Oprema za bebe i djecu

Discussion in 'Generalna diskusija' started by XTRage, Oct 23, 2023.

1. XTRage

XTRage Veteran foruma

Pa ide ova i na kolica, izvadis iz auta i samo prebacis na njih.

Za muku bi mogla i iza mene ali volim imati poprilicno ispruzene noge kad vozim :D

Kasnije onda uzet tu ko kod tebe.

AggressoR likes this.
  2. Qler

Qler Veteran foruma

Meni jos jedno na booster seat :D a i toga jedva cekam da se rijesim... Po zakonu nece jos neko vrijeme, ali kako raste, daj boze da bude mogao stati :D

3. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kod mene curica 10 godina sjedi nazad na sjedistu od auta, visoka je, prerasla sve te sjedalice. Reko ako nas policija zaustavi i pitaju koliko ti je godina reci 13 :D

4. XTRage

XTRage Veteran foruma

Evo ovdje jedan upis nakon dovoljno dugog koristenja.

Definitivno sam sretan sto sam uzeo bazu sa rotacijom, kad moram parkirati auto uz zid stranom gdje je sjedalica lakse ju je izvaditi sa suprotne strane.
    I u normalnom slucaju je komotnije izvaditi i vratiti dijete kad zelis ostaviti sjedalicu u autu.
    Jedino kad stavljas i vadis dijete zajedno sa sjedalicom i sa prave strane nije neka razlika, ali ukupno je meni licno definitivno vrijedno 80 eura vise.

Joie kao marka isto pohvale, mislim da je sasvim dobar odnos cijene i dobijenog, maxi-cosi je 40-50% skuplji a nimalo bolje izradjen.
    I kolica su od njih, sjedalica iz auta se lagano nabace na njih, super.

Sjedalica (Joie Signature i-Level Recline) duzinom u recline poziciji uzima bas dosta mjesta, nisam mjerio ali po podacima 77cm, klasicne bez recline-a su po podacima oko 65cm.
    Kod mene je iza suvozacevog mjesta jer se volim ispruziti, mogao bih voziti sa njom iza sebe ako bi bilo potrebe ali mi ne bi bilo bas komforno.
    Na suvozacevom mjestu se moze okej sjediti, ali u manjem autu bi to sjediste postalo beskorisno sa ovim modelom u recline poziciji.

5. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

koliko je ono po zakonu da dijete mora sjediti na sjedalici? sta kaze zakon kad dijeca prerastu sjedalicu a nemaju dovoljan broj godina za to. znam da neka logika nalaze da ne bi trebalo forsirati sjedalicu u tom slucaju ali opet, kod nas me nista vise ne iznenadjuje.

6. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Zar nije godine ili visina djeteta?

7. Qler

Qler Veteran foruma

U EU 150cm ili 12 godina, kod sam 12 godina, može biti 2m Visoko dijete... Glupost. Kod mene mala napunila 12 godina, sad samo hoće naprijed da sjedi :) a malom je 8, još u sjedalici..

8. XTRage

XTRage Veteran foruma

F5 ovdje, vozi li ko malu djecu u sjedalici naprijed ?

9. selvin

selvin Moderator

Ne znam iz kojih razloga to zelis, ali ako je da te dijete vidi, ja to ne bih. Ne preporucujem i nismo nikad praktikovali ni da neko sjedi sa djetetom (djecom) nazad, jer pogotovo dok su mala ih to zbunjuje jer si kraj njih a ne zelis da ih uzmes. Bolje je svako sebi :) Silom prilika je par puta supruga sjela izmedju njih nazad (da, nekako se uvalila i u CLA nazad - tacnije bilo je tad jedno jaje i jedna sjedalica pa je mogla :D), jer smo vozili nekog na suvozacevom i svaki put je mala bila drugacija, hoce da izadje, plac itd. Sad su vec dovoljno velike i ne prave frku, a i ne moze niko sjest izmedju dvije velike sjedalice.

Ako nesto treba da vozis nazad, a dijete moras stavit naprijed jednom i slicno, to je ok (naravno uz iskljucen airbag).

10. dams82

dams82 Overclocker

Nisam nikad. Uvijek nazad dok su bili za sjedalicu.

Qler likes this.
  11. XTRage

XTRage Veteran foruma

Kod nas je kontra, uvijek neko mora biti pored :D
    Kad je dijete samo sa mnom u autu a nije za spavanja haos u vecini slucajeva, cupa i rukama i nogama da me vidi, jedan dan stavio naprijed (iskljucio airbag naravno) i odmah mir i tisina, razgleda i uziva.

Vidjam po Bosni sjedalice naprijed (iako ih zakon zabranjuje u rasponu 2-12 godina a dozvoljava 0-2), ovdje su dozvoljene za sve uzraste, pa me interesovala iskustva.

12. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Nije preporuka, kod nas su oboje nazad od početka i sami naravno. Forsirati maksimalno sjedalicu do 12 godina radi sigurnosti, naravno vožnja na zadnjem sjedištu obavezno.

13. ECeh

ECeh Novi član

Ja ne znam koja je logika da dijete od 12 godina mora u sjedalicu, totalno debilno.

14. Qler

Qler Veteran foruma

Debilno al tako je. A što se tiče toga, ja sam bio isključiv. Plakali su i vrištali, pogotovo mala dok je bila sama, al ja se isključim i vozi. :) znam da je suha i sita. Navikla se, a onda mali uz nju, i to je to. Nikad naprijed.

15. XTRage

XTRage Veteran foruma

Nije debilno, uglavnom nemaju visine za pojas ugradjen u autu.

Debilno je sto je zakon napisan sa fiksacijom na godine a ne visinu, ja sam sa 12 bio metar i po.

ECeh likes this.
  16. XTRage

XTRage Veteran foruma

Ne mogu ja slusati vristanje, preznojim se od muke, mrsko mi onda i voziti :D

Razmisljam da uzmem ovo https://www.britax-roemer.de/kindersitze/kleinkind/king-pro/1091.html
    Onda bi po potrebi moglo i naprijed i na srednje sjediste nazad (onda lagano sjedu jos dvije osobe nazad), maksimalna fleksibilnost.

17. Qler

Qler Veteran foruma

Ma ja sam se mogao isključiti, ženi zna kukasti, al ja sam znao preći dobar komad puta, ne obraćam pažnju. U nekom trenutku prestane... Možda malo grubo, al jebi ga. Jednom rekao mali ja se ne bi vezao reko nikakav problem kralju. Hajmo. Krenuli i na parkingu ja opalim po kočnici, zalijepio se na sjedište ja oplako od tad ne da krenuti dok se ne veže

18. ECeh

ECeh Novi član

Imam sina 11 godina i malo puniji, visok, krupan, mozes sasvim normalno pojas koristiti, pogotovo sto pojasi kod novijih auta imaju podesavanje visine i jednostavno ona podloska sjedalica nema nikakvog smisla

19. Reventon

Reventon Veteran foruma

Taj zakon za sjedalice do 12 godina moraju mijenjati, danas su djeca dosta naprednija i visocija. Vezati se moraju naravno, ja ne krecem dok se ne veze bilo ko da je u autu. Al mi glupo dijete gurati u sjedalicu koje je mater stiglo visinom.

20. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Nije to samo radi visine. Spas kod bočnih udara i ublažavanje kod frontalnih sudara.
    Kod djece mnogo lakše puca vratna kičma jer kosti dostignu pravu veličinu tek sa 23 godine.