Oboren prenos podataka na Internetu :wink:

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by n1dal, Oct 17, 2003.

 1. n1dal

  n1dal Aktivista

  U srijedu su Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) i Kalifornijski institut za tehnologiju objavili da su postigli rekordnu brzinu prenosa podataka preko interneta.
  Naime, za 30 minuta pomenute institucije su uspjele izvršiti prenos 1.1 TB (terabajt) podataka iz centra CERN-a u blizini Ženeve do sjedišta Kalifornijskog instituta za tehnologiju. Srednja brzina prenosa je iznosila nevjerovatnih 5.44Gbit/sec. Ilustracije radi, ovom brzinom prenos jednog muzičkog CD-a bi trajao otprilike 1-2 sekunde, dok bi za prenos DVD filma bilo dovoljno 7-8 sekundi.
  Prethodni rekord u brzini prenosa podataka preko interneta (2.38Gbit/sec) postavili su CERN, Kaliforniski institut za tehnologiju, U.S. Los Alamos Nacionalna laboratorija i Linear Accelerator Centar sa Stanford Univerziteta.
  U saopštenju se navodi i o kako će ovim korakom veze i saradnja između naučnika iz cijelog svijeta postati čvršće, a udaljenosti manje.

  Ali dok se u svijetu obaraju rekordi u brzini prenosa na internetu, nama ne preostaje ništa drugo nego da se i dalje patimo na skromnih modemskih 56 Kbit/sec ili možda sve i nije tako crno.

  >Mozda ovo vec neki znaju...ali stvarno fenomenalno :shock: :shock: :shock:
   
 2. abasi

  abasi Aktivista

  WWWWWWWWWWOOOOOOOOOWWWWWWWW


  5.44Gbit/sec :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

  No COMENT !!!! :shock: :shock:
   
 3. syss

  syss Veteran foruma

  eh stari da je bar 56kb/sec :D čitao sam i ja taj članak... svaka im dala 8)
   
 4. Esh

  Esh HWB

  zanimljiva usporedba; kod nas ces i dalje slusati kako su cijene nize nego kod nasih susjeda.. nekako, get used 2 it.
   
 5. Spider

  Spider Aktivista

  Ne mogu da vjerujem bahre mi :cry: :cry: .Pa da mi je "samo" ADSL :lol: prezadovoljan bih bio, a to :shock: :cry: :cry: .
   
 6. Xan

  Xan Aktivista

  a kolke su kod vas cijene?
   
 7. Shenron

  Shenron Komšija

  Htnet

  Bihnet

  S tim da HTnet mozes koristiti samo u Hercegovini a Bihnet samo u Bosni.

  :roll: :evil:
   
 8. syss

  syss Veteran foruma

  xan jesu tebi došli s ponudom za dcm, ona kabelska televizija plus cabel internet? ak nisi čuo... priključenje je oko 600-800kn, mjesečno je 200kn + 12 za iznajmljivanje motorolinog modema, 2 il 4mbita bez ograničenja u downloadu... stari moj raaaaj

  samo je kara to kaj moraš bit u dijelu grada gdje oni imaju priključke. ali s druge strane ht je za svoj 6 puta sporiji dsl sa ograničenjem od pol gige mjesečno tražio 4000kn samo pretplate... pizda ima materina :evil:
   
 9. Xan

  Xan Aktivista

  nisu mi došli ali sam bio na njihovoj stranici i malo sam to kibicirao
  mjesečno je 200kn, ali ti je onda max brzina 64kbps... ali se svejedno isplati, zato što si stalno spojen a i nema ograničenja u količini downloada...
  najbrža i najskuplja varijanta ti je 512kbps/128kbps (dl/ul)

  link na cjenik xneta
   
 10. Xan

  Xan Aktivista

  baš i nisu jeftiniji, ja se spajam po cijeni od 0,45 KM po satu (1KM=4kn) bez pretplate...
   
 11. syss

  syss Veteran foruma

  pa ja mislio ovaj dcm brži, a ono qrac. pomiješo sam izgleda sa onim skydsl-om.
   
 12. Xan

  Xan Aktivista

  da, al je svejedno xnet dobar...
  možeš skidat i bit na netu kolko hoćeš, a uvijek isto plaćaš...
  to ću ja odmah uzet, čim dođe u moj kvart
   
 13. n1dal

  n1dal Aktivista

  Pa to i ja kazem...i LOGOSOFT se odnosi na tako nesta !

