[Mobitel] LG GW620 EVE

Discussion in 'Pametni telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by NAILS, Sep 6, 2010.

 1. NAILS

  NAILS Veteran foruma

  Koristim ga mozda nesto vise od mjesec dana. Moji utisci su podjeljeni ali prije svega bih rekao da sam jako zadovoljan sa odabirom mobitela.

  Radi se o malo jeftinijem Android uredjaju. Dolazi sa 1.5 verzijom androida koja je poprilicno zastarjela. No, kao sto se i govori, ovo je jeftiniji android uredjaj koji moze poslužiti da se prvi utisci Androdi platforme steknu uprova no njemu.

  Spec:


  Cpu 528MHz
  Upotrebljivo oko 170 MB rama
  Displej velicine 3" rez 320 x 480 color transflective TFT , 262144 scales
  Baterija 1500mAh
  3.5mm audio prikljucak
  5MP kamera sa automatskim i manuelnim fokusom
  1 x opticki zoom, Macro:Mode. Mobile light LEDioda
  GPS navigacija
  512MB interne memorije
  USB 2.0 client, 480Mbit/s
  Radio prijemnik
  Full Slide-out QWERTY tastatura sa 5 redova


  Hardware.

  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us

  Jedna od jacih strana ovoga LG-a jeste hardware. Kvalitetno je uradjen tako da se nije štedilo na sitnicama. Donji dio prednje stranice je uradjn u "piano black" izvedbi dok je gornji dio prednje stranice uradjen kao jedan vid drveta. Povrsina je malo izrezbarena. Interesantno i neobicno za mobilni uredjaj. Zadnji dio (kao i stranice) je uradjene od jako fine, malo hrapave plastike koja podsjeca na gumu. Logitech MX620 i GW620 imaju skoro indenticnu vrstu plastike. No, ipak mislim da je to na Logitech-u uradjeno sa jednom vrstom gume ali su na prvi utisaki povrsine jako slicne, da ne kazem iste.

  Display je dosta svijetal no ono sto sam primjetio, ako ne od prvog dana, jeste slab kontrast/boje ili "nesto trece". Uvjerio sam se tek neki dan, a to je da ima "mali broj boja". Tako da sam odustao od uredjivanja i štimanja što sa pozadinama, što sa osvjetljenjem a i traganjem za aplikacijom koja radi kalibraciju.

  Da ne bude u negativnom slimlu, displej je jako dobar. Veliki zamjerki, odnosno, bilo kojih drugih problema. Ono što se još može nazvati manom, a sto nisam ustanovio ko je zapravo "krivac", jeste odziv ekrana. Naime, odlicno reaguje na tapkanje ali kada se nesto vuce, gubi kontakt. Ovo prvenstveno prepisujem zaštitnoj foliji koju jos nisam skinuo. Bez ikakvog prepadanja, nema problema sa povlacenjem sa malo vecim pritiskom osim spustanja samoga prsta.

  Male gumice koje prekrivaju mini USB i utor za karticu su dosta kvalitetne i nesto su grublje nego sto sam navikao. Ipak se radi o gumi a ne o krutoj plastici.

  Poklopac baterije se cini nesto malo "slobodnijm" ali je ipak "ispravan". Odnosno, ne klima se i ako sam ga dosta puta otvorio.

  Sa desne bocne strane imaju tipke za kameru i za aktiviranje music playera. Tipka za kameru ima dva hoda kao na dig. aparatima. Prvi klik je fokusiranje te se zatim pritiskanje do kraja odredjeni kadar i "uhvati". Malo imam zamjeruku na doticnu tipku jer mi bas i ne ulijeva sigurnost da ce ta tipka uvjek tako raditi. Dosta je "plasticna" i nesigurna. Ona ne pokazuje znakove slabosti ali kao da joj fali doza "ozbiljnosti".

  Sa gornje strane je power tipka koja sluzi ujedno za zakljucavanje/otkljucavanje. Sa lijeve bocne strane se nalaze volume +/- dugmadi dok se samo jedno fizicko dugme nalazi sa gornje strane. Pored njega sa lijeve/desne strane su touch-sensitive button's koji uredno rade bez ikakvog problema.

  Zvucnik slusalice i zvucnik zvona je jedan te isti. Jako sam se razocarao kada sam saznao ali sta se moze. Ono sto me usrecilo jeste jako jako kvalitetan zvuk. Prosjecno glasan, mozda i glasniji od prosjeka (ne pojacavam ga do kraja) te kada zvoni, zvuk se postepeno pojacava. Proces pojacavanja se odvija malo brze tako da cujete u drugij sekundi ali ipak se mislilo na korisnike koji u tom momentu mogu drzati telefon na uhu.

  Baterija se moze slobodno proglasiti kao još jedna prednost ovog telefona. Ima 1500mAh baterij koja je za sada top po kapacitetu a koju koristi mali broj mobitela. Vecinom su to baterije ispod 1500mAh. Kao što znate, trajnost zavisi od upotrebe.
  Licno iskustvo mi govori da baterija traje 24h sa maksimalnim korištenjem. To su oni prvi dani kada sam sve i svasta cackao, instalirao, surfao i skidao. Jedino nisam koristio navigaciju.

  Sada, kada koristim umjereno, možda malo pretjerujem ali zaboravim kada sam ga punio. Prosjek je nekih 3 dana sa porukama, pozivima, malo manje od 1h slusanja muzike i ponekim izlaskom na internet (osvjetljenje na nekih 84%). Vjerujem da moze izdrzat 4 dana uz neka minimalna koristenja.


  QWERTY tastatura
  Ono sto ga izdvaja iz ostale konkurencije jeste i qwerty tastatura. Jedna od najkvalitetnijih i najfrendli korisnijih tastatura sa pet redova tipki kao kod PC tastatura. Tako sam cuo da je proglasavaju. Nisam nikada koristio qwerty telefon ali sam zadovoljan sa GW620 tastaturom tako da, kao i ostali hardwer, daje utisak kvaliteta.

  Slide ide na standardni mehanizam koji kontrolise opruga i do sada radi sasvim ok.


  Kamera
  Kao i kod aktuelnih telefona, kamera se ponasaju razlicito. Zavisno od uslova. Prvenstveno zbog svjetlosti jer vecina telefona na trzistu jos uvjek imaju malo socivo. Sto znaci ulazai malo svjetlosti te na taj nacin dobijamo i nesto losije slike.

  Kamera GW620 je zadovoljavajuca. Ima, pored automatskog i manuelni fokus. Pored kamere je jedna LEDioda. Kao i svaki telefon sa LED osvjetljenjem, daje lose rezultate tako da ne zelim ni da postavljam takve slike i ako su upotrebljive za "pokazati" odredjeni "predmet" ili nesto slicno.

  Hodanje kroz meni nije bas narocito "fluidono". Malo ima sjeckanja no nista strasno. Ove se anomalije mogu pogledati na nekim od video review. Neke od opcija koje se mogiu pronaci su: manuelno fokusiranja, detekcija lica, kontrola ISO-a, tajmer, white balans, rezolucija slike i ostalo.

  Fotografije po danu su sasvim dobre. Prvo sto se moze primjetiti jeste prirodnost boja. Boje su jak odobro prenesene i nema nekih pretjerivanja sa filterima, blurom ili kontrastom. Ostrina je zadovoljavajuca i ako se veze za ono sto sam prvo rekao. LG pri slabom osvjetljenju zahtjeva jako mirnu ruku. Kada se to postigne slike ispadaju dobre. Tesko da ga uporedim sa 6220c, W880 modelima koji prave fantasticne slike ali, GW620 sasvim dobro obavlja posao.

  Ono sto me pozitivno iznenadilo jeste da na slikama nema šuma. Naravno, postoji taj standardni šum koji odvaja mobitele od digitalnih aparata ali sam jako jako zadovoljan kada vidim slike ostalih telefona u njegovoj pa i visoj klasi.


  [​IMG] [​IMG]

  [​IMG] [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us

  Nije mnogo slika i sve su u makro modu ali, postavim jos komada drugi put.

  Na snimanje videa ne zelim da trosim rijeci. Jednostavno je los. Zasto je LG posustao na ovom dijelu, nemam pojma. Video je ispod prosjeka. Kada ga snimate slika na displeju izgelda odlicno i kao da snima preko 60fps. Ali kada pustite sta ste snimili, sve vam je jasno.

  Da ne bude zabune, samo da spomenem da je LG postigao neki standard sa Viewty (KU990) modelom koji snima u 120fps. Mozda, samo mozda nesto poprave narednim updateopm ali ja u to ne vjerujem. Tako da.. kako je - tako je.


  Software.

  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  O softweru se nema mnogo sta reci osim sto se sve svodi kao i kod svih ostalih telefona sa istom verzijom androida. Imate iste mane kao i svaki drugi android na 1.5 verziji. A to je nemogucnost instalacije odredjenih aplikacija i nemogucnost transfera podataka preko BT.

  Grubo receno: Androdi 1.5 nudi 3 desktopa. Na svaki mozete postaviti 16 ikonica. Na dekstop takodjer kacite widgete za razne sitnice. Pritiskom na home tipku telefon prebacuje na srednji desktop. Mala sitnica. Postoje dvije verzije interfejsa. Jedna je klasicna androidova a druga je od LG-a. Kod LG-a ima razlicit prikaz ikona/aplikacija kada se udje u glavni meni. Odnosno, ikone rasporedjuje po kategorijama. Dok kod android interfejsa ikone stoje jedna kraj druge poredane abecednim redom.

  Programe, igre i widgete skidate vecinom preko interena pomocu Market aplikacije. Postoji i mogucnost da aplikaciju prebacite sa racunara na karticu u .apk formatu i sa nekim od file managera kojeg imate na telefonu, instalirate programe najnormalnije.

  Market se razlikuje po zemljama. Ja kada pristupam marektu, prvo ne vidim ni jednu apliakciju koja se placa, a drugo, nekada fali odredjenih programa. Još jedan nacin skidanja aplikacija jeste preko bar koda. Pronadjete program na internetu, pored njega stoji bar kod. Uzmete telefon, otvorite barkod citac, skeniras kod sa monitora i dobijete download link. Ali u zadnje vrijeme uporano ne prolazi taj nacin. Jednostavno izbacuje da ne postoji aplikacija, link ili da apliakcije nema na marketu (valjda opet region). I da, pazite da slika monitora nije 4:3 formata na 16:9 ekranu. Tada ne prepoznaje kod.

  Sve se apliakcije instaliraju na internu memoriju. Postoji par "hakerskih" zahvata gdje se odredi da plikacije idu na karticu. Vecina aplikacija je ispod 1MB ali ima i vecih.

  Kada se postavlja slika na desktop, preko glaerije vrsite kropovanje slike. Znaci, zaokruzite na slici koji dio zelite da se postavi na desktop.

  Samo da spomenem dio koji je vecini bitan kod smart telefona, to jeste, koliko apliakcija moze biti aktivno u isto vrijeme. Na gw620 sam upalio negdje oko 25 aplikacija. Nisam vise znao sta da upalim. Telefon je sasvim uredno radio a u pozadini je svirala muzika na dva playera dok je takodjer bio aktivan google sky koji koristi GPS navigaciju. Bude malih trzaja u hodu.

  Audio player

  [​IMG]
  Uploaded with ImageShack.us

  Mobitel, kao sredstvo za slusanje muzike mi je jako bitan. Ono sto me mnogo razocaralo, jeste nedostatka EQ u music playeru. No, to je prvenstveno neki Android obicaj. Cak ga nema ni X10. Jedino znam da ima Samsung Spica i Galaxy S. Postoji samo jedan (meni poznat) player sa funkcionalnim EQ koji se placa.

  Kvalitet zvuka je malo teze odrediti ali, kako nema mogucnost stimanja EQ-a, preporucujem nabavku kvalitetnijih slusalica. Ja koristim walkmanove sa jednog od SE telefona iz W serije. Jako sam zadovoljan sa zvukom i apsolutno nemam ni jedne zamjerke. Zvuk je cist i kvalitetan (mislim da sam vidio testove gdje spada u top modele po kvalitetu zvuka.. ne drzite me za rijec).

  Sam player je ok. Slican onome sa nokie na symbianu. Zgodna stvar jeste da, kada pustite muziku, ako u tom trenutnku izvadite slusalice iz 3.5mm prikljucka, muzika automatcki stane. Pauza.

  Dobro dodje kada slusate muziku "u hodu". Kada ih koristim u gradu, izvadim slušalice iz teleona bez da telefon vadim iz djepa ili da ga otkljucavam ..i samo mi ostane da slusalice izvucem ispod majice.

  Slicna se sihronizacija desava kada prikljucite slusalice i muzika automatski pocinje da svira na onome mjestu gdje ste i pauzirali vadjenjem kabla. I ako je to mozda bilo prije nekoliko dana, muzka nastavi gdje je i stala bez da bude upaljen player prije prikljucka.


  Bugovi.
  Rekao bih da je trenutni software dosta bagovit. Ono sto sam ja zapazio jeste:

  Kada se aktivira kamera, osvjetljenje se prebacuje na default.. odnosno, kontrolu osvjetlejnaj vrse senzori. Za ovo sam znao i prije kupovine te se nadam da ce se popraviti narednim updateom. Da bi se vratilo osvjetljenje kako je i bilo, telefon treba restartovati.

  Zakuca. Sad, nisam siguran sta je uzrok ali mi se desilo da se zakuca kada mnogo cackam sto po meniu sto instalacijama aplikacija. Telefon se takodjer mno zagrijava duzim korištenje. Tako da nisam siguran da li je do softwarea ili do pregrijavanja.

  Kada se okrece, kada reaguje senzor pokreta, zna da izadje iz aplikacije. Mislio sam da slucajno pritisnem dugme za izlaz.. ali nije. Ipak je bug.

  Svijetlo ostane upaljeno. Da. Gori displej i ne gasi se iz cista mira. Nekada pomaze da se samo zakljuca/otkljuca pa da se nastavi sa urednim korištenjem, a nekada zahtjeva restart.
  Slike (nisam odradio root tako da sam morao slikati screen aparatom):

  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

  [​IMG] [​IMG] [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
   
 2. forzamilan

  forzamilan Veteran foruma

  fenomenalna recenzija! kolika je cijena kod nas? ovako mi izgleda i bolji od nokie 5800.
   
 3. NAILS

  NAILS Veteran foruma

  Hvala. Nisam ga vidio u prodavnicama. Ja sam ga uzeo u telekom. Kosta nesto malo vise od 400KM.
   
 4. Esh

  Esh HWB

  Samo malo, zar nema aplikacija na Android marketu za pravljenje screenshotova interfejsa?
   
 5. NAILS

  NAILS Veteran foruma

  Ima, ali kao sto sam rekao, treba da telefon bude rootovan (Da se napravi administracijski prilaz. Dosta se dvoumim oko roota jer se moze desiti da bude greska pa mi slijedi i flesovanje s kojim gubim garanciju). Postoji jos jedna mogucnost a to je preko Android SDK managera. Slika se uzme preko racunara. Medjutim, mene nesto zeza java pa mi se gase prozori.
   
 6. dino73n

  dino73n Veteran foruma

  Ajd sad da recenzija bude profi procitaj je ponovo i popravi greske u tipkanju a svaka cas za trud i svaka pohvala za odradjen posao.

  keep going...
   
 7. NAILS

  NAILS Veteran foruma

  Hvala. Editovao sam ono sto sam skužio. Nadam se da nije sta ostalo.