Apsolutno, ali ne znaci da se radi o losem proizvodu. Od kako su svi uvidjeli da su kombinacija bakrenih toplovodnih cijevi i aluminijskih rebara FTW, moze se samo filozofirati o zracnom tunelu, uglu nakriljevenosti rebara iliti listica te ventilatoru. Cak je i AMD "skuzio foru" te stock cooler ponudio sa toplovodnim cijevima.
Meni jedino smetaju ovi dijagrami, prema njima ispade da je jedan cooler boljii od drugog za 50%, bolje da stavite npr. od 0-60 C skalu, nego ovako samo par stepeni i onda prema slici ispade razlika ogromna
Evo jedne dobre tabele, mnogo coolera obuhvaćeno : http://www.frostytech.com/articleview.c ... 279&page=5
Enis je kriv :mrgreen: Salim se, ja pobjeg'o sa duznosti kad je trebalo raditi grafove inace bi bilo od nule.
Jesu dijagrami debilni ali koliko vidim svi tako rade, pogotovo proizvodaci da pokazu koliko je njihov proizvod "bolji" od konkurencije.
Ma ne moze, na oko 2500rpm je max. To kazem cisto hipoteticki. BTW na 6000rpm bi se razletili i cooler i ploca i proc, od silnih vibracija. Pa bi onda cooler spao na grafu i ubio i nju. :smt005
Neke serije Intel HSF-a mogu ići i preko 3500 rpm. Ali nisi čuo buku dok ne čuješ 5cm ventilator na 7000rpm.
Kao naprimjer Thermaltake cini mi se da je bio vulcano ili sl. vrtio se na 7500 obrtaja usisivac je besuman spram njega.
Da, mogli su oni sto su dolazili uz Pentiume D. Doduse, mislim da je Q6600 sa B3 steppingom dolazio sa mocnijim coolerom.
Onda je moj bio neki skart jer se vrtio preko 6000rpm, ali nije ebitno davno je to bilo svi koji su ga imali znaju o cemu govorim, uzas zivi.
Ja sam nekad bio listao testove vintage coolera iz s478 ere, sjecam se da je bio jedan Thermalright sa 80x25mm ventom na 8500rpm. Zamislite kako je tek to glasno. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: