Kvalitetan zrak

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Stihoklepac, Feb 21, 2019.

?

Da li mislite da će se u vašoj sredini popraviti kvaliteta vazduha u narednih 24 mjeseca?

1. Da

4 vote(s)
    9.3%
  2. Ne

37 vote(s)
    86.0%
  3. Nisam siguran

2 vote(s)
    4.7%
  1. selvin

selvin Moderator

Pa upravo to sam i ja napisao, novi virusi za njega, nije se zbog cumura razbolio jer je u Sarajevu 2 mjeseca. Posljedice od zagadjenja se ne vide kroz mjesec dva, vec dugorocno kad si izlozen stetnom zraku. A i to ti opet treba virus, neces od zraka dobit upalu pluca. Logicno da ce pomoci ako se maknes iz takvog okruženja ali ako dodjes u takvo okruženje neces dobiti upalu pluca odmah ko sto Tale navodi.

2. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Ako je incidenca zaraze virusom veća u zagađenim sredinama, zašto zdrav čovjek ne bi bio više izložen virusima i bakterijama i bio češće bolestan u odnosu na sredine sa čistim zrakom. Kolega je došao u aprilu i u toku zime ovdje fasovao dvije respiratorne bolesti. Čak je u te dvije prethodme godine često putovao u Afriku (Cape Town) u zimskom periodu i nikad nije fasovao respiratorne bolesti, kaže da se iznenadio koliko često ovdje ljudi obolijevaju od respiratornih bolesti.

Last edited: Feb 9, 2025
  3. selvin

selvin Moderator

Slažem se, samo sto zdravi ljudi koji su već bili izloženi tim virusima ne dobijaju upalu pluća čim dodju u zagadjen zrak. Ko nije bio izložen tim virusima (kao taj kolega), taman da je AQI 0 moze zaglaviti isto kao da je AQI 200. Tih mjesec-dva izlozenosti losem zraku i nije bas da ce uticati toliko da te zakuje za krevet ili ne. Efekti se vide dugorocno, u tome je fazon. Isto kao da kazemo zivio covjek u Australiji 25 godina nije pusio, dosao u Sarajevo, ispusio 2 kutije i kroz 2 mjeseca rak pluća.

4. Bio_Sam_Zmijanac

Pa nije bas tako, nece dobiti rak pluća za dva mjeseca, vec za 20 godina izloẓ̌enosti ali će kratkorocno dobiti druge bolesti viruse i bakterije, stafilokokne infekcije, pneumoniju, kroz vodu hepatitis, zato kad se putuje u jako zagađena područja, vecina se vakcinise, za BiH se preporucuju vakcine takođe.
    Evo ti fin članak. Ipak kod nas umiru ljudi od zagađenja zraka uveliko.
    https://sarajevotimes.com/polluted-air-in-bih-causes-over-3300-deaths-annually/
    Ali Selvine ti si stručnjak za sve, neću se više raspravljati.
    Ti si upravu vjeruj, ja sam glup.

AggressoR likes this.
  5. selvin

selvin Moderator

Pa nece to sve dobit od zraka. I vakcinisanje kad ides u druge zemlje se radi zbog nepoznatih virusa s kojim nisi imao dodir. Tako kad turist iz Australije dodje ovdje, dobice gripu ili upalu pluca i u Varešu gdje je AQI nizak ako dodje u kontakt s virusom, a hoće. U tome je poenta, nije mu Sarajevo dalo upalu.

6. Bio_Sam_Zmijanac

Samo ti meni objasni zasto u zenici imas 1500 oboljelih/100.000st u odnosu na mostar 500 oboljelih/100.000st od respiratornih bolesti godisnje, a slicni su po velicini i gustoci naseljenosti i broju stanovnika.

7. selvin

selvin Moderator

Ne znam za te tačne brojke, ali sasvim je logicno. U Zenici teška industrija bila desetljecima i zagadjen zrak, a u Mostaru totalno druga klima i oduvijek cist zrak. Zar smo kad to dovodili u pitanje u ovoj raspravi?

Rasprava je bila vise na temu: Je li se Mostarac razboli cim dodje u Zenicu? Ne.

8. Bio_Sam_Zmijanac

Neću više, jer sam sebe stalno pobijas, ako Mostarac dođe u Zenicu, ima 3x vise sansi da se razboli od respiratornih bolesti, isto tako i ako Zenicanin ode u Mostar ima 3x manje sansi da se razboli od respiratornih bolesti i to su fakti.
    Ne znam sta ti pokusavas da dokazes, ali nije ni bitno, upravu si Selvine 100%. Neces da priznas da ce se u zrakom zagađenim podrucjma lakse zaraziti virusom jer se isti lakse prima zbog ostecenih pluca i lakse siri među populacijom.

9. selvin

selvin Moderator

Lijepo pise "Slazem se" s tim dijelom:
    https://forum.hardwarebase.net/index.php?threads/kvalitetan-zrak.35131/page-14#post-627094

10. Mujka

Mujka Komšija

11. mobsterc

mobsterc Overclocker

Izvini, ali ja ne znam sta imamo tu osim marketinga. Ne valja iq air od 1k$, i onda prodaju svoj za 1k$, nas valja, mi nismo komercijala. Ne znam da sam odavno naletio na ofirniji sajt :D

12. Mujka

Mujka Komšija

13. mobsterc

mobsterc Overclocker

sminka grafovi bazirani na trust me bro principu, nemam apsolutno nikakvog razloga da povjerujem ijednoj tvrdnji stranice koja prodaje svoje prociscivace blateci druge
    to je ovaj fazon

S druge strane, da ne bude da slijepo vjerujem ostalima, to je ventilator i filter, nema neke pameti. Koliko neko skonta dobar filter, toliko ce biti i efikasno, s tim da nema tu odavno neke posebne inovacije, hepa, carbon hu ha, kada je velika zagadjenost vani, ne mozes ocekivati da otvoris prozor i ovaj ti kao procisti to zacas. Na 5min otvoren prozor treba pola sata sat da smanji broj cestica.

Last edited: Feb 10, 2025
  14. Mujka

Mujka Komšija

imaju čak DIY varijantu koja je dosta bolja od xiaomi-a

15. mobsterc

mobsterc Overclocker

zaboravio si dodati (po njihovim testovima)
    Tako i amd objavi da je 50% brzi sa 7900xtx od 4090 za deepseek pa onda za heftu nvidia objavi da je 112% brza od 7900xtx, i ti povjerujes onome koga vise volis, pa jel :D

Ali evo, ako nista mozemo da obucemo carape u zavisnosti kakav nam je vazduh vani
    https://smartairfilters.com/en/product/aqi-socks/
    Bitno je da se nesto desava
    Not only are these socks fashionable, but they also serve as a practical tool to inform you and others about the air quality of the day.

16. SpookyMoO

SpookyMoO Komšija

Ja nesto čisto sumnjam da ovi pročišćivači ili kako ih vec zovemo ista pametno rade osim što mi skupljaju prašinu na filteru. Mislim da je sve ovo marketing i prodaja magle

Sent from my galaxy s23

17. Bio_Sam_Zmijanac

To sam ja govorio, izlozenost visokim koncentracijama pravi mnogo štete i tu ti niko neće pomoći, purifieri su dobra stvar, ali siđeš u pekaru po hljeb i 600 AQI u Sarajvskog zraka ti napravi za minutu više štete nego 20 dana teturanja po stanu sa purifierom, a ta šteta je ogromna. A ti bez purifiera neces u stanu nikad imati problem sa zageđenjem, doduse purifieri su dobri zbog HEPA filtera, tj ko zivotinje drzi u stanu i za alergicne osobe.