AMD vrati staroj slavi u GPU segmentu, nego da dodje Intel sa svojim GPUovima, jer ce im kartice biti precjenjene to nebesa.
     
    Sena likes this.
  10. dmr

    dmr Veteran foruma

    Ma prvo fali igara koje bi zahtijevale nove kartice pa tek onda kartica. Za koju to igru treba nesto bolje od pascala, ili bolje reci 980ti? Nista se ne mijenja na polju grafike vec 3-4 godine, kao da je forsiranje 4k rezolucije zaustavilo razvoj grafike u igrama pa je sad samo bitno da je 4k a ne kakva je grafika.
     
    Vedo likes this.
  11. Neso

    Neso Komšija

  12. Neso

    Neso Komšija

    Reventon and Esh like this.
  13. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Masala, da hoce barem malo konkurencije uvesti.
     
  14. Neso

    Neso Komšija

    Ima Raja jak tim inzinjera iza sebe i haman neogranicen budzet. Vjerujem da ce biti solidna konkurencija Nvidi. Imati cemo AMD za mid range GPU-u solucije, Intel i Nvidiu za high end, ako se Intel plasira u high end, a vjerujem da hoce.
     
    Last edited: Aug 15, 2018
  15. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Imaju novca da kupe Nvidiu i AMD zajedno, bitno je dovesti sposobne ljude. Eto Raja se prodao, sljedeci je Janseng, kazu kupit ce mu novu kozu jaknu :D
     
  16. Neso

    Neso Komšija

    Nece Jensen nigdje, on je jedan on 3 osnivaca kompanije :) haha a fakat je sega vise sa onim jaknama :D Mozda pocnu radit i Nvidia koznjake :D
     
  17. Neso

    Neso Komšija

    Esh likes this.
  18. Neso

    Neso Komšija

    Arctic Sound becomes Intel Xe

    Today Intel announced that their upcoming 2020 GPU architecture is codenamed Intel Xe (or Xe). This name simply replaces rumored ‘Arctic Sound’ or ‘Gen12’.

    Sadly, not many details were revealed about the architecture itself. During the Architecture Day, Intel stated that Xe will use 10nm fabrication technology. Intel further confirmed that Xe architecture will span across the whole market, including integrated, data center and consumer products. The last two will be developed as two separate microarchitectures.

    [​IMG]

    https://www.techpowerup.com/250576/...-open-to-challenge-the-geforce-radeon-duopoly
    https://videocardz.com/79325/arctic-sound-becomes-intel-xe
     
    heroic and Esh like this.
  19. Esh

    Esh HWB

    Interesantan je i ovaj upgrade za integrisani gpu, najavljuju duplo bolje performanse za slijedecu generaciju tokom 2019.
     
    heroic likes this.
  20. heroic

    heroic Komšija

    Moje misljenje je da Intel ima puno veci potencijal na tom trzistu, low end discrete GPU su nestali sa trzista, integrisani su to pojeli, ja bih to pojacao da ide skroz da pokrije do mid-range grafike.