Odabir i kupovina TV-a

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Neo Bahamut Zero, Jul 18, 2007.

 1. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  kad već spominjemo panele, zna li se čije panele koristi sony u wd650, w705c i wd755 seriji, čije samsung u ue49k5502 modelu, a čije lg u 49lh590v/560v modelima?
   
 2. Neo Bahamut Zero

  Neo Bahamut Zero Veteran foruma

  Sony najviše koristi AUO VA i LG IPS panele, a sva tri Sony modela koja si naveo imaju 8-bitne 60-hercne VA panele. Sa Samsung-om je vjerovatno ista situacija, dok LG naravno koristi vlastite IPS panele.
   
 3. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  a čiji su ti AUO paneli koje koriste sony i samsung kod nabrojanih modela? Nisu valjda kineski?
   
 4. JVC

  JVC Overclocker

  Ja kako znam tajvan, sto bi neki rekli kina, pa buraz sve ti je kina danas, jos malo ce u pekari na hljebu pisati made in prc, da nebi kineza nista nebi imali, razbili su svjetski monopol, donijeli dosta smeca, ali dosta odlicnih stvari.
   
 5. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  pa miša mu... nije valjda da samsung sam ne proizvodi svoje panele za sve modele?

  znači ako kupim sony ili samsung tv iz ovih serija zapast će me kineski ili lg panel, a ne samsungov?
   
 6. JVC

  JVC Overclocker

  Proizvodi samsung, ali sta ce te zapasti je lutrija, mislim da u visoj klasi koriste svoje u drugim sta te zapadne, auo su odlicni paneli nemoj sada da te to sekira, naravno nisu nijedni dobri kao sharp UV2A, ali rijetkost ih je naci.
   
 7. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  okej, izbor sam suzio na sljedeće:

  1. Samsung 49" LED Smart TV 49K5502

  2. Sony 49" LED Smart TV 49WD755 WiFi (ako uspijem malo spustiti cijenu)

  3. Sony 48" LED Smart TV 48WD650 WiFi (ima samo dvb-c i dvb-t tuner, 5w+5w zvučnici)

  4. LG 49LH590V Full HD TV, Smart TV


  eh sad, lg pod 4. i sony pod 3. su direct led, dok su samsung pod 1. i sony pod 2. edge led - šta je bolje? negdje piše da je bolje direct led, negdje edge led.

  dalje, gledajući samo šta piše na papiru, ovaj lg pod 4. ima najbolje specifikacije, a samsung pod 1. je dobio nagradu hdtelevizije za besty buy u ovom segmentu. oba sony modela tradicionalno hvale zbog slike.

  koji je najbolje uzeti po vašem mišljenju?
   
 8. Neo Bahamut Zero

  Neo Bahamut Zero Veteran foruma

  Od navedenih ja bih išao na Sony 49WD755 osim ako ti ne trebaju široki uglovi gledanja pa u tom slučaju ostaje LG. Evo kako se različiti paneli ponašaju u okviru iste serije Samsung televizora (AUO se najbolje pokazao): http://www.rtings.com/tv/learn/panel-lottery-samsung
   
 9. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  hvala @neo ;) i odličan komparativni test.

  znači savjetuješ sony wd755... vidjet ću ako mognem spustiti cijenu za gotovinu, jer je najskuplji od sva 4 sa liste.... btw, maloprije sam bio u robotu i kažu mi da sony na ovaj model daje produženu garanciju još 3 godine, samo se na internetu ispune neki podaci... koliko je to tačno, jer ni u jednoj radnji mi to nisu rekli da je moguće?

  a u slučaju da ne uspijem spustiti cijenu za sony wd755 , šta predlažeš kao alternativu, taj lg, ovaj drugi sony wd650 ili samsung?
   
 10. JVC

  JVC Overclocker

  To je cesta praksa, ja sam tako za sporet samo popunio dodatni obrazac.
  Pogledaj negdje drugo, tehno mag, mobil media, tehnoshop i sl. oni daju za kes popuste, nemoj letiti u robot, malo se informisi.
  Vidi u tehnomagu imam ti ja onu njihovu silver karticu sa kojom se dobija jos 4% popusta prilikom kupovine, mogu ti posuditi nije frka.
   
 11. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  ma obišao sam sve živo ;), čak sam i na piku našao jednog povoljnog prodavača.

  fazon je što mi ni u jednoj radnji sarajevu osim robota nisu rekli da je moguće produženje garancije na ta dva sony modela.

  usput sam primjetio u radnji da ne rade .srt titlovi ni na jednom "out of box" (ni na sony-u, ni na samsungu, ni na lg-u).
   
 12. JVC

  JVC Overclocker

  ma moraju raditi, vjerovatno nisu ukljiucili prikaz titlova, hebes garanciju vrijedi ona, ali ako radi 2g radit ce jos, sve je to lutrija, a ako nasim majstorima dopadne saka jebaji ga, hahahahah
   
 13. zoi

  zoi Veteran foruma

  Reći će ti kad kupiš ;) Pitaj ih da li ima na te televizore dodatna garancija. Meni su u tehnomagu dali produženu garanciju na taj način na dva artikla.
   
 14. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  eki to? :)

  baš ću vidjeti ;)
   
 15. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  i ja znam da moraju raditi, ali nisu radili... palili i ručno titlove i nema šta nismo probali, ali neće pa neće.

  eh sad ne znam ima li veze dužina naziva filma i .srt titla (koji je isti i iste dužine kao film), negdje sam čitao da neće ako nisu kraći nazivi :?
   
 16. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

  Nece nekad ako je duzi ili ako imaju karakteri koji nisu slova. Kod mene na tv-u ne moze ako ima obicna crtica "-" ili bilo sta drugo sto nije slovo. I naravno, mora se poklapati.
   
 17. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  e ovo je najprije, mislim da ima crtica.
   
 18. NAILS

  NAILS Moderator

  Probaj ime filma i ime titlova staviti kao jedna rijeci. Npr:

  film
  film

  Zna biti slucaj da nece ako ima vise rijeci u nazivu i ako su istog naziva i film i titlovi ili kako kolega kaze, ako ima znakova.
   
 19. MadbaLL

  MadbaLL Komšija

  .srt file je imao ono standardno _hrv.srt.

  a i naziv fila i .srt file su imali tačke između riječi, standardno za torrent i yify filmove.
   
 20. dino73n

  dino73n Veteran foruma

  Re: RE: Re: Odabir Plazme/LCD-a...

  Koji je to tv ima problem s tim tackama. Ja u ove skoro dvije godine nisam naisao na taj problem. Jedino ako je titl SUB onda video mora biti MKV a SRT ide u,svim mogucim opcijama. Naravno titl i film moraju biti istoimeni.

  48h6400

  Sent from my SM-G920F using Tapatalk