Kvalitetan zrak

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Stihoklepac, Feb 21, 2019.

?

Da li mislite da će se u vašoj sredini popraviti kvaliteta vazduha u narednih 24 mjeseca?

 1. Da

  3 vote(s)
  7.3%
 2. Ne

  36 vote(s)
  87.8%
 3. Nisam siguran

  2 vote(s)
  4.9%
 1. Bio_Sam_Zmijanac

  Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

  Mujka likes this.
 2. Mujka

  Mujka Komšija

  ja sam stava da nema puno efekta od ovih uredjaj sto ko fol ciste zrak
  mozda da covjek ima u svakoj sobi uredjaj ok
  ali da stan od 70-80m2 sa 3 - 4 prostorije moze ocistit jedna uredjaj to nema sanse
   
 3. BiceBolje

  BiceBolje Overclocker

  Pa odakle ideja da može? Ja imam u spavaćoj i dnevnoj. Osim kad je loše vani, posebno se primjeti nakon što je rerna radila, indeks zraka zna otići i preko 400, i ovaj 3H koji imam u dnevnoj "navijem" na maksimum i definitivno očisti mirise a vjerovatno i ta nevidljiva govna.
   
 4. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  I meni je to bas cudno, nema logike al nikako. Pa stan u Zagrebu toliko kosta. Sigurno nikad necu kupit stan u Tuzli, nema teorije.
   
 5. Mujka

  Mujka Komšija

  pa vecina raje uzme 1 i misli to je to :D
   
 6. Eldorado

  Eldorado Komšija

  Meni je bilo bitno da kod roditelja zrak cigara uvuce da nisu u smogu kad kafu piju :D

  Nije loša spravka, u svakom slucaju.

  Sent from my Mi 9T using Tapatalk
   
 7. BiceBolje

  BiceBolje Overclocker

  Ah da, ko je pušač i nema neku spravu da izvlači zrak vani... mislim da je to 'must have'. Dobar je i za prašinu, dlake, mikrobe... život je kratak da udišem loš zrak dok sam doma.
   
 8. NaLe!

  NaLe! Aktivista

  Senzor koji koriste je jako osjetljiv na vlagu u zraku, tako da ovaj podatak nije ni blizu tačan. Kod mene vazda pobudali 3H kada nebulizator upalim koji je 3m od prečišćivača.
   
 9. BiceBolje

  BiceBolje Overclocker

  Može bit, može bit, ali rerna definitivno oslobađa zagađenje koje je možda i gore nego ono što je vani. Čistio sam je više puta... nije baš lijepo :D

  Također, gledao sam nekog entuzijasta za ove uređaje, veli da ove automatske postavke s niskim obrtajima nemaju nekog smisla. Radije pusti sat vremena na max, a ne da je upaljen 5 sati na automatik. Tako i radim.
   
 10. NaLe!

  NaLe! Aktivista

  Preporuke za veličinu prostoje su gluposti, zbog cirkulacije zraka, pa tako i niski obritaji. Možda je tu u "okolini" i čisto, ali nema strujanja zraka, efektivno čistiš par kubika zraka. Situacija je nešto bolja u zimi, zbog radijatora ili bolje ko ima podno grijanje.

  Nije loše koristiti njihovu Home aplikaciju. Tu se može naštimati da npr. ako je AQI > 45, ide na full ventilator i slično. Istina, prečišćivač uhvati štošta, primijetio sam to čisteći par puta sam filter, vidljiva je prašina na njemu.Međutim stanujem u Lukavcu, pa možda nije neko mjerilo.
   
 11. selvin

  selvin Moderator

  Ja sam u Automation podesio da se preko 40 pali i ukljucuje manual mode, gdje sam ja podesio koliko jako vent radi, nije na max ali dovoljno jako. A ispod 15 ili 20 da se vraca na auto. Dodatno sam po noci stavio da ide od 23h u night mode, a od 8 ujutro na auto. Tako nekako. Uglavnom moze se sve namjestiti.
   
 12. BiceBolje

  BiceBolje Overclocker

  A u spavaću sam uzeo jeftini Tesla Air 3, ili kako se već zove. I on ima neku aplikaciju, uopšte se ne zamaram njegovim AQI senzorom, znam da ne može valjat, nego radi nekoliko sati dnevno na maksimumu i to je to. Ovo im je prva sezona, valja provjerit šta je filter sve uhvatio. Ono što sam već spomenuo, najveće skokove sam primjetio kad se pita ispeče pa otvorim rernu... čak je kuhinja i odvojena, ali samo što su vrata otvorena, dođe sve do samog kraja dnevne.
   
 13. selvin

  selvin Moderator

  Trebam uzet novi filter, je li onaj zeleni najbolji? Tako sam procitao...
   
 14. Haker

  Haker Veteran foruma

  Meni malo ovo nije jasno. Mislim ne može škoditi ali džaba kada izađeš vani na stotinu puta gori zrak
  Evo kolega kaže da je dobro što čisti zrak od cigara, a valjda je pušenje veći problem.

  A i ovo zagađenje mi nije nikako jasno. Hajde vi što živite u gradovima koji su oduvijek bili prljavi, ali npr kod mene se od rata ljudi primarno griju na drva i zagađenje nije nikad bilo problem do prije par godina, sada odjednom zimi zrak katastrofa. Opet je daleko bolje od Sarajeva npr ali svejedno navečer kolje za grlo.

  Sent from my SM-G950F using Tapatalk
   
 15. Hellas

  Hellas Aktivista

  Evo slican slucaj u Brodu koji je mali grad, prosle zime bilo je jedno 10tak dana bukvalno vidis zut smog vani, a to nije bilo tako ni kad je Rafinerija Nafte radila. One postaje za kvalitet vazduha u Slavonskom Brodu poludile, medjutim klasika, tamo proglasili opet Rafineriju za krivca, ovamo niko nije ni trazio ga... I tako cekas da vjetar dune.
   
 16. selvin

  selvin Moderator

  Pa dobro, ali si kod kuce opet najveci dio vremena, cak i ako samo prespavas. Ako je otrovno vani, ne moras se vala trovat i u stanu/kuci.
   
  BiceBolje likes this.
 17. BiceBolje

  BiceBolje Overclocker

  Jesi siguran da nema par komšija koji naruče najlošiji ugalj i tomu slično?
   
 18. Haker

  Haker Veteran foruma

  @BiceBolje Konjic je mali grad, sve drva. Drugaciji je smog nego npr u sarajevu, po danu ga i nema, samo navecer se osjeti garež.
   
 19. BiceBolje

  BiceBolje Overclocker

  I Visoko je, a specijalci uglavnom ugalj lože, i još se ponose time.
   
 20. Haker

  Haker Veteran foruma

  Lpse kako god. Kada vidim drva svuda oko zgrada i ljudima ispred vrata, isto jedno veliko cigansko naselje. A đta se šume posjece i, i ne znam odakle više ovolika drva.