  :arrow:
   
 14. Esh

  Esh HWB

  gledaj, ne radi se toliko o razlici u cijenama pristupu, pretplati i slicno. Radi se cisto o ponudi / kvalitetu.

  Evo najbolji primjer:

  - U Hrvatskoj ISDN prikljucak je besplatan (barem je bila ona neka 1 kn kampanja ili slicno) // u BiH ISDN prikljucak kosta 300 KM jednonkratno + 30 KM mjesecne pretplate na telefon (.net je posebno)

  - U Hrvatskoj imas poprilicno jeftiniji i kvalitetniji DSL pristup i u vise gradova. U Hrvatskoj cak imas popust ako imas vec ISDN, dok kod nas u BiH, ako imas ISDN, ne mogu ti uvesti ADSL te je ADSL ogranicen na 2 (D-V-I-J-E) centrale u glavnom gradu BiH.

  - Slovenija? Flatrate pristup, konekcije preko 2 Mb minimala, cijene nekih 50tak KM mjesecno..
   
 15. abasi

  abasi Aktivista

  Oj ovo u Sloveniji je SUPER SUPER pa flatrate za 50 KM

  Slovenije zemlja snova :D :wink:
   
 16. syss

  syss Veteran foruma

  ma slo je zakon... nedavno sam bio na nekom tehnološkom okupljalištu tamo, uglavnom surfao sam preko iPaq-a, bežična veza sa wireless modulom na desktop stroju, stroj na adsl-u (mislim)... uglavnom flat za 30-ak€ i to još neki popusti kod pretplate ako si student/učenik. raj.

  tu ti je već odavno prošla akcija isdn-a za 1kn, sad to ovako otprilike izgleda... priključak na postojeći broj 130€, mjesečna pretplata 15€ i potrošeni impulsi su zbroj korištenja oba kanala... znači plaćaš duplo veći račun (u odnosu na 56k) ako hoćeš surfat na 128k, a dobiješ 12-14kb/sec... drek. jednostavno mi se to ne isplati kad uzmem u obzir da mi je mjesečni račun za tel (sa internetom) oko 40-50€. a još isdn modem i isdn telefon treba kupit.

  ova stvar za nadogradnju sa isdn-a na dsl stoji, ali to jedino pali ako ideš preko ht-a, a tada situacija izgleda... za najslabiji paket (384k dl/64k ul) sa analogne linije priključak na dsl košta 220€, sa isdn-a na dsl je 110€. onda mjesečno plaćaš pretplatu za httel (telefon) 20€ i za htnet (prijenos podataka) 10€, mjesečno je uključeno 1gb prometa a svaki dodatni skinuti mb je 0,50kn... znači 1€=15mb. a da ne pričam o cijeni bržih paketa (728kb i 1.5mbit). sranje.

  jedino onaj xnet (dcm) o kojemu je xan pričao... to je jeftino, al sa druge strane to je ipak 64k, jest da je flat, al je sporo.
   
 17. Xan

  Xan Aktivista

  neznam koliko dođe priključak, ja sam kupio ISDN kada je bila ova akcija za 1kn...
  pretplata ti je 70kn za najjeftiniju tarifu, a na internet se spajam preko CARneta tak da nemam posebnu pretplatu još za internet nego samo plačam impulse (1,83kn po noći), samo je nedostatak kod CARneta što se nemožeš spojiti na oba kanala (128k), nego samo na jedan (64k) što ti je onda max brzina oko 7-8kB/sec
  a ISDN adapter ovaj moj u sigu dođe 200kn, a telefon sam platio 700kn
   
 18. syss

  syss Veteran foruma

  eh da carnet-a se nisam sjetio. al eto da dođem s takvim uletom starcima... dajte mi 2000kn da bi ja mogo digitalno surfat, al nam ova 3 telefona neće vrijedit nego moramo kupit jedan + modem... ne moram ti reć odgovor na koji bi naišo.
   
 19. Xan

  Xan Aktivista

  dobro, kod mene se internetom služe svi u kući (5 osoba) tako da se meni isplati ISDN, a da nije DSL ovako skup već bi ga ja odavno imao... sad samo čekam da kabelska dođe do mene...

  pa da HT uvede falt rate DSL, pa to bi bila DSL-omanija kod nas... ali ovako ništa...
   
 20. abasi

  abasi Aktivista

  Ma vi ti sto pricate oko nekakvog prenosa mene ne zanima ta extra brzina i sl.
  Meni je vazno da sam stalno online i da je prenos bar 10 kb/s :) :wink: