Nova Konfiguracija

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Ghostbusters, Apr 4, 2014.

1. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Previse citas te recenzije - koje cak nisu ni korektne, dovoljno je pogledati fizicke gabarite coolera da zakljucis koji je tih i dobro hladi.

BTW ne vidim neku razliku izmedju te povoljne 280X i one za koju kazu da je 'prava' Dual-X kartica, osim u dizajnu 'oklopa' hladnjaka.

2. dmr

dmr Veteran foruma

Ima broj i debljina pipa cini mi se, tako mi rece tip koji je imo obje. A ja sta cu vec gledat, nije mala lova u pitanju.

3. KingT

KingT Veteran foruma

Na www.ocaholic.ch u BF3 temperatura je bila 73C a fan speed 39% (~ 1800 rpm).

Pri tome izmjerena buka na 40% fan speed je bila 34 dB.

http://www.ocaholic.ch/modules/smartsection/item.php?itemid=1193&page=4

Meni se cini kao solidna karta, fin cooler, metalni backplate i referentni PCB sa 6+1+1 faznim napajanjem i kvalitetnim choke/VRM komponentama.

Powercolor R9 280 Turbo Duo je 100% identicna, samo ima 1792 SP (vs 2048 SP) i nize taktove , tako da je i ona fin izbor za 495KM. Sa overclockom lako moze prebaciti performanse R9 280X modela.

4. dmr

dmr Veteran foruma

Da, a jos sto je razlika sto kod ove kuler ne pokriva memorijske chipove vec samo gpu. Cini mi se da memorijski cipovi nepotrebno idu pod zajednicki kuler i dodatno ga zagrijavaju, a da se bolje hlade kada samo vent puse po njima.

EDIT: I da ona "povoljna" sapphire ima regulaciju napona 5+2

5. KingT

KingT Veteran foruma

Nije samo br faza vec i kvaliteta komponenti napojne sekcije, u tome ova Powercolor je bolji izbor u odnosu na onu Sappirku koja je cost down verzija.

I da memorija ne zahtjeva direktno pasivno hladjenje, ja sam imao Asus HD7950 DC2 TOP ali onu prvu verziju koja nema pasivce na memoriji, i dan danas radi kod kolege sa foruma AdoSA koji rudari na njoj skoro punih godinu dana.
    Jos je imala Hynix memoriju koja je bila stabilna na 1800+ MHz a nije imala hladjenje.

6. Pionir

Pionir Overclocker

Evo neke mjere koje sam radio za svoje kartice, ASUS je mnoooogo tisa kartica od Gigabyte-a.

Asus 270X radi na 20% profilu i oko 1000-1200 RPM, Gigabyte 25% 1500-1700 rpm, Asus ima vise toplovodnih cijevi i prilicno deblji aluminijum blok hladnjaka...ASUS cu tek da testiram u igrama ovo dan-dva, Gigabyte ide do 73 oC i 66% venitlatori a koji su bucni vec preko 45% (prakticno u igrama je kartica bucna jer temp nije nikad ispod 66 oC).

7. dmr

dmr Veteran foruma

na toj gigabyte dernuli siroke ventove a uzak pasivni dio kulera, nidje veze. Mogli su komotno dodati jos 30% sirine finova.

8. dmr

dmr Veteran foruma

9. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Eto vidis da si trebao kupiti dok je bila 435KM. :D

10. KingT

KingT Veteran foruma

Rekao sam ti da je greska, jer nemoguce je da je 280X jeftiniji 50KM od 280 modela. Sad bar nemas dileme vec da uzmes Powercolor model :D

11. Pionir

Pionir Overclocker

To ti pricam i vjerovatno ima backplate, zato su ove (mozda ne sve) powercolor dobre.

Gledaj ti kako je upakovana kartica.

Npr ova Gigabyte ima prilicno dug blok hladnjaka naspram ostalog rasporeda.
    Eh sad ! nisam odmah primjetio dok ju nisam "upregnuo" :D i ode ventilator preko 60% sa cca 75 oC (da li kroz MSI AF profil 0-100/0-100 ili auto profil), pa je zadnji ventilator poceo da zuji, jer se pcb blago uvio prema dole zbog tezine, pa sam na kucistu osjetio male vibracije koje se i cuju (naravno i kartica vibrira pod dodirom ruke). Sada kada pokrem igru nastimam fiksno ventilator na 45% ili 55% ovisno od igre ili rudarenja.
    Jos mislim da se Gigabyte zeznuo :) sa smjerom toplovodne cijevi. Obzirom da je samo jedna cijev ide na slovo S. Ostavili su zadnji vanjski kraj "otvoren", vjerovatno su mislili da ce zbog toga taj dio biti tezi i jos vise da visi, ali ja mislim da su trebali okrenuti obratno (pogledaj sliku :D ).

Asus ima backplate, malo je teza i ne uvija se kartica.

12. dmr

dmr Veteran foruma

Ja ba a jos kod ove powercolor komplet kuler od metala, nema grama plastike, osim ventova :)

13. Pionir

Pionir Overclocker

Ne znam, "pusti nek prenoci" (razmisli jos malo), ali mislim da nema dileme sa ovom R9 280 Powercolor TurboDuo...

Samo kad pomislim da sam Asus 270X platio 460 KM, istina ima godinu dana fabricke garancije vise, a ova PC TD 280-ka 496 sve ti govori :D

14. dmr

dmr Veteran foruma

Ma odluceno je i prije a pogotovo sad kad nema alternative. :)

15. KingT

KingT Veteran foruma

Powercolor me iznenadio sa kvalitetom, Na 270X PCS+ stvarno sve je vrhunski odradjeno, od coolera, backplate-a pa do PCB-a. Po meni jedna od najboljih R9 270X kartica, sigurno bolja od Asus-a i Gigabyte WF2 modela, jedino MSI Gaming i Hawk su tu sa kvalitetom.

I onaj PCS+ cooler na 270X je ubitacan, tih i hladan (max 65C ako se dobro sjecam).

16. Neraa

Neraa Aktivista

e sad ga i ti pretjera... Asus je i tiši i hladniji, govorim iz razloga što posjedujem DC2T model
    ta PCS+ jeste fina ali bolja od Asus nije sigurno

17. KingT

KingT Veteran foruma

Meni je bolja, ljepsa, hladna i tiha sigurno. Overlokana na 1150/1490 nikada nije presla 66C sa stock ventom, a pri tome necujna.

Da ne spomnjem izgled gdje je Asus tako nakaradno napravljena, gdje cooler izgleda kao da visi sa PCB-a, nema backplate-a, nema hladjenje na napojnoj sekciji itd.

Opet kazem meni je bolja PSC+, ti imas Asus pa je tebi ona bolja.

A da ne spominjem da je skoro 100KM jeftinija POwercolor kartica. :p

18. Neraa

Neraa Aktivista

pa dobro , u tome se slažemo, svakome je svoje najbolje i neka je.
    Ali gledano koliko uzdižeš tu PCS+,za tih 70KM razlike dobiješ dodatnih 12mjeseci garancije, veće stock frekvencije, veći OC potencijal, hladniju karticu i samim time tišu, izgled neću komentarisati jer je individualno šta se kome svidja ali ako smo došli do toga da gledamo kako kartica izgleda iznad garancije onda se malo trebamo zapitati . :)

19. dmr

dmr Veteran foruma

Ocito da je powercolor smanjio cijenu naustrb duzine garancije.

20. Pionir

Pionir Overclocker

Cinjenica je da se "manje" kompanije zele ubaciti na trziste i Powercolor sa ovim AMD karticama (meni) izgleda ozbiljan konkurent.

Ima sada nabaviti i Inno3D....ovo je neka zvijer :D : http://www.winwin.ba/racunari-i-kompone ... 87603.html

Ja se uvijek nesto zalim na Gigabyte, a opet najvise volim kada imam nesto od Gigabytea :D

Ponuda je postala zaista dobra, ja sam bio prezadovoljan sa Sapphire 7850 1 gb.

Nego dmr, kada aBd kupis karticu i ako bude AMD probaj HDMI i probaj DVI.

Ja sam probao Gigabyte na LCD sa HDMI i kartica radi pravo super (tisa, bolja, ujednacen zvuk) ili se to meni prividja :